Heol.hu Videó

2024.06.20. 16:30

Időben és térben utazhatunk a Múzeumok Éjszakáján + videó

A XIII. századi Izlandra kalauzolja el a látogatókat az Egri várban is átélhető virtuális élmény. A hangulat azonban forró lesz, mert az 1238-as Izlandi csata közepén találjuk magunkat.

Tóth Balázs

A Dobó István Vármúzeum és az Izlandi Csata Múzeuma együttműködésének köszönhetően látogatóinknak egy interaktív VR élményben lehet részük, amelyen keresztül az időben visszarepülve, az 1238-as izlandi csatában találhatják magukat. A látvány kialakítása során a készítők a hitelességre törekedtek, korhű öltözeteket, fegyvereket, környezetet jelenítettek meg, mutatták be az attrakciót a várban tartott szerdai sajtótájékoztatón, amelyen az is elhangzott, hogy a Múzeumok Éjszakáján a készítő képviselője és az izlandi múzeum igazgatója, Freyja Rut Emilsdóttir is ellátogat Egerbe.

Az izlandi csata közepébe csöppenhetünk a Múzeumok Éjszakáján
Az izlandi csata közepébe csöppenhetünk a Múzeumok Éjszakáján
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az izlandi történelem egyik legfontosabb eseménye a játékban bemutatott örlygsstaðir-i csata, mely a helyi klánok között zajlott, az ország függetlenségének elvesztéséhez vezetett. A látogató egy időkaput átlépve harcosként kapcsolódhat be a küzdelembe, kézbe foghatja az egyik törzsfő, Sturla legendás lándzsáját, a Grásíða-t.

A vármúzeum tervei között szerepel, hogy az 1552-es események tematikájához kapcsolódóan egy hasonló VR élményt hozzon létre, amivel különösen a fiatal korosztály számára kínálhat egy újabb lehetőséget a történelmi események átélésére.

A VR-élmény külön belépővel a Gótikus püspöki palota alsó szintjén, a Tinódi teremben lesz átélhető, 10 éven aluli látogatóknak nem ajánlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában