VÍZILABDA

2019.11.23. 15:42

Biros Péter a női vízilabda-utánpótlás élén

A Lillafüredi Ásványvíz-ZF-Eger csapatának vezetőedzője, Biros Péter lett a női vízilabda-utánpótlás szövetségi kapitány koordinátora.

Heol Sport

Biros Péter ezután kapitányi szemmel figyeli a történéseket Fotó: Lénárt Márton

A háromszoros olimpiai bajnok szakember a férfi utánpótláshoz hasonló rendszert tervez kialakítani, ezért Benedek Tiborral és Cseh Sándorral is konzultált az új feladatáról. Nem a nehézséget emeli ki, hanem a megoldóképletet keresi. Az új vezető arról beszélt a waterpolo.hu-n, miként találta meg a feladat, hogyan és milyen céllal vág a munkának.

„Kezdjük azzal, hogy négy esztendeje dolgozom Egerben a női vízilabdában, sőt tulajdonképpen négy és fél éve, hiszen pályafutásom utolsó időszakában már tudatosan készültem rá – mondta a háromszoros olimpiai bajnok. – Sajnos, az utóbbi időben nem olyan eredmények születtek az utánpótlásban, amilyeneket vártunk. Ezáltal elindult a folyamat, amelyben Faragó Tamással azt a megbízatást kaptuk, hogy keressük meg azt a felállást, amelynek a bevezetésével megváltozhat a rendszer. Nos, végül úgymond helyet cseréltünk, így a felső rész vezetője lettem.”

Elmondta, hogy átmenetileg a korosztályokat is átvariálták, mert később olyan korcsoportok lépnek be a rendszerbe, amelyekre azonnal világversenyek várnak. A 2006-os korosztály lehet a hosszabb távú erőfeszítés gyümölcse, de kiemelte: ahhoz rengeteg munkára lesz szükség.

Biros Péter ezután kapitányi szemmel figyeli a történéseket Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

„És rengeteg türelemre, teszem gyorsan hozzá, mert bizony a felemelkedéshez összefogás kell a magyar vízilabdában. A női utánpótlásban különösen szép kihívás dolgozni, nem volt ez korábban sem másként. Az elődök jó munkát végeztek, nehéz lesz a nyomdokukba lépni. De ez így van rendjén, ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná.„

A vezető nem tagadja, a feladat elvállalása előtt a férfi szakágban dolgozó Benedek Tibor, Cseh Sándor kettőssel is egyeztetett, kikérte a véleményüket, mert ha valami jól működik, akkor nem tilos másolni.

„Még nagyon az út elején járunk, egyelőre megneveztük az edzőket, átbeszéltük, kinek mi lesz a feladata, ám az egésznek a rendszerbe ágyazása, a váz megalkotása még csak most következik. Természetesen mindez nem egyszemélyes mutatvány, ezért folyamatosak a konzultációk mind egymás között, mind Vári Attila elnökkel – tette hozzá a szakember, akinek az Eger vezetése mellett szaporodtak meg a dolgai.

„Kétségtelen, nem unatkozom, nehéz ez az új feladat, amelyet egész emberesnek mondanék, ugyanakkor az egriekkel szemben nem tehetem, és nem is teszem meg, hogy nem folytatom a megkezdett munkát. Hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de nem azt nézem, hogy mint nem lehet megcsinálni, hanem kizárólag azon jár az eszem, miként lehet valamit jól megoldani.”

További egri vonatkozás, hogy a 2003/2004-es női korosztály edzőjeként dr. Sike József kapott megbízást Benczur Mártonnal együtt. Rüll Csaba – Erdei Jánossal együtt – a 2006-os és 2007-es női korosztály tehetséggondozó edzői és segítői feladatait látja el az Északi régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában