Formabontó

2023.08.18. 21:16

Vibráló képzeletvilágba repít Egerből Ducsai Zoltán szürrealista tárlata, a Rézolaj + fotók

Rézkarcokkal és olajfestményekkel enged betekintést belső világába a legújabb kiállításával a művész.

Szabadi Martina Laura

Ducsai Zoltán, festőművész

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Pénteken nyílt az Agria Park galériában Ducsai Zoltán legújabb tárlata, melyen olajfestmény és rézkarc munkái is láthatóak Rézolaj címmel. A képek egy szürrealista világot mutatnak meg a nézőnek.

– Egerben szinte nincs aki már ne ismerné Zoltán nevét. Képzeletvilága álomszerű. Világviszonylatban sem láttam a szürrealisták között hasonlót – mondta róla Teleki Klári művészetpártoló, a galéria vezetője.

Teleki Klára, művészetpártoló és Ducsai Zoltán, festőművész
Teleki Klára, művészetpártoló és Ducsai Zoltán, festőművész 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

–Heliolandnak nevezte el ezt a világot. A bensőjéből feltörő képzetei, olyan látomásgazdagság, ami csak felsőbb erőtől érkezhet. Ablakok, ajtók, lépcsők, visszatérő motívumok. Ezekkel felajánlja nekünk is, hogy vegyünk részt ebben a szürrealista utazásban. Mindenkinek mást jelent ez a csoda-világ, aki megtekinti ezt a kiállítást. Egy kisgyermek írta egy korábbi kiállításon, hogy nagyon szeretne egy ilyen világban élni. Ez mindent elmond a képekről, s ez a művészet célja is, hiszen az a gyermek valószínűleg el is játszott ezzel a gondolattal. Zoli spirituálisan is megérinti az emberi lelkeket – folytatta.  Mint forgalmazott, bátorság kell ahhoz, hogy elfogadja a művésztől a meghívást, aki ellátogat a kiállításra.

Rézolaj címmel nyílt meg Ducsai Zoltán festőművész kiállítása az Agria Park galériájában
Rézolaj címmel nyílt meg Ducsai Zoltán festőművész kiállítása az Agria Park galériájában 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ducsai Zoltán elmondta, sosem érdekelte különösebben a látvány utáni ábrázolás, bár tanulmányai során foglalkoznia kellett vele. Az olajfestmények es rézkarcok vázlatokból készülnek, először csak formák, részletek, ezekből áll össze végül egy-egy kép. 

Mindenkinek mást jelent ez a csoda-világ, aki megtekinti ezt a kiállítást.
Mindenkinek mást jelent ez a csoda-világ, aki megtekinti ezt a kiállítást
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Egyrészt könnyebb szürrealista festményt alkotni mint látvány után dolgozni, hiszen kevésbé kötött, saját képzeletvilágomból merítek, ugyanakkor nehezebb is hiszen nincsen vizuális segítség - mondta az alkotási folyamatról. 

Kiemelte, korábban sosem volt lehetősége ekkora számban rézkarcot bemutatni mint a pénteken nyílt tárlaton. Most több téma is látható a vásznon és egyszerre rézkarccal is megvalósítva. A művész azt is megmutatta a közönségnek, hogyan is készül egy rézkarc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában