Díjugratás

2022.08.02. 07:00

Dicsérő külföldi visszajelzések a szilvásváradi világversenyről

Erős pályák várták a nemzetközi mezőnyt, közel háromszáz ló állt starthoz a négy napon.

Tóth Balázs

Látványból nem volt hiány

Forrás: Tóth Balázs

A Szilvásvárad Masters sorozat fogathajtó és a díjugrató versenye is rendben véget ért, Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója pedig elmondta, jók a külföldi visszajelzések a versenyzők és a bírák részéről is. Elégedettek voltak az infrastruktúrával, a pályával, s gördülékeny volt a rendezés is, igazolták, hogy egy világverseny lebonyolítására is alkalmasak.

A fogathajtó versenyen nagyon örült annak, hogy szilvásváradi siker született. Az év elején igazolt besenyőtelki Dani Marcell a kettesfogatok versenyét megnyerte, s országos bajnok lett, ami az utóbbi évtizedek legjobb szilvásváradi eredménye a kettesek között. Ráadásul a felkészítését szilvásváradi színekben hajtó edző segítette. A fiatal versenyző készül a jövő évi kettesfogathajtó világbajnokságra, s Cseri Dávid szerint van esélye bekerülni a magyar csapatba.

A díjugratóknál a tavalyi verseny színvonaláról jó visszajelzést adott, hogy idén több, azaz húsz ország versenyzői vettek részt a viadalon, s közel háromszáz lóval álltak rajthoz a sportolók. Több olimpiai, világbajnoki résztvevő is volt a versenyző párosok között. Az igazgató szerint erősödik a sportágban a közel-keleti vonal, de például az ír lovasok is VB-résztvevők, s öröm, hogy Magyarországra jöttek, pedig Angliában is volt egy ötcsillagos verseny. A magyarországi háromcsillagos volt, de itt is volt 160 centiméter magas akadály a pályán, ami már olimpiai szint. A szilvásváradi 150 centiméterhez képest a 4-5 csillagos nehézségű versenyeken 5-10 centiméterrel magasabb akadályokat kell teljesíteniük a párosoknak.

Cseri Dávid külön kiemelte a pályát építő Erdélyi Magdolna munkáját, aki erős akadálysorozatot állított össze, a Diamond Tour utolsó futamában nem is volt hibátlan lovaglás. Az igazgató szerint a magyar lovasok jól szerepeltek, ifj. Szabó Gábor egy állami tulajdonú, mezőhegyesi lóval ért el sikereket, s a fiatalok, a gyerekek közül is sokan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Bizakodásra ad okot az utánpótlás.

Az igazgató szerint a mezőny erőssége függ a pénzdíjaktól is, a szilvásváradi viadalon pedig 140 ezer euró volt az összdíjazás, ami hazai rekord. Tavaly a covidhelyzet nehezítette meg a szponzorációt, most a háború és a gazdasági helyzet miatt adnak nehezebben pénzt a vállalkozások, de a tavalyi szponzorok most is a verseny mellé álltak és sikerült újakat is találni. A díjugratás számít a legnépszerűbb és legnézettebb lovas szakágnak, erre szívesebben áldoznak a támogatók.

Cseri Dávid elmondta, az elmúlt napokban a díjugrató versenyen jól vizsgázott a négy évszakos pálya, külön a vízelvezetés, hiszen végül annyi eső esett, hogy füves pályán vasárnap nem tudtak volna versenyt rendezni. Cseri Dávidot megkérdeztük arról is, hogy a napokban több helyen kritizálták a Ménesgazdaságot amiatt, mert locsolták a pályákat. Mint mondta, a fogathajtó versenyen a Szalajka-völgy éttermei fejtették ki aggodalmukat amiatt, mert a bemelegítő pályán a fogatok fölverték a port és az éttermek teraszaira nem lehetett kiülni. Ezen kívül azért locsoltak, mert a száraz homok mélyebb, ami főként a díjugratásban jelent problémát és sérülésveszélyt a lovakra nézve. Elmondta egyébként, hogy a küzdőtér szigetelt, s a stadion alatt több köbméteres csapadékvíz-gyűjtő is rendelkezésre áll, ha tudják, azt használják.

A következő nagy rendezvény az augusztus 20-i gálaműsor lesz, amely hasonló lesz a tavalyihoz, hiszen történeti áttekintést ad a lótenyésztésről, a lovakkal való munkáról, harcról. Neves kaszkadőrök, színészek, hagyományőrzők érkeznek majd a lovasközpontba, s még színvonalasabb bemutatóval készül a honvéd huszár díszalegység. Készülnek ezen kívül a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára, valamint az októberben rendezendő Szilvásvárad Masters Díjlovas Versenyre, amely világkupa forduló is lesz, Európa legjobb díjlovaglóit várják rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában