KISPÁLYÁS FOCI

2021.08.09. 14:36

Besenyőtelken Játszifoci-pályát avattak

Másfél millió forintból, széles társadalmi összefogás eredményeként jött létre Besenyőtelken a Játszifoci (azaz játszótéri) mozgalom első Heves megyei grundja, ami országosan is egyedülálló.

Bódi Csaba

Nagy Sándor (sapkában) a lelke a mozgalom helyi csoportjának

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

Besenyei Klára, alias Babi és Puzsoma Károly útikalauzként mutatja az irányt. A célként szolgáló Honvéd utca végében nagy nyüzsgés közepette, szorgos kezek tábori sátor nyújtotta árnyék alatt készítik a bab-, és a birkagulyás hozzávalóit, miközben az elkerített játéktéren felnőttcsapatok melegítenek. A gólokat korábban Mezőtárkányban ontó Puzsoma is beáll a többiek közé, noha csak a fehér, utcai sportcipője van nála (illetve rajta), ám mint mondja, már nem megy haza a stoplisért. A lábbelitől már csak a láb fontosabb tételt nyomban bizonyítja is, a meccs első találatát ugyanis a 37 éves játékos szerzi.

Puzsoma Károly (a labdával) a hálót is felavatta Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Az alapos talajelőkészítés és a füvesítés ellenére még nem állt be a gyep, így a labda megszelídítése nem kis gondot okoz, ám az elszántság és a lendület magával ragadó. Az idősebbek játéka is fontos, ám ezúttal a nagyoktól akadnak lényegesebb szereplői a napnak, de még inkább a jövőnek. A helyi roma gyerekek jutottak olyan lehetőséghez a Játszifoci-mozgalom megyei koordinátora, Nagy Sándor jóvoltából, ami esélyt adhat számunkra ahhoz, hogy a labdarúgás által többek legyenek, fejlődjenek, tanulják a sportág alapjait és gyarapodjanak az általános normákat illetően.

– Április 8-tól heti rendszerességgel zajlanak az edzések, igaz, akkor még csak egy elhanyagolt füves terület állt rendelkezésünkre – mondja a hajdani besenyői futballista, a jelenlegi edző, Nagy Sándor. – A gyerekekkel mindent meg kellett tanítani, legyen szó a labdarúgás szabályairól, a viselkedésről vagy éppen a tiszteletadásról. A társadalmi helyzet sem marad ki a sorból, ahogy egyéb fontos tudnivalókkal is megismerkednek az idejárók.

Az elmúlt hónapokban a fiataloktól is többet csak a pályaépítők jártak a területre. Ahogy a besenyőtelki roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Burai Menyhértné közli, aki csak tudott, segített.

– Tavasszal együttműködési megállapodást kötöttünk Nagy Sándorral, akik elkezdte toborozni a roma gyerekeket és hozzálátott a munkához – hozza fel a múltat Burainé. – A korábbi pálya alkalmatlan volt a futballozásra, ám a roma önkormányzat 600 ezer forintos hozzájárulása a jegyzői engedélyt megkapva elkezdődött az építés, amelynek eredménye a most látható játéktér, ami még ugyan nincs teljesen kész, de már használható.

VIP Szalon és besenyői műhely. Fontos személyek a pályán
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat által rendelkezése bocsájtott területen a munkálatokból a legnagyobb részt a Burai Péter irányította Tükör Road Kft. végezte el. További helyi vállalkozóként többek között Szilágyi Levente, Forgács Péter, Czakó Pál, Nagy Zsolt, Puzsoma Károly, Erőss Róbert, Besenyei Gyula és Petrik István állt a kezdeményezés mögé. A Játszifoci-mozgalom alapítója, Zsiros László korábban felszereléssel segítette a besenyőieket. Arról, hogy honnan ered elnevezés, a sajószentpéteri a kezdeményezés atyja azt mondta: Közös mozgás, közös buli = Játszifoci!”

Nagy Sándor (sapkában) a lelke a mozgalom helyi csoportjának
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

A jelmondat szellemében a besenyőtelki gyerekek Tarnazsadányból érkezett csapatokkal mérték össze a tudásukat. Rézműves Ferenc és Baranyi Gusztáv játékvezetésével terelték a labdát a fiatalok, hogy aztán nagy öröm közepette átvegyék a nekik járó serleget. A hivatalos pályaavatón aztán Bozsik Csaba polgármester üdvözölte a létesítmény kialakításán fáradozókat.

Fáradhatatlan aktivistaként Besenyei Klára jóvoltából minden, a pályához kapcsoló esemény dokumentált, így nem titkos a besenyői recept, amelynek középpontjában az összefogás áll.

Másoknak is adott az irány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában