VÍZILABDA

2020.04.23. 16:46

Dabrowski nélkül folytatódhat az OB I.

A nemzetközi kupaidénynek minden bizonnyal vége, a bajnoki küzdelmek folytatásáról pedig május 11-én hozhat döntés a honi szövetség elnöksége. A ZF-Eger férficsapata elviekben még mindkét fronton áll.

S. K.

Dabrowski Norbert (guggol) a felnőttek mellől az utánpótlás felé vette az irányt Fotó: Lénárt Márton

– Elképzelhető, hogy az OSC-vel szembeni márciusi bajnokin irányította utoljára a ZF-Eger férficsapatát?

– Ez a valószínű – válaszolt a vezetőedző, Dabrowski Norbert. – Akkoriban már érződött, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt milyen irányt vehet a sportélet, ezért kértem is a srácoktól, úgy játsszanak, kitudja mikor lesz rá alkalom, hogy legközelebb medencébe szálljunk. Sajnos hatgólos vereséget szenvedtünk, de abban a helyzetben ez volt a legkevésbé fontos.

– Lehet még esély a bajnoki küzdelmek folytatására?

– Ebben a kérdésben május 11-re ígért döntést a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége. A törekvés az, amennyiben van rá mód, a medencében záruljon az idény. Olyan forgatókönyvet elképzelhetőnek tartanak, hogy néhány hetes felkészülés után, nyár végén befejezzék a bajnoki küzdelmeket. Elvileg nyolc-kilenc mérkőzés lehet hátra. De mivel a sportban nem naptári évre szerződtetik a játékosokat, így az a kérdés is felmerül, hogy vajon milyen kerettel játsszák le ezeket a mérkőzéseket? A logikus az lenne, ha már az újak szerepelnének, de rögtön hozzá is teszem, ebben a helyzetben nincs jó döntés. Ezeknek a mérkőzéseknek nyilván más lesz a sportértéke, ezért inkább amolyan felkészülési tornaként kellene tekinteni rájuk, amely már a 2020/2021-es szezont szolgálnák. Ha másfél, két hónapot kihagynak a csapatok, legalább annyi időre lesz szükség, hogy ismét visszarázódjanak. Ahol pedig új csapat épül, ott még hosszabb a folyamat.

Dabrowski Norbert (guggol) a felnőttek mellől az utánpótlás felé vette az irányt Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Nemrégiben látott napvilágot a hír, hogy távozik Egerből, és július elsejétől a BVSC-Zugló szakmai igazgatójaként tevékenykedik majd. Ezek szerint a bajnokság esetleges folytatására elveszíti a szakvezetőjét a ZF együttese?

– Ezért mondtam az interjú elején, hogy valószínűleg az OSC ellen lejátszott mérkőzés volt az utolsó edzői feladatom a csapat mellett. Hét évet töltöttem a hevesi megyeszékhelyen, egy évig másodedzőként, majd két hároméves ciklusban vezetőedzőként dolgoztam. Mégsem ez a váltás valódi oka hanem az, hogy egy olyan feladattal keresett meg a BVSC, amely mindig is vonzó volt számomra. Emellett magánéleti okok is közrejátszottak abban, hogy visszatérjek a fővárosba.

– Kanyarodjunk vissza még egy picit a felfüggesztett versenyekre. Az Eurokupában a négy közé jutottak, az olasz AN Brescia elleni odavágót követően a Bitskeyben háromgólos hátrányt kellene ledolgozni a döntőbe jutáshoz. E tekintetben mennyire derűlátó?

– A nemzetközi kupaküzdelmek befejezése számomra teljesen elképzelhetetlen. Amikor majd kifut a járvány, vélhetően minden ország a saját problémájával lesz elfoglalva, akkor már nem lesz létjogosultsága az Eurokupának sem. Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy ősszel zavartalanul elindulhat majd az új nemzetközi idény.

– A bajnokság vagy a nemzetközi sorozat miatt bánkódik jobban?

– Az OB I.-ben az OSC és Ferencváros egyértelműen előttünk jár. Jelenleg a harmadik helyen állunk, amely Bajnokok Ligája-indulást jelent, de még az ötödik hely is nemzetközi kupát érő pozíció. A szezon előtt az elvárás az volt, hogy harcoljuk ki a nemzetközi porondra kerülést, ami jelenleg biztosított. Az éremért vélhetően nagy csatát vívtunk volna, minden bizonnyal a Szolnokkal. Az Eurokupa elődöntőjében a bresciai háromgólos vereség után itthon még bármi lehetett volna. Inkább emiatt bánkódom. A másik ágon az olasz CC Ortigia csapatának talán még savanyúbb a szőlő, ők ugyanis a Nagyvárad elleni 10–4-es idegenbeli győzelmet követően szinte már a döntőben érezhették magukat. Számomra még szomorúbb, hogy idén nem lesz olimpia, a gazdasági válság pedig úgy tűnik, elkerülhetetlen. Ez sokkal nagyobb pofon a sportvilágnak, amiből még nehezebb lesz felállni.

– A játékosairól tudjuk, hogy otthoni körülmények között igyekeznek formában tartani magukat. Ön mivel tölti a kényszerű szünetet?

– Higgye el, nem unatkozom. Rengeteg szakirodalmat böngészek a világhálón, különböző sportágfejlesztési videókat nézek, igyekszem képezni magam. Az internet világában könnyen talál érdekességet az ember, ezek nélkül sokkal nehezebb lenne a négy fal között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában