2025.01.31. 17:53
Van borkultúra, nem csak alkoholizmus - megnyílt az Eger Wine Meetup + videó
Megkezdődött az Eger Wine Meetup a Líceumban pénteken délelőtt. A szőlészet és borászat kiválóságait egybehívó konferencián aktuális problémákról beszélnek a szakemberek.
2025-ben újra vendégül látja a szőlészet és borászat, a birtokvezetés szakembereit az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Január 31. és február 1. között ugyanis az Eger Wine Meetupon osztják meg tudásukat, tapasztalataikat és legújabb kutatásai eredményeiket az érdeklődőkkel az ágazat legkiválóbb szereplői. A kétnapos konferencia megnyitójának a Líceum díszterme adott otthont, ahol az intézmény részéről dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor és dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes köszönti a résztvevőket. A rendezvényen részt vett Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is.

Forrás: Huszár Márk/Heol.hu
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona elmondta, hogy már 3. alkalommal rendezik meg az eseményt.
- Egerben már 130 éve van jelen a szőlészet és borászat oktatása és kutatása. 25 éve szervezünk konferenciákat ebben a témában. Ezen a találkozón nem egyszerűen szakmai tudásra tehetünk szert, hanem első kézből ismerhetjük meg azokat az eredményeket, amelyek bizonyítják, hogy elhivatottsággal, innovációval, és kitartással valódi eredményeket érhetünk el - mondta a rektor.
Kifejtette, a konferencia a találkozások, kapcsolódások színtere is. Az emberi, baráti, szakmai és üzleti kapcsolatok építése éppen olyan fontos, mint a tudományos ismeretek átadása.
- Az idei év fókuszába a kutatást és innovációt helyeztük. Számos külföldi szaktekintély fogadta el meghívásunkat, hogy megossza velünk tudását, tapasztalatait, és betekintést engedjen a világ borászati trendjeibe. Az egyetem elkötelezetten támogatja a szülészet és borászat fejlődését. Nemzetközi szinten is elismert eredményeket is elértünk. A fenntarthatóság kihívásaira is figyelmet fordítottunk.
Elmondta, több neves külföldi egyetemmel együtt nyertek el pályázatot európai egyetemi szövetség létrehozására. A projekt célja a szőlő-, bor- és élelmiszer-eredetvédeleme területén való szoros egyetemi együttműködés kialakítsa.
Dr. Váczy Kálmán Zoltán elmondta, hogy a 23. szőlészeti-borászati konferencián vesznek részt.
- Ennyi év elteltével mindig meg tudunk újulni. Sok tudományos és gyakorlati előadás zajlott le az évek alatt, amelyekből sokat tanulhattunk. De nem tudunk még mindent. Újabb és újabb kihívásokkal szembesülünk, ezekre kell újabb válaszokat találni. Ezekért dolgozunk sokan. A környezeti körülmények változásainak hatása, a birtoképítés jógyakorlata, a közösségek szerepe mindig kiemelt témák - részletezte.
A szőlészet és borászat nem az alkoholról szól
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos feltette a kérdést, hogy miért több a borkultúra, mint az alkohol.
- A mai modern egészségbiznisz próbálja a borkultúrát az alkoholizmussal összemaszatolni. Az ember állapota nemcsak a fizikumtól de a lelkétől is függ. Ennek az ágazatnak a felelőssége, hogy a borkultúrát tovább tudjuk-e adni. A felelősség, amit kaptunk, azzal a tudatossággal tud-e párosulni, hogy mértéket tartsunk. Sok addiktológus barátom van, tőlük tudom, hogy függőségek viszik végig az életünket, mindannyiunknak van valami: munka, a szivar, a kütyü, a bor - fejtette ki.
Elmondta, fontos a fiatalokat bevonni a borfogyasztásba, borászatba.
- Vajon miért nem isznak bort? Vagy azért, mert egyáltalán nem isznak alkoholt, vagy izgalmasabb módját találták meg az élvezetnek, unalmas nekik, amikor a sav- vagy alkoholtartalomról akarok beszélni. Abban a Kárpát-medencében, ahol az alkoholtartalom csökkentése érdekében mi magunk jó ideje ismerjük a fröccskultúrát, tudjuk, hogy kisebb alkoholtartalommal tovább el lehet menni, itt megint rajtunk múlik, el tudjuk-e érni a fiatalokat. Az, aki arra tette fel az életét, hogy az alkoholvegyület halálos méreg, a balatoni nyaralójában ő is megissza a maga italát, borát - részletezte.
Elkezdődött az Eger Wine Meetup
Fotók: Huszár MárkKifejtette, hogy a magyar szőlészet és borászat egyre több helyen jelen van, de meg kell teremtenie a maga útját, mert sok csodálatos bort lehet kapni a világon, így meg kell találni a saját pozícióját, elérni a fogyasztóit világszerte. 2025-ben a lengyel és amerikai piacot célozzuk meg. Meg kell mutatni, hogy van borkultúra, nem csak alkoholizmus.
Dr. Lőricnz György, a St. Andrea borászat alapítója az Egri Bikavér Lovagrend nevében köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy az élethosszig tartó tanulás vezet eredményre, az hoz előrelépést, sikert. Az együttműködés fontosságát, a közösség érekeinek figyelembe vételét hangsúlyozta. Dr. Lőricz György legjobb borairól korábban a Heol.hu podcast-adásában beszélt:
Dr. Váczy Kálmán Zoltán a Heol.hu kérdésére elmondta, hogy Egerben 130 éve folyik a kutatás a szőlészet-borászat terén, eleinte szétszórva, de most már az egyetemen. Fontos, hogy olyan kutatási, innovációs hátteret biztosítson az egyetem az ágazatnak, amely segíteni tudja a fejlődését. A piaci kérdések, az éghajlatváltozás problémája, és sok egyéb kérdés merült fel, amelyekre válaszokat kell adni, ebben van meghatározó szerepe az egyetemnek.
A rektorhelyettes szavait az alábbi videón lehet meghallgatni: