LOVASSPORT

2021.04.15. 17:52

Hazai győztest is avattak a szilvásváradi stadionban

A négyeseknél ifj. Dobrovitz József, a ketteseknél ifj. Fekete György diadalmaskodott a fedeles fogathajtók szilvásváradi döntőjében.

Tóth Balázs

Ifj. Dobrovitz József az élre hajtotta négyes fogatát Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A tavalyihoz hasonlóan idén sem a fedeles lovardában, hanem a járvány szempontjából biztonságosabb lovasstadion szűkített pályáján versenyeztek a fogathajtók. Hat kategóriában rendeztek futamokat, az egyes csoportokban lévők egymás után kétszer teljesítették a pályát, majd összevetésben döntöttek a helyezésekről.

Ifj. Dobroviz József szerint a tavalyi év kicsit száraz volt a vírus miatt, nem voltak igazi tétversenyek, reméli, idén már lesznek.

– Jó érzés volt itt nyerni, jó pálya volt, technikás, gyors. A lovaim az első fordulóban kicsit nehézkesen mentek, de aztán sikerült a problémásnál változtatni a következő körre, és sokkal jobban mentek. Akkor lett volna még jobb, ha lehettek volna emberek és megtöltötték volna az arénát – foglalta össze a négyesben győztes hajtó.

– Mindenki, aki elindul, potenciális ellenfél, le kell tudnunk győzni, de rettentően élveztem. Az első körön édesapám volt a gyorsabb, a másodikon jómagam egy kicsivel, a döntőre én mentem pár tizedmásodperces előnnyel. Nagyon kiélezett volt, hibáztam az utolsó előtti selyba párnál. Rég volt ennyire izgalmas a versengés közöttünk, de mi ezt nagyon szeretjük, ez visz minket előrébb – mesélte az édesapjával vívott csatáról.

Ifj. Dobrovitz József az élre hajtotta négyes fogatát Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Ifjabb Dobrovitz a szabadtéri szezonról elmondta, hogy az idei évadban kettessel és négyessel is versenyez majd. Kettessel a világbajnoki csapatba kerülés és ott a minél jobb eredmény elérése a cél, a négyesnél a budapesti Eb-csapatban szeretne ott lenni. Szilvásváradon már a szabadtéri fogatával indult, így mennek maratonhajtásban. Jó erőpróba volt, sikeresen teljesítettek, kezdődhet a kültéri szezon és az arra történő felkészülés.

A szintén a válogatott versenyekre hangoló Váczi István (Szilvásváradi LKSE) elárulta, hogy a bükki viadal a felkészülés részének számított, fiatal lovai vannak, ez volt az első versenyük, ilyen atmoszférában még sosem futottak, ez volt a főpróba a kinti szezon előtt. Hozzátette: a szabadtéri idényre két helyen cserél majd a fogatban, most úgy próbált válogatni, ahogyan a maratonon szeretne menni.

– Elégedett vagyok velük, kevésen múlott, hogy nem lettünk dobogósok, talán, ha nem ütöm le az utolsót, de ez már csak ilyen. A jobb elsővel nem voltam megelégedve igazán, hibázott, két labda lement a dobogón az első körben, amit nem tudtam behozni a másodikban – fejtette ki Váczi István.

 

Mint mondta, két hét múlva Hetényegyházán felhozó versenyük lesz, utána szintén két hétre rá országos próbatételt rendeznek Mezőhegyesen. A kinti szezonra készülnek, a díjhajtásra és akadályhajtásra koncentrálnak. A lovakkal télen Hetényegyházán dolgoztak, ott homokos a talaj, nem kellett leállniuk. Fiatal lovakról lévén szó muszáj volt most egy kis nyomást tenni rájuk. Napi szinten délelőtt lovagolják, délután fogatolják őket, a verseny előtt picit pihentek, ugyanebben az iramban haladnak tovább.

A győztesek és a megyénkbeli legjobbak

PÓNI EGYES FOGAT

1. Szajkó Liliána (Idős Jámbor Vilmos LSE)

3. Juhász Péter (Besenyőtelki LHE)

4. Juhász Bertold (Besenyőtelki LHE)

PÓNI KETTESFOGAT

1. Polgár Anna (Szilvásváradi LSKE)

EGYESFOGAT

1. Mráz László András (Chamions Team LKE)

KETTESFOGAT, C KATEGÓRIA

1. Sarka István (Nyírbátori LE)

KETTESFOGAT, A/B KATEGÓRIA

1. ifj. Fekete György (Nyírbátori LE)

10. Penzer László (Szilvásváradi LKSE)

14. Polgár Tibor (Besenyőtelki LHE)

18. Cseri Dávid (Szilvásváradi LKSE)

NÉGYESFOGAT

1. Ifj. Dobrovitz József (Vecsés SE LSZ)

4. Váczi István (Szilvásváradi LKSE)

6. Ifj. Galbács Ferenc (Szilvásváradi LKSE)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában