Népművészet

2023.06.06. 10:30

Nyolcadszor faragnak együtt Aldebrőn a mesterek

Hétfőn kezdődött Aldebrőn a nyolcadik faragó tábor, amelyen tizenkét jeles mester vesz részt.

B. K.

Egy héten át újra együtt alkotnak a faragók Aldebrőn

Forrás: Kiss István/Beküldött fotó

Június 5-én, hétfőn kezdődött és június 10-ig tart az aldebrői fafaragó tábor, amelyet immár 8. alkalommal rendeznek meg Aldebrő Község Önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület (HMNE) összefogásával.

Mint azt Kiss Istvántól, a HMNE vezetőjétől megtudtuk, idén padokat készítenek a község tereire, nevezetes helyeire, hogy azokat szépítsék, és a szemlélődni, pihenni vágyó látogatókat elmélkedési hellyel várják.  Az alkotó tábor munkájában ismét tizenkét mester vesz részt. A tábor idejére esik a Kézművesség Világnapja,  mely mindig  június 10-én van, melyet a mesterek rendre alkotással  ünnepelnek.

Az elkészült művek átadására június 11-én vasárnap 12 órakor kerül sor az Aldebrő  Történelmi emlékparkban. A mesterek célja évek óta ugyanaz, egy emberibb, élhetőbb környezet megteremtése, a múlt  értékeinek  megőrzése és  átadása az utókornak.

Az alkotók: Farkas József, Füleki János, Kiss István, Koncsos Ferenc, Molnár János, Mucsonyi Zsolt, Nagy Judit, Simon Attila, Szabó József, Trajmár Gyula, Varga Csaba, Zöldi Sándor.

A padok terveit Kiss István fafaragó népi iparművész készítette. Az eddigi Aldebrői fafaragó táborok alatt, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Aldebrő község Önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével létre jött az Aldebrői Történelmi Emlékpark, a Szkíta Emlékhely, megépült egy híd, mely jelképesen és valóságban is összeköti a múltat és a jelent, megállító oszlopok jelzik a település nevezetes helyeit. Elkészült Szent Flórián szobra és felé egy pavilon is épült. Az elvégzett munka a megyében egyedülálló, országosan is ritkának számító faragásokkal díszítik a falut évről évre.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában