lovassport

2017.08.23. 17:24

Manó előtt le a kalappal, avagy 50 éve a bakon

Bárdos György mellett dolgozva is sokat tanult Gyöngyösön.

Bódi Csaba

Szilvásváradon hajtani mindig különleges élményt jelentett Beküldött fotó

Bizony rég volt 1967. augusztus tizenötödike. Csintalan Imre ötven évvel ezelőtt ezen napon kezdett a Lósport Vállalatnál. A családi hagyományt ápolva a zaránki fogathajtó ma is a négylábúak és a sportág elkötelezett híveit gyarapítja.

– Köszönöm a Fridel családnak, Fülöp Istvánnak és Fülöpné Mátyus Zsuzsának az ajándékokat, hálás vagyok a megható szavakért a Hacsega családnak, mint ahogy azokra a barátaimra is jó szívvel gondolok, akik sajnos már nem lehetnek velünk, de az égi pályán tovább hajtanak – fogalmaz Csintalan Imre. A fél évszázadra visszatekintő pályafutás alkalmából összehívott kis ünnepség jelenlévői egyben kalapot is emeltek a sportember teljesítménye előtt, elismerve azt a munkát, amelyet a fogathajtásért tett és tesz a mai napig Manó – merthogy jó ismerősei csak így hívják a jubilálót.

A fekete-fehér kép egy kicsit kopott, de a tudás még nem Beküldött fotó

– Nagyapám és édesapám is lótenyésztéssel foglalkozó ember volt, a Poroszlóhoz köthető családi hagyományt nekem úgy sikerült folytatni, hogy a Lósport Vállalathoz felvettek 1967. augusztus tizenötödikén – emlékezik Csintalan Imre. – A gyöngyösi Méntelepen Kádár László és Bárdos György mellett dolgozva tanultam sokat, majd a tarnamérai lovasiskolához kerültem, ahol tizenegy évig voltam a termelőszövetkezet, vagy közismertebb nevén TSZ alkalmazottja. Ahogy aztán a világ változott, én is váltottam, és huszonöt esztendeje már, hogy saját lovakkal versenyzek. A kettes fogathajtás jelenti a fő irányt, ám korábban díjugratóként is indultam.

Évente tíz-tizenkét versenyen hajt a zaránki „szárkezelő”, akitől nem várható el, hogy az elmúlt öt évtized eredményei sorolja, arra viszont készséggel vállalkozik, hogy legutóbbi kihívásait megemlítse. Büszkén teheti.

– A Mindszenten rendezett tavalyi országos versenyen a tizenegyedik helyen végeztem, ami azért jelentős, mert erre a megyei bajnokságról jutottam – fogalmaz a sportember. – A Nemzeti Vágta hevesi selejtezőjén elért harmadik helyezést is értékesnek számít, a fogathajtásban elért mezőcsáti és a kunhegyesi győzelem pedig önmagáért beszél.

Az is beszédes adat, hogy Csintalan szerint jelenleg hazánkban mintegy négy-ötszázra tehető azok száma, akik az úgynevezett C kategóriában érdekelt hajtóként a legnépesebb mezőnyt alkotják. Ez a szám azonban korábban jóval több volt, aminek a magyarázata egyszerű.

Szilvásváradon hajtani mindig különleges élményt jelentett Beküldött fotó

– A téeszek és az állami gazdaságok korában könnyebb volt a helyzet, a terheket nem a hajtók viselték. Jelenleg úgy néz ki, ha pénz van, akkor minden van. A lovak ára, a lótartás, a hintó, a szállítás költsége és a versenyzés egyéb kiadása nagyon megemelkedtek, nehéz tartani a lépést. De amíg bírok mozogni, addig a csinálom!

A jövőt a pónifogatokat hajtó gyerekek jelentik. Előttem az utódom Beküldött fotó

Ezernyi tapasztalat birtokában a tudás átadását is fontosnak tartó szakember immár három éve foglalkozik a pónifogatokkal is, amelyben testvérpárként Polgár Anna és Attila, valamint Esvég Levente és Olivér lesi nagy figyelemmel Imre bácsi tanácsait, és talán a „Lovas szív és lovas lélek, lovas leszek amíg élek!” jelmondat is beléjük ivódik.

Ahogy ez ötven éve jelentősen meghatározza Csintalan Imre életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában