DIÁKSPORT

2019.09.27. 19:36

A diáksport jeles napja Egerben

Azon kivételes alkalomnak számított a péntek, melynek során egyszerre látogatott megyénkbe a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke, Balogh Gábor. Mindeközben az Európai Diáksport Napja rendezvényei zajlottak.

Bódi Csaba

A stadionban 400 gyermeknek kínált kiváló programot

Forrás: Heves Megyei HÍrlap

Fotó: Huszár Márk

 

A stadionban 400 gyermeknek kínált kiváló programot Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei HÍrlap

– Michael Phelps és Cseh László is így kezdte – említette az úszósport kiválóságait a párbajtőrvívójént világ- és Európa-bajnoki címig, továbbá olimpiai ezüstéremig jutott Kulcsár Krisztián. A MOB elnöke a dr. Bárány István Sportuszodában az olimpiai iskolák úszóversenyét nyitotta meg eképp, majd kitért az olimpiai eszme terjesztésének jelentőségére, amelyben Eger az élen jár. A sportvezető a NOB alapító tagja, a magyar olimpiai mozgalom elindítója, Kemény Ferenc szellemiségéhez méltó versenyzést kívánt.

Kulcsár Krisztián Fotó: Nemes Róbert

A sorozatot 1998-ban dr. Székely Ferenc és dr. Jakabházyné Mező Mária kezdeményezésére hívták életre még a régi Bárány-uszodában. Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola idei viadalán nyolc intézmény fiataljai teljesítették a távokat.

Habis László polgármester azt emelte ki, hogy az egriek szívéhez az úszás és a vízilabda áll a legközelebb, majd a 2020-as olimpiai játékok kapcsán a múltbeli kapcsolódást említette.

– Tokióban 1964-ben Frank Mária és Erdélyi Éva öregbítette az egri úszósport hírnevét – mondta a város első embere, hozzátéve, örül a diákok jelenlétének és azt kívánja, térjenek vissza később is a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központot magáénak tudó megyeszékhelyre.

Nyolc iskola tanulói versenyeztek a Bárány-uszodában Fotó: Nemes Róbert

Balogh Gábor a meghívást már többször elfogadta. A kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes öttusázó az MDSZ elnökeként sokszor volt már jelen Egerben rendezett diáksport eseményen. Ezúttal az Európai Diáksport Napja keretében a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban lebonyolított DO60 Diáksportfesztiválon tette tiszteletét. A program lényegét az jelenti, hogy gyerekek életébe beépüljön a legalább napi 60 percig tartó testmozgás igénye. Táplálkozzanak minél egészségesebben és maradjanak aktívak egész életükben.

– A sportnak köszönhetem a sikereimet, öttusázóként a sportpályán tanultam meg beosztani az időmett, célokat felállítani, kitartóan dolgozni és feldolgozni a kudarcokat – fogalmazott Balogh Gábor.

Balogh Gábor Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére 13 éve indított Európai Diáksport Napja alkalmából 39 országban sportoltak tegnap fiatalok. Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer gyerek mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az esemény. Idén 1350 intézmény 3 millió tanulóját sikerült bevonni.

Egerben Vincze Tamás testnevelő moderálásával 20 iskola 400 diákja teljesítette a stadion kiváló gyepszőnyegén kialakított tizenhat gyakorlási helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában