STRANDLABDARÚGÁS

2020.12.07. 10:09

A sportág ikonját mélyütésként érte a strandfoci megszűnésének lehetősége

Minden túlzás nélkül állítható, hogy Besenyei Ferenc a magyar strandlabdarúgás ikonikus alakjának számít. A 41 éves hevesi futballista a hatvani Berkes Lászlóval és petőfibányai Fekete Viktorral az élen annak a nagy generációnak tagja, akik két évtizede fémjelzik – méghozzá ékesen – a sportágat.

Bódi Csaba

Besenyei Ferenc (9) Berkes László (balra) és Csoszánszki Dávid a strandfoci meghatározó szereplője Fotó: Czímer Tamás

Fotó: CZIMER TAMAS

A homok titkait jól ismerő labdarúgókat a közelmúltban mélyütésként érte, hogy a honi strandfocit tavaly májustól működtető Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft. (MSMN) közleményben jelezte: az MLSZ a jövőben nem támogatja a sportágat.

– Nagyon váratlanul ért a hír, a középtávú tervekről hallottunk korábban, de ez a bejelentés meglepett – mondta a heol.hu-nak Besenyei Ferenc. – Mindenképpen egyeztetünk azokkal a játékosokkal, akik már régóta benne vannak a sportágban. Most még korai lenne lépésekről beszélni, mert meg kell nézni, mi volt az oka a közlésnek. Meg kell vizsgálni a költségvetést, nyilván szpozorokat kell keresni, és megvizsgálni, ki az, aki az eddigiek helyébe léphet. Egyelőre és jelenleg képlékeny minden, még csak pár szót váltottunk az ügyben Berkes Laci barátommal, és majd hívom Fekete Viktor is. A témára érdemben várhatóan csak a jövő év elején tudunk visszatérni.

Besenyei Ferenc (9) Berkes László (balra) és Csoszánszki Dávid a strandfoci meghatározó szereplője Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az MSMN által kiadott közleményben többek ez szerepel.

„A koronavírus-járvány okozta hatások a magyar strandlabdarúgás támogatói hátterét is elérték, aminek eredményeképpen az MSMN egyetlen felelősségteljes választása az, hogy 2020. december 1-től a sportág magyarországi működtetését, szervezését nem tudja vállalni. Ezzel egyidejűleg az MSMN Kft. felajánlotta a sportág működtetésének a Magyar Labdarúgó-szövetségbe való visszavezetését, amire elutasító választ kapott.”

A Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft. első embere a részletekről is beszélt.

– Szó sincs arról, hogy a jövőben nem szeretnénk biztosítani a strandlabdarúgás további fejlődését Magyarországon, ám a fejlemények tükrében ez nem lehetséges – fogalmazott a Nemzeti Sportnak Herbály Péter. – Az eddigi, nagyrészt MLSZ-nek köszönhető költségvetés töredékéből kellene gazdálkodnunk, így a kialakult helyzetben az tűnt a legfelelősségteljesebb döntésnek, ha a sportág visszatér az MLSZ-hez, ám erről egyelőre nem sikerült megállapodnunk.

A járvány miatt idén az összes korábbi szponzorunk visszalépett, a szövetségtől pedig november tizenkettedikén érkezett a levél, miszerint a vírushelyzet miatt a jövőben nem tudja anyagilag segíteni a sportágat. Tavaly májusban vettük át a strandlabdarúgás hazai felügyeletét, és bár nem volt sok időnk, több versenysorozatot is megszerveztünk, idén nyáron pedig a vírussal dacolva szintén helytálltunk. Most minden bizonytalanná vált, a jelenlegi helyzetben csak akkor maradhatna életben a hazai strandfoci, ha ismét az MLSZ égisze alá kerülne.

Az ügyet lezártnak tekintik

„Az MLSZ elnöksége, majd küldöttközgyűlése – figyelembe véve több európai szövetség gyakorlatát és saját tapasztalatait –, a strandlabdarúgás MLSZ-ből való kivezetéséről döntött. A sportág további működtetése szabályos átadás-átvételi szerződés keretében átkerült az arra pályázóhoz, sőt a zökkenőmentes átadás-átvételhez az MLSZ jelentős eszközbeli és anyagi támogatást nyújtott. Tekintettel arra, hogy a küldöttközgyűlés döntése alapján a strandfoci már nem része az MLSZ versenyrendszerének, szerződés felmondására jogi szempontból nincs lehetőség, az ügyet az MLSZ lezártnak tekinti” – reagált a Magyar Labdarúgó-szövetség a Nemzeti Sport megkeresésére a strandfoci jövőjét illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában