Focitehetség

2022.10.22. 18:18

Burai József kapta a Farkas János-díjat Besenyőtelken

Besenyőtelki labdarúgó tehetségnek ítélték oda idén az egykori olimpiai bajnokról elnevezett elismerést.

Tóth Balázs

Burai József a díjjal

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Harmadik alkalommal adták át az egykori olimpiai bajnok labdarúgóról elnevezett Farkas János-díjat. Idén besenyőtelki roma focitehetség érdemelte ki az elismerést, a 13 esztendős Burai Józsefnek ítélték oda a kitüntetést. A szombaton délután Besenyőtelken tartott ünnepségen előbb a helyi általános iskola énekkara adott műsort, majd levélben, illetve videóban elküldött köszöntők hangzottak el dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselőtől, Fábián Lászlótól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárától és Beer Miklóstól, nyugalmazott váci püspöktől.

A beszédek sorát Nagy Sándor, a Játszi Foci Heves megyei koordinátora nyitotta, aki a Zsiros László által alapított Játszi foci program besenyőtelki (a településen volt a Játszi Foci első csapata és első grundja) edzője. Fölelevenítette a kezdeteket, korábban Kispesten dolgozott, majd hazatért Besenyőtelekre, ahol igyekezett összeszedni az utcán focizó gyerekeket és a pályán csapatot építeni belőlük. Ebben sok támogatóra talált önkormányzati és cigány önkormányzati vezetőkben, illetve helyi vállalkozókban. Fő támasza volt a programnak az azóta elhunyt felesége.

A program jól működik, sok tornát nyertek, és már nagyobb csapatokhoz is igazoltak tehetségek. Gratulált a családnak és Burai Józsefnek, kívánta, legyen Farkas János utódja. Megemlítette, hogy idén három besenyőtelki játékos került fociakadémiára, Burai József és Burai Csaba a Mezőkövesd Zsóryhoz, Bartalics Júlia a Ferencvároshoz.

Zsiros László, a Játszi foci és a Farkas János-díj tulajdonosa elmondta, hat éve indult a szegény gyerekek focizását segítő kezdeményezés, azóta több száz településen több ezer gyerek rúgja a labdát a programban, és sokan kerültek NB I-es klubok akadémiájára. A díjról kifejtette, az a jó, ha a magyar gyerekeknek magyar példaképük van és erre kiváló a Vasas, a magyar válogatott és az egyetemes futball kiválósága, Farkas János.

Andó Pál, az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság vezetője a társadalmi felzárkózás apró lépésekben történő, apró eredményeket hozó, nehéz munkájáról beszélt. Szerinte ezen a területen az utóbbi évtizedben sikerült haladni, hiszen a romák közül is sokkal többen dolgoznak, mint 2010-ben. Kívánta, hogy Burai József is legyen sikeres, és ennek a sikernek az üzenetét visszatérve adja át sokaknak. Oklevéllel köszönte meg Nagy Sándor, Botos Ervin, Mága Csaba és Erőss János munkáját.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára méltatta Farkas Jánost, akit világszerte ismertek, továbbá a magyar végeken tevékenykedő szent őrülteket is, akik életben tartják a sportot, a MOB meghosszabbított karjai. Kifejtette, az alapító szeretné, ha a későbbiekben a MOB és a Vasas kezelésében adnák át majd a Farkas János-díjat.

Megköszönték a fiukkal végzett munkát Burai József szülei, a díjazott pedig szüleinek, Zsiros Lászlónak, Nagy Sándornak, a besenyőtelki Tóth László edzőnek köszönte meg a vele való törődést, sok évnyi munkát, támogatást.

A 31-szeres válogatott egykori labdarúgó Pisont István kifejtette, a roma gyerekeknek kell a biztos családi háttér, hogy meg tudják állni a helyüket, el tudják érni álmukat, neki is megvolt. Farkas János élete is példa, a díjazottnak pedig felelőssége is van immár, hogy továbbvigye a hagyományt, hogy van olyan tehetséges és cigány fiú, aki méltó arra, hogy válogatott legyen és nemzetközileg is megállja a helyét. Ez messze van még, de olyan ember állt előttük Farkas János személyében, aki magyar és olimpiai bajnok, gólkirály, világválogatott és fantasztikus ember volt, hidat épített cigány és magyar ember között, örömteli példakép. Kívánta a díjazottnak is ezt az életutat, hogy sok álma váljon valóra. Ne féljen az előtte álló kihívástól, hiszen nem volt könnyű neki sem, de legyen büszke arra, ami, és mutassa meg, hova tud eljutni.

Burai József nem csak a Farkas János-díjat vehette át, hanem kapott egy különdíjat a MOB-tól, a Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóságtól és az egyik nagy sportszergyártótól is.

Címkék#díjátadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában