Roma zarándoklat

2024.07.09. 12:14

Dr. Ternyák Csaba is misézett az országos roma zarándoklaton Mátraverebély-Szentkúton

Az ország különféle tájegységeiből, Zalától Szabolcsig mintegy harmincöt településről érkeztek Mátraverebély-Szentkútra szombaton énekelve a zarándokcsoportok.

Heol.hu

A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt mottóval szervezték meg az idei országos roma zarándoklatot július 6-án Mátraverebély-Szentkúton, ahol szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek Székely János szombathelyi püspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök és számos pap koncelebrálásával – írja az Egri Főegyházmegye honlapján.

Dr. Ternyák Csaba is misézett az országos roma zarándoklaton Mátraverebély-Szentkúton
Dr. Ternyák Csaba is misézett az országos roma zarándoklaton Mátraverebély-Szentkúton
Forrás: Merényi Zita, Körössy László/Magyar Kurír

Az ország különféle tájegységeiből, Zalától Szabolcsig mintegy harmincöt településről érkeztek Mátraverebély-Szentkútra szombaton énekelve a zarándokcsoportok, egy-egy menet élén feszülettel vagy ajándékokat hozva a Szűzanyának, hittel a szívükben.Az érkezőket Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató fogadta áldással, jó szóval, imával, rövid elmélkedésekkel. A mezőszemerei és szendrőládi csoport püspöki áldást is kapott a Szentkútra éppen megérkező Székely Jánostól, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációért felelős püspökétől, akit a zarándokokok testvérként-barátként üdvözöltek.

Dúl Géza korábbi országos cigánypasztorációs referens kezdeményezésére 2003 óta szerveznek a cigány közösségeknek nyári zarándoklatot Mátraverebély-Szentkútra, idén az imádság éve jegyében, az Istennel való személyes kapcsolatnak szentelve, ugyanakkor az egység megélésének szándékával, közösségben.

Zalától Szabolcsig mintegy harmincöt településről érkeztek Mátraverebély-Szentkútra
Zalától Szabolcsig mintegy harmincöt településről érkeztek Mátraverebély-Szentkútra
Forrás: Merényi Zita, Körössy László/Magyar Kurír

Ternyák Csaba az idei országos cigányzarándoklat mottójára utalva hangsúlyozta, egy jól működő családról például elmondhatjuk, hogy „egy szív, egy lélek”, hiszen egy célért dolgoznak. Képesek arra, hogy leküzdjék a széthúzó erőket, megtalálják az erőforrásokat, amelyek összegyűjtik őket. „Legyen a legfontosabb alapélményünk az, hogy testvérek vagyunk, akik hiszünk Istenben, tiszteljük a Szűzanyát és tisztelettel-engedelmességgel vagyunk a pápa iránt.”

A cigányság értékeivel kapcsolatban az érsek kiemelte és egyúttal példaként állította a roma szülők gyermekeik iránti szeretetét. Szólt arról is, hogy számos roma férfi visszatalált a munka világába, ahogyan ezt az egri bazilika felújításakor is tapasztalta. Ternyák Csaba rámutatott a cigányság legveszélyesebb ellenségeire is, ezek az alkohol, a drog és az uzsora. Az ellenség legyőzésére pedig erős elhatározás szükséges – biztatta a jelenlévőket az érsek. „Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymásnak, mintegy védőhálót kialakítva egymás körül”-  kérte.

Megerősítésként egy személyes pozitív élményét is megosztotta a zarándokokkal: nemrég beszélgetett egy cigány fiatallal, aki megvallotta neki: pap szeretne lenni. „Szükség van olyan apostolokra, akik képviselik a népüket, közösségüket Isten előtt” – szögezte le az érsek, majd beszéde végén a magyar szentek és Boldog Ceferino közbenjárásáért fohászkodott a hazai cigányság hitben való gazdagodásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában