POSTAGALAMBSPORT

2021.10.24. 09:44

Gyöngyösi a világbajnokság legjobb magyar galambja

Tavalytól eltérően a koronavírus-járvány miatt idén nem maradt el versenye a gyöngyösi V33 Postagalamb Sportegyesületnek, a megszokott körülmények között zajlott a bajnokság.

Hegoczki F. Zsolt

A gyöngyösi Mihalik Józsefnél pallérozódik a vb legjobb magyar galambja is

Forrás: beküldött

Ebben az esztendőben két nehezebb verseny akadt, Plattling és Lipcse ugyanis egy helyett két napig tartott. Az időjárás alakította a küzdelmet, s a küldött galambok 20–30 százaléka elveszett.

– A vihar leverte a földre a szárnyasokat, így ragadozók nagyobb eséllyel megfogták őket, de kutyák, macskák áldozatául is válhattak – mondta a heol.hu-nak a V33 elnöke, Egyed István. – Akár adott helyen működő galambászokhoz is bemehettek, akik sokszor nem jelentik a megtalálást. Összességében éves viszonylatban megvolt a szokásos galambveszteség.

A koronavírus-járvány miatt nem tartották meg a sportág olimpiáját. Így az Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) Sport rövidtávú kategóriájában tavaly bajnok, HU-17-D330823 gyűrűszámú kék hím – amely a gyöngyösi Mihalik József galambászé – nem mérettethette meg magát. A mátraalji galambászok beletörődtek a helyzetbe, a galamb viszont nem, s a nemrég rendezett belgrádi ifjúsági világbajnokságon a nemzetközi mezőnyben hetedikként végzett, míg a magyar galambok közül a legjobbnak számított, ami hatalmas dicsőséget jelent.

A gyöngyösi Mihalik Józsefnél pallérozódik a vb legjobb magyar galambja is Fotó: beküldött

A V33 Postagalamb Sportegyesület kivált az ország legnagyobb területű és taglétszámú versenykerületéből. A klub a 28-as Közép-Tisza Tagszövetségben a legtöbb galambot röptető egyesületként működik tovább. A Royal Versenykerületből nemcsak a gyöngyösi V33-asok távoztak, hanem miskolciak és a jászberényiek is. Ettől függetlenül a Royal továbbra is az ország legnagyobb versenykerülete maradt, viszont már csak Budapest és Pest megye tartozik a területéhez.

– Azért szántuk el magunkat az átlépésre, mert az új átszervezés után sokallottuk a szállítás anyagi vonzatát – indokolta a döntést Egyed István. – E mellett Pest centrikussá válónak éreztük a Derbyt. Az új-régi kerületünkben mi, V33-asok adjuk a versenyeztetett galambok mintegy felét. A Magyar Postagalambsport Szövetség feltételének megfelelve itt is kvalifikálhatók a galambok az országos és nemzetközi hivatalos megmérettetésekre.

A V33-asok remekeltek a kerületi bajnokságban. Óriási siker, hogy az általános és hosszútávú bajnoki címet a Blaskó István hódította el, a vámosgyörki versenyző Champion galambbal is rendelkezik. A horti Vincze István a középtáv első helyezettjeként, míg a rövid távon ötödikként vézett, és ő is büszkélkedhet Champion galambbal. Sprintben a gyöngyöshalászi Egyed Istvánnak a kilencedik helyezés jutott. Championságban megemlítendő, hogy nála a tojók szerezték meg a bajnoki címet az egyesületi versenyben.

A 85–87 tagot számláló 28-as versenykerületben röptető, 30 fős V33 Postagalamb SE a díjátadó ünnepséget külön, Vámosgyörkön tartotta, ahol a dobogósok kupát és oklevelet vehettek át.

Blaskó István nyerte a tagszövetségi versenyt Fotó: galambderby.hu

A Közép-Tisza Tagszövetség általános bajnokságának végeredménye

1. Blaskó István (V33) 783,09 pont

2. Nagy-Varga Viktor (R38) 775,44

3. Borbás József (R40) 735,73

4. Bendiák Pigeon Loft (V33) 730,49

5. Szabó János (V18, Kisköre) 709,11

6. Vincze István (V33) 688,98

7. Nagy-Varga Viktor (R38) 676,95

8. Egyed István (V33) 642,77

9. Ördög Béla (R03) 631,99

10. Cseh-Lantos Alexandra (R12) 628,37

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában