Nemzetközi verseny

2021.05.26. 19:07

A díjlovagló Európa-bajnokságra válogattak Szilvásváradon

Nem volt még a mostanihoz hasonlóan erős ­nemzetközi díjlovasverseny a községben.

Tóth Balázs

Nem volt még eddig a település lovasstadionjában háromcsillagos nemzetközi verseny

Fotó: Tóth Balázs

Háromnapos nemzetközi díjlovasversenyt rendeztek a községben hétvégén. A Szilvásvárad Masterssel párhuzamosan a Lipicai Ló Kupa fordulóját is megtartották. A nemzetközi viadalra a hazai válogatottakon kívül Szlovákiából, Lengyelországból és Ukrajnából érkeztek versenyzők.

A Masters versenyen a pénteki Szent György-díjat Zengő Réka nyerte, e számban a szilvásváradi színekben versenyző Mikó Tamás második lett. A Nagydíjban Schmidt ­Anita végzett az élen. A szombati Intermediate I. versenyszámban Zengő Réka kapta a legtöbb pontot, ebben Mikó harmadik lett. Vasárnap a Nagydíj zenés kűrben Szokola Csaba végzett az élen. Volt még több korosztályos verseny, s fiatal lovak is vizsgáztak.

– Nem volt még itt korábban háromcsillagos nemzetközi verseny, a legmagasabb szintű, olimpián is zsűriző bírók is elfogadták meghívásunkat. Három pályán, a stadionban és a fedelesben folyt a verseny. Egyesületünkből Mikó Tamás és Marshall István több második és harmadik helyezést is szerzett a nemzetközi megméretésen – mondta Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője, aki jó visszajelzéseket kapott a versenyzőktől és a bíráktól is.

Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok elégedett volt azzal, hogy száz ló vett részt a viadalon, ami díjlovaglásban nagyon szép szám. A megméretés a felkészülést szolgálta a főversenyekre, s közvetlen kvalifikációt is adott a korosztályos és felnőtt válogatott versenyzők számára az Európa-bajnokságra.

– Örvendetes a létszámnövekedés, rendkívül jó minőségű lovakkal rendelkeznek versenyzőink. A szakmai filozófiának és technikai tudásnak kell javulnia – fejtette ki Dallos Gyula. – Picit türelmesebbnek kell lenni, több éven át kell érlelődni, hogy tudásalapú legyen az eredményesség. A mostani generáció már holnapután sikert szeretne, azt gondolja, ez olyan könnyű, mert esetleg pénzzel meg lehet váltani. Nem lehet. Akkor lesz eredményesebb a lovas ágazatunk minden szakágban, ha a meglévő lehetőségekkel a szakma a képzés filozófiáját jobbá teszi, jól menedzseli a versenyzőket, akik nemzetközi és világversenyeken képviselik a hazát.

Nagy alázattal kell közeledni ehhez a gyönyörű sporthoz.

Az idei remények kapcsán elmondta, öt korosztály számára lesz Európa-bajnokság. Tavaly Magyarország vállalta az események megrendezését és a díjlovaglásban minden idők legeredményesebb Eb-jét hozta. A gyermek, az ifjúsági és az U25 korosztályban is két-két magyar döntős volt, így Dallos Zsófia lett az év szövetségi kapitánya a Magyar Lovas Szövetségnél. Benne van a potenciál a szakágban, jó a válogatási rendszer, mert a versenyen elért eredmény objektív szelekció. A szilvásváradi is kötelező ellenőrző verseny volt a válogatottak részére, eldőlt, ki az a 3+1 versenyző, aki az adott korosztályban a magyar válogatottat képviseli. A tavalyi eredményt nagyszerű lenne megismételni Dallos Gyula szerint, de nehézséget okozhat, ha valaki korosztályt vált. A gyermekeknél egyéniben hetedik Koszta Botond fölkerült a juniorokhoz.

Nem volt még eddig a település lovasstadionjában háromcsillagos nemzetközi verseny Fotó: Tóth Balázs

 

Júliusban díjugratás, illetve fogathajtás is lesz Szilvásváradon

Cseri Dávid elmondta, a Szilvásvárad Masters sorozat – amely a vadászati kiállítás társrendezvénye is – júliusban folytatódik. Előbb a díjugrató szakág nemzetközi versenyét rendezik meg július első hétvégéjén, hasonló az országban Budapesten kívül még nem volt, tíz ország díjugratóit várják. Július 22. és 25. között a fogathajtók látogatnak a lovasstadionba, a közönség Világkupa-futamot láthat, a versenyzők pedig az Európa-bajnokságra való felkészülésként is kihasználják a rendezvényt. Tavaly elmaradt az éjszakai lovasshow, ezt szeretnék bepótolni idén augusztus 20-án. Ezenkívül október 10-én Szilvásvárad ad otthont a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának. Ezek mellett országos díjugrató verseny házigazdája is lesz a lovas központ.

Megtörtént a szavazás

Dallos Gyula örömhírt is megosztott. Múlt hét kedden szavaztak a 2024-es négyesfogathajtó-világbajnokság helyszínéről, s negyven év múltán ismét Szilvásvárad lesz a helyszín, ami nagy sportdiplomáciai siker és rang a régiónak. A döntést a Nemzetközi Lovas Sport Szövetség még nem hozta nyilvánosságra, az értesítésre júniusban számíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában