AUTÓSPORT

2018.07.16. 19:11

Mátrai Hegyiverseny: Rafael szállította a meglepetést

A versenyt mindkét nap a formaautóval versenyző Szász László nyerte.

S. G.

Bódis Kálmán a harmadik helyen Fotó: Lénárt Márton

Meglepetésgyőzelem született a túraautóknál a 35. HE-DO Mátrai Hegyiversenyen. A Porschéval még csak ismerkedő Rafael Tamás – ha csak tizedekkel is – de szombaton és vasárnap is legyőzte Bódis Kálmánt, aki több mint két évtizede a német márkával versenyez. Rafael az idei évben vásárolta azt a ­Porschét, mellyel az Országos Ralibajnokságban vesz részt. A hétvégén azonban – mivel a ralisoknak külön kupát írtak ki a hegyiverseny szervezői – vállalta az indulást a Mátrában. Az eredmény a szakmát és magát a versenyzőt is meglepte.

– Álmunkban sem gondoltuk, hogy sikerül Kálmánt megverni, hiszen ő az etalon a sportágban. Az autó alatt ralifutómű van, amit megpróbáltunk a pályaversenyzéshez átalakítani és kihoztuk belőle, amit lehet. Imádom a Mátrát, sokat járok ide biciklizni – árulta el a salgótarjáni versenyző.

A legjobb külföldi induló, Grzegorz Duda a két nap alatt két negyedik helyet szerzett, ennek ellenére elégedett volt teljesítményével.

– Ez az útszakasz inkább egy versenypályához hasonlít, nagyon sima és széles az aszfalt. Ez nem feküdt a Hyundai­nak, de is így jó helyezést szereztem. A szervezés tökéletes, az emberek nagyon kedvesek – mondta a lengyel versenyző.

Ahány verseny, annyi autó – ezt már megszokhattuk ifj. Béres Józseftől, aki idén egy igaz ritkaságot hozott el a hegyiversenyre.

– Ez egy ex-gyári Ford Escort World Rally Car, Armin­ Schwarz versenyzett vele az 1997-es Safari Ralin. Azóta sok kézen átment, akik mind alakítottak valamit rajta. Szeretnék eredeti állapotába visszaállítani – tájékoztatott a szlovák volánművész.

Bódis Kálmán a harmadik helyen Fotó: Lénárt Márton

A versenyt mindkét nap a formaautóval versenyző Szász László nyerte. Annak ellenére, hogy nem volt ellenfele a kategóriában, kiszolgálta a nézőket és igen gyors tempóban közlekedett. A legjobb ideje 138,3 kilométer/órás átlagsebességet jelentett.

– Ennek az autónak ilyen időket kell menni – szerénykedett a székesfehérvári pilóta, aki azt is elmondta, hogy örömmel jött Parádsasvárra. – Jólesik a közönség biztatása. Ez a versenyző számára egy dopping és még jobban próbál teljesíteni. A felfutások közben látom a szurkolókat és egyszer még integetni is sikerült nekik.

Heves megyei versenyzőink közül Strider Zoltán teljesített legjobban, aki mindkét nap kategóriagyőzelmet szerzett.

– Szerettem volna nyerni és 2 perc 50 másodperc alatti időt futni. Mindkettő sikerült. A hétvége során 2 perc 47 másodperc körül teljesítettem egy felfutást, de a végén azt mondtam, hogy jó lenne ez alá bemenni. A próbálkozás olyan jól sikerült, hogy a végén 2 perc 46,1 másodperces időt autóztam. Abszolút elégedett vagyok – sommázta a hétvégét az egri pilóta.

Eredmények (két felfutás összesítése alapján)

SZOMBAT

1. Szász László4:44.889 perc

2. Rafael Tamás+30.698 mp

3. Bódis Kálmán+31.427 mp

VASÁRNAP

1. Szász László4:44.567 perc

2. Rafael Tamás+30.081 mp

3. Bódis Kálmán+30.862 mp

Szász rekordja

A 2016-ban felújított 24-es főút pályacsúcsát adta át a múltnak Szász László, aki 2:20.804 perc alatt száguldott fel az 5,4 kilométeres mátrai szerpentinen. A régi pályarekordot is a Reynarddal versenyző Szász tartotta, aki 2005-ben 2:17.21 perces időt ért el, igaz akkor a Gyökeres-rétnél elhelyezett lassító csak két gumisorból állt a mostani hárommal szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában