LABDARÚGÁS

2021.10.26. 17:46

A Heves megyei utánpótlás edző 25 év múltán befejezte a nevelést

Egy esztendő kivételével negyedszázadon át gyerekekkel foglalkozott Sebestyén János. Az edzőségnek búcsút intett tréner némi vívódás után adta közre gondolatait, hátha akad, aki tanul belőle.

B. Cs.

Sokat kell tenni, hogy a fiatalok ne fordítsanak hátat a labdarúgásnak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

– A gyerekekkel történő foglalkozás nagyon hálás feladat, mert te indítod el a sportban, te indítod el a tudás felé, és persze neveled – mondta a heol.hu-nak a legutóbb Halmajugrán tevékenykedett Sebestyén János. – Sajnos az utánpótlás edzők megbecsülése egyenlő a nullával, pedig ők faragnak a srácokból sportolót, ők adják meg az alapokat. De ez ilyen: elindítani nehéz, ám jó érzés büszkének lenni, amikor beérik a munka gyümölcse. Magam is büszke vagyok minden gyermekre, akivel foglalkoztam, mindegyikükből fantasztikus ember vált. Néhányan az élsportban, többek pedig a családban találták meg a boldogságot.

Sebestyén János manapság már nincs jókedvében
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Sebestyén János szerint az utánpótlás-nevelést minden erővel támogatni kell. Arra összpontosítani, minél több fiatal készüljön fel és játsszon megyei osztályokban vagy minél magasabb szinten, ezzel növelve a bajnokság színvonalát.

Úgy véli ugyanis, hogy a jelenlegi megyei mezőny elöregedett. Az összeállításokat figyelve évek óta nem nagyon lehet új neveket felfedezni, csapatok szűnnek meg, mert nem törődnek az utánpótlással.

– „A felnőtt csapat a lényeg” – hallottam már sok ember szájából – folytatta a szakember. – Akad, ahol évek hosszú munkája után eljutnak a csúcsra, ám ott elfogy a lendület, nincs friss erő, akit az ifjúsági csapatból fel tudnának vinni, és hirtelen minden megszűnik. Játékosokat lehet szerezni, de csak pénzért, ami egy idő után elfogy.

Mert ugye sajnos a pénz a legnagyobb hajtómotorja a sportnak, így a futballnak is.

Előfordulnak szponzorok, vagy maga az önkormányzat, amely támogatja a sportot. Ha pénz van, játékos is kerül, ha elfogynak az anyagiak, akkor a futballisták hátat fordítanak a csapatnak, és eligazolnak máshová. Pedig a futball ezen a szinten még AMATŐR kategória. Nem érdekel senkit, hogy a gyerekek sorra járják a szomszédos falvakat azért, hogy játszhassanak és valahol megbecsüljék őket. Szomorú, ám ez a helyzet. Jó példa erre Detk és Markaz esete. Pár éve mindkét klub meghatározó csapata volt a megyei mezőnynek, azonban napjainkban már sehol sincsenek.

A tréner úgy látja, gyerekeket nagy türelemmel és sok energia befektetésével fel kell nevelni, akkor újra lesz felnőttkeret. Sok településen már élnek ezzel a lehetőséggel, és építi a jövőt. Ehhez olyan vezetők és képesített edzők kellenek, akik szívből végzik az utánpótlás-nevelést, és nem elsősorban a fizetés érdekli őket.

Sokat kell tenni, hogy a fiatalok ne fordítsanak hátat a labdarúgásnak
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– A gyerekeket ki kell csalni a számítógép és tévé elől. Ismerek olyan települést, ahol ez megtörtént, ám öt év verejtékes munkával felépített eredményét egy pillanat alatt lerombolták. A Bozsik-program (BP) tökéletes megoldást kínál az utánpótlás-nevelés problémájára. Nagyon sok gyermeket és edzőt mozgat meg, amelyben a hátrányos helyzetű gyermekek is cipőt kaphatnak a lábukra, ezzel egy olyan lehetőséget, amellyel élve kikerülhetnek az élet süllyesztőjéből. Éppen ezért a Bozsik-programot minden községnek kötelezővé tenném, amelyik futballcsapatot szeretne indítani a bajnokságokban. A BP lehetőségeivel élve nagyobb bajnokságokba is eljuthatnak a gyerekek, a falvak felszerelést és még pályát is kapnak, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel induljon.

Jómagam 25 év után most befejezem azt a munkát, amit szeretek.

Örülök, hogy részese lehettem ennek a nagy családnak, és gyermekekkel foglalkozhattam. Nagyon sok sikert kívánok minden gyerkőcnek és edzőnek, aki energiát nem spórolva építi tovább a jövő magyar futballját – zárta szavait Sebestyén János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában