AUTÓSPORT

2018.03.20. 19:15

13. Eger-rali: jelentősen átalakult a mezőny

Navigátort és autót váltott a négyszeres bajnok Kazár Miklós.

Surányi Géza

A címvédő Bazsó Attila, Vincze Ferenc (balról) kettős továbbra egy Skoda Fabia R5-össel áll rajthoz Fotó: Lénárt Márton

Nagyon erős és népes mezőny gyűlt össze a 13. Eger-ralira. A még nem végleges nevezési listán 179 páros neve szerepel.

Rendhagyó módon nem az Országos Rali Bajnokság (ORB) számlálja a legtöbb indulót, hanem a Rallye2, ahová 57 páros nevezett. A régebbi évjáratú autókat felvonultató ORC (Országos Rali Challenge) mezőnye 44 autóból áll és meglepően sokan neveztek a Historic kategóriába is, ahol 21 páros indul. A Közép-Európa Zóna Trófea (CEZ) mindössze két külföldi indulót vonzott, amelynek talán az az oka, hogy a sorozat első futamát az elmúlt hétvégén rendezték.

A címvédő Bazsó Attila (balról), Vincze Ferenc kettős továbbra egy Skoda Fabia R5-össel áll rajthoz Fotó: Lénárt Márton

A 39 autóból álló ORB mezőnye jelentősen átalakult az alig négy hónapig tartó téli szünet alatt. Kivételt képez ez alól a Vincze Ferenc, Bazsó Attila kettős, amely duó az egri verseny címvédője. A szécsényi versenyző és navigátora továbbra is egy Skoda Fabia R5-össel áll rajthoz. Ugyancsak változatlan felállásban indul az ifj. Kiss László, Kissné Varga Zsuzsanna kettős, a páros hű maradt a Ford Fiesta R5-öshöz. Az elmúlt három év bajnoka, Herczig Norbert idén a Rali Európa-bajnokság küzdelmeiben vesz részt, amelynek első futamát éppen az Eger-ralival azonos időben rendezik az Azori-szigeteken. Herczig korábbi navigátora, Bagicál Igor viszont jelen lesz Egerben, ugyanis a 2017-es bajnokság második helyezettjével, Hadik Andrással versenyez a továbbiakban. A párost a korábbi években már megismert Ford Fiestával láthatja a közönség.

A Rallye2 mezőnye számlálja a legtöbb indulót Fotó: Lénárt Márton

Navigátort és autót váltott a négyszeres abszolút magyar bajnok, Kazár Miklós, mivel korábbi társa, Ferencz Ramón Herczig oldalán tűnik fel a jövőben. Új autója pedig a Szilveszter-ralin már kipróbált R5-ös Skoda lesz. Kazár korábbi Fordjával Lencse Zoltán autózik az idén. A tavalyi Eger-rali ezüstérmese, Turán Frigyes saját Ford Fiestájával nevezett az egri viadalra, a navigátori ülésben azonban Bagaméri László váltja Farnadi Ágnest.

A Ranga-testvérek kihagyni kényszerülnek az idénynyitót, Péter korábbi társa, a gyöngyösi származású Szőke Tamás azonban indul, mégpedig a kategóriát váltó Balogh János navigátoraként Skodával. Balogh előző nagy ellenfele, Osváth Péter ugyancsak Skodára vált, és ezzel a típussal versenyez Ollé Sándor és Trencsényi József is. Visszatér a mezőnybe a tavalyi Veszprém-rali előtt balesetet szenvedett Velenczei Ádám, aki egy Hyundai R5-össel indul, hasonlóan Lovász Pálhoz.

Porsche-varázs

A Országos Rali Bajnokság nevezési listáján összesen tizenöt, a top kategóriába tartozó R5-ös autó található. A 13. Eger-rali egyik szenzációjának ígérkezik Raffael Tamás GT3-as Porschéja, amellyel az újonnan létrehozott RGT kategóriában áll rajthoz a pilóta. Az Országos Rali Challenge mezőnyében egy Subaru WRC is látható lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában