SPORTLÉTESÍTMÉNY

2017.09.26. 20:07

Szentmarjay stadion: emelt szintű mozgásélmény

Egyszerre értékőrzés és egyszerre fejlesztés a Szentmarjay Tibor Városi Stadion­ban az elmúlt egy évben történt felújítás, amelynek eredményeként kedden hivatalosan is átadták a szabványos atlétikapályát.

Bódi Csaba

Nem kell több imát elmondani a stadion­beli rekortánpályáért a bazilikában­, és a július óta tartó tesztüzemmód is élesre válhat immár az érsekkerti létesítményben. A lelátón helyet foglaló diákok és a bemutatót tartott sportiskolás ifjak előtt többek között ezekkel a szavakkal üdvözölte a beruházást Habis László. A megyeszékhely polgármestere az együttműködő partnerek közötti bizalmat is fontosnak tartotta kiemelni a meglehetősen összetett felújítás kapcsán.

Jelentős minőségi változásnak számít a remek rekortánon történő mozgás Fotó: Lénárt Márton

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő pedig a köszöneten túl már egy lépéssel előbbre is tekintett, mondván „a történelem folytatódik, ugyanis a ­stadion és a Felsővárosi sporttelep együttes rekonstrukciójára 2,3 milliárd forintos fejlesztés keretében nyílik majd lehetőség”.

Gyulay Miklós, Habis László és Nyitrai Zsolt. Átadták Fotó: Lénárt Márton

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnökeként azt a jó érzést emelte ki, ami akkor keríti hatalmába az embert, amikor egy ilyen pályára, egy ilyen létesítménybe léphet, mint az egri. A Magyar Atlétikai Szövetség elnökeként Gyulay Miklós úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt három évben a Szentmarjay stadion a tizedik, amely a szövetség, illetőleg az állam támogatásával újult meg. – A közjóért mindig öröm tenni. Egerben nemcsak az elit atléták, hanem a nagyközönség is részese lehet annak az élménynek, amit a mozgás nyújt, immár remek körülmények között – fogalmazott Gyulay Miklós.

Háromszázötvenmilliós beruházás

A Magyar Atlétikai Szövetség a kiemelt sportágak sportfejlesztési programjának keretében két ütemben 250 millió forint támogatást biztosított a munkálatokhoz. A Magyar Labdarúgó-szövetség pályaépítési programjának támogatásával, az önkormányzati önrész hozzáadásával az élő füves, gyepszőnyeges játéktér kialakítása 100 millió forintból valósult meg. A megyei I. osztályban szereplő Eger SE csapata a 2017/18-as bajnoki idényben augusztus óta az érsekkerti létesítményben játssza hazai mérkőzéseit.

Ilyen körülmények között élmény sportolni Fotó: Lénárt Márton

Naponta négyszázan tesztelték

A napi használók száma a tesztidőszakban átlagosan négyszáz főt tett ki a hatsávos, a célegyenesben nyolcsávos futópályán. A létesítményben összesen 5500 négyzetméter rekortánburkolatot helyeztek el, kialakítottak két távolugró gödröt, magas- és rúdugró helyet, a salakos játéktéren külön dobópályát és parkolókat. Nyolc oszlop felállításával mindkét pályán megépítették a világítást. A szabványos, 105x68 méteres labdarúgópálya palánkkal, labdafogó hálóval és kispadokkal rendelkezik.

Bódi Csaba

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik