Eseménysorozat

2023.10.02. 16:20

A megbocsátás hete Egerben egybeesik az Országos Könyvtári Napokkal

Hétfőn elkezdődött az Országos Könyvtári Napok (OKN) a Bródy Sándor Könyvtárban is, ahol egy héten át minden korosztály számára kínálnak programokat. Gyöngyös sem marad ki a sorból.

Fekete-Vadászi Erika

Országos Könyvtári Napok a Bródy Sándor Könyvtárban, Egerben. A képen Upor László műfordító

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az OKN már hagyománynak számít, hiszen a kétezres évek közepén indult a kezdeményezés. A programsorozat egyik különlegessége, hogy szombaton és vasárnap is nyitva tartanak, valamint, hogy fél áron iratkozhatnak be az olvasók. Emellett a megbocsátás hetét is most tartják, azaz késedelmi díj megfizetése nélkül lehet visszavinni a könyveket, tudtuk meg Kelemenné Csuhay Zsuzsannától, a Bródy Sándor Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettesétől. A Bródy antikvárban, a könyvtár parkolójában keddtől válogathatnak az érdeklődők a jó állapotú, leselejtezett könyvek közül. 

A hétfői nap egyik kiemelkedő eseménye az volt, hogy az OKN részeként a Bródy Szalonban vendégül látták Upor László műfordítót, dramaturgot, aki a középiskolás korosztály számára tartott workshopot A műfordítás bódító bája címmel. 

– Kicsiknek és nagyoknak egyaránt rengeteg programmal készülünk egész hétre. Kedden egy fergetegesnek ígérkező előadói estet tartunk a központi könyvtárunkban, ahol Ungvári P. Tamás előadóművész, és lánya, Zsófia közös műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Rímhányó röhejek címmel Romhányi József verseiből mutatnak be egy összeállítást. Szerdán Somoskői Viktor, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltárának munkatársa tart majd előadást a családfakutatásról – részletezte Kelemenné Csuhay Zsuzsanna. 

A kutyabarátokról sem feledkeznek meg a szervezők. A Vakkantó Könyvkuckót csütörtökön a gyermekkönyvtárban tartják meg. Az érdeklődők terápiás segítő kutyákkal ismerkedhetnek meg, együtt olvashatnak és játszhatnak a négylábúakkal. Szombat délelőtt a Gajdos zenekar tart népzenei koncertet az egri könyvtárban, majd délután a társasjátékok kerülnek előtérbe. Egy különlegességet is megismerhetnek az érdeklődők: az Arany János Családi kör verse ihletett meg egy játékot, s természetesen a Bródy Sándor Könyvtár több mint háromszáz társasát is kipróbálhatják. Szintén szombat délután Budapestről ellátogatnak Egerbe a Játszóház Projekt profi játékmesterei, akik további érdekes társasjátékokat mutatnak majd be. 

– Vasárnap a könyvkölcsönzésen túl kézműves foglalkozással várjuk a családokat a Fabrik-álom játszóházba, valamint a Madách Színház két előadását is megtekinthetik az érdeklődők film formájában. Délelőtt A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei, délután pedig Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei produkciókat vetítjük le – jegyezte meg az igazgató helyettes. 

Az OKN-t október 9-én zárják le egy vadregényes kirándulással, melynek helyszíne a Hór-völgy lesz. 

Kötetbemutatók, kiállítások is színesítik az OKN programját. A részletes leírás a könyvtár honlapján megtalálható. 

A Vachott Sándor Városi Könyvtár is csatlakozott az OKN-hoz. A gyöngyösi programok a helyi könyvtár oldalán érhetők el. Egyebek között mesemondó versennyel, egészségklubbal és vetélkedőkkel, valamint kiállítással is készülnek a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!