Kerékpárverseny

2022.05.15. 15:11

A Kékestetőn ért véget a Tour de Hongrie

Antonio Tiberi nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny zárószakaszát vasárnap, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott.

HEOL

Nagy volt az öröm

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Nagy volt az öröm

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A 905 kilométer össztávú magyar körverseny záróetapjának Miskolcról vágott neki a mezőny. A 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló, 184 kilométeres királyetap a Kékestetőn zárult hegyi befutóval – írta a z MTI.

"Nehéz versenyre számítunk, de sikerült jól spórolnunk az energiáinkkal, a lábam pedig jó" - fogalmazott a 2019-es győztes Krists Neilands az MTI-nek, rámutatva: a legnagyobb esélyesekkel szemben meglévő kétmásodperces előnye számíthat, ha csoportosan érnek a hajrához. Kitért rá: több jó hegyimenő is akad a mezőnyben, a nagycsapatok többségének van embere az összetettre, így nagyon oda kell figyelniük az úton.

 

Volt, ahol a tűzoltóság is kivonult, a falvakban és a városokban is sokan üdvözölték a versenyt. A nap - nagy részében hat-nyolc fős - szökésébe az eddig a szakaszvégi sprintekben jeleskedő Karl Ádám került be, a magyar válogatott csapatkapitánya a részhajrákban gyűjtögette szorgosan a helyezéseket, az első kategóriás hollóstetői hegyi hajránál ötödik, az egri és első mátrafüredi gyorsasági hajrán egyaránt második lett.

 

Már Mátraházáig is sokan szurkoltak az emelkedőn, a hegy záró szakasza viszont valósággal megtelt: a 984 méteren - az ország legmagasabb pontja alatt 20 méterrel - elhelyezkedő célnál minden kerékpárral érkező drukker nagy tapsot kapott, márpedig több százan voltak ilyenek, és még többen érkeztek gyalog, mindenféle korosztályból, hogy megtekintsék a magyar körverseny idei utolsó befutóját.

A szökevényeket fél-két és fél perc közötti tartományban kontrollálta a mezőny az egész távon, az utolsó harminc kilométeren belül a BORA-hansgrohe, az Astana Qazaqstan és az Ineos Grenadiers vette kézbe az üldözést, az élbolyt pedig Nicolas Della Valle megindulása szakította szét. A Giotti Victoria-Savini Due olasz bringása és a sárga trikót egy napig viselő belga Jens Reynders tartott ki legtovább, őket még a második mátrafüredi gyorsasági hajrán befogták, a sprintet pedig a holland Fabio Jakobsen nyerte meg, ezzel bebiztosítva a zöld trikóját.

A célnál eközben nagy ovációt váltott ki a mezőnyt megelőző reklámkaraván érkezése, de igazán nagy hangzavart a kerékpárosok közeledése váltott ki. Az emelkedő elején még akadtak szökési kísérletek, a sor pedig egyre rövidült a BORA-hansgrohe diktálta tempótól, Mátraházához és az utolsó 3,2 kilométert megnyitó kanyarhoz mintegy harmincan értek el együtt. Az igazi szórás itt kezdődött az Ineos Grenadiers jóvoltából, a 2019-ben második, most legjobb magyarként fehér trikót viselő Dina Márton (EOLO-Kometa) is ekkor szakadt le. Az Ineos utolsó embereként Edward Dunbar két kilométerrel a cél előtt indult meg, az elmúlt években tapasztaltak és a szakasz végének meredeksége alapján elsőre kissé korainak tűnően. Bár az utolsó száz méterig úgy tűnt, előnye kitarthat, az üldözői közül jó időben utána induló, tavaly a magyar körverseny összetettjét harmadikként záró olasz Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) az utolsó métereken lehajrázta és elorozta előle a szakaszgyőzelmet. A sárga trikót Dunbar viheti haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában