Tárlat

2024.06.21. 19:55

Június 22-én nyílik meg az Egri Akvarell Triennálé kiállítása

Százhuszonöt művész alkotásaiból nyílik kiállítás a Ziffer Sándor Galériában. Szombaton átadják a seregszemle díjait is.

Tóth Balázs

A Dobó István Vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága idén is megrendezi az Egri Országos Akvarell Triennálét, amelynek legjobb pályamunkáiból június 22-én nyílik kiállítás a Ziffer Sándor Galériában. H. Szilasi Ágota művészettörténész a várban tartott beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, a szemlét 56 éve rendezik meg, 1968-tól 2009-ig kétévente, azóta pedig három évente zsűrizik a beérkező kortárs alkotásokat, húsz biennálé után ez az ötödik triennálé.

H. Szilasi Ágota az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón
H. Szilasi Ágota az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

H. Szilasi Ágota szerint jó kiállítási anyag gyűlt össze, sokrétűek a munkák, festők, grafikusok is pályáztak a februári kiírás nyomán. A műfaj lényege az áttetszőség, így akvarell, a gouache, a színes pác és az egyéb vizes bázisú festékek innovatív és sokrétű közlésmódra alkalmas eszköztára többféle műfajból vonzotta a művészeket. A kortárs művészek széles köre, de egyre több fiatal érdeklődik e szabad művészi gondolatok, érzelmek, trendek fontos eseményévé, jelentős kortárs képzőművészeti fórummá vált rendezvény iránt.

A 2024-es tárlatra 254 alkotó 608 művel pályázott. A tárlatra digitálisan beérkező alkotásokat kiemelkedő szakértőkből álló zsűri bírálta el, válogatta ki május 6-án. A zsűri munkájába az idén felkérést kapott Gaál József festő- és grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense – a zsűri elnöke, Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a Grafika tanszék docense, Csurka Eszter képzőművész, Wehner Tibor művészettörténész, művészeti író – mindannyian Munkácsy Mihály-díjjal kitüntettek ‒, Lobler Ferenc festő- és grafikusművész, a Magyar Vízfestők Társasága elnöke és H. Szilasi Ágota művészettörténész (Dobó István Vármúzeum).

Döntésük alapján a kiállításon 125 alkotó 190 művét mutatják be teljes valójukban. A pályázók között sok, korábban még a triennálén részt nem vett művész volt, tizenegyen közülük még kezdők, nem egy esetben művész hallgatók. Erős azonban a törzsgárda jelenléte is.

A június 17-re összehívott díjzsűri döntése alapján a kiállítás megnyitóján átadják a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának fődíját, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Művészeti főosztályának kiemelt díját, az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által felajánlott Pro Arte díjat és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fiatal alkotók számára alapított díjat.

H. Szilasi Ágota kiemelte, szép kiállítás lesz, amely méltó helyen, a Ziffer Sándor Galériában mutatja be a kortárs alkotásokat. A kiállítás megrendezésének, szervezésének szakmaiságát a Dobó István Vármúzeum munkatársai garantálják az 1970-es évek óta. A biennálék, majd triennálék nagydíjasai-díjasai ennek a folyamatnak a legkiemelkedőbb egyéniségei, összefogásukból 1991-ben alakult meg a Magyar Vízfestők Társasága, mely szakmai közösséggel folyamatos kapcsolatot tart fent a múzeum. A korábbi évtizedekben azonban a kiállítás bérelt helyszíneken volt megtekinthető, így a színház aulájában, a Rossztemplomban, az Ifi Házban, vagy a Kepesben.

A tárlathoz kapcsolódik Ványai Magdolna festőművész, az előző triennálé nagydíjasa – az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális-Művészeti Intézetének egykori oktatója –, kamarakiállítása. A kiállításhoz reprezentatív, kétnyelvű (magyar-angol), színes katalógust jelentetünk meg Gaál József festőművész előszavával. A nagydíjas munkásságát Dr. Széplaki Gerda esztéta méltatja. A 25. jubileumi kötet tartalmazni fogja a kiállítássorozatra vonatkozó adatokat, a bibliográfiát, publikációkat. A Múzeumok Éjszakája szombaton már 11 órakor megkezdődik a Ziffer Sándor Galériában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában