Karate

2022.12.09. 11:38

A remény újra ott van Milán szemében

December 17-én az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban rendezik a Shotokan Liga Sanbon Shobu Karate Magyar Bajnokságot, ahol az inkluzív karate képviselői is helyet kapnak a programban.

B. Cs.

Mákos Milán előmenetelét immár a Vanyó házaspár segíti

Forrás: Beküldött fotó

Az inkluzív vagy integrált jelző ebben az esetben a fogyatékkal élők és az épek közös gyakorlását és versenyzését jelenti úgy, hogy nem a fogyatékkal élők alkalmazkodnak a karate szabályaihoz, hanem a karatét alakítja át úgy, hogy egyéni sajátosságoknak megfeleljen. Mákos Milán ezen versenyzők közé tartozik. Az ostorosi fiatal legutóbb a Dream Cup World elnevezésű rendezvényen mutatta be felkészültségét azok után, hogy klubváltáson esett át. 

A munka elismerése – Az Inkluzív Karate Szövetség belga alapítója, Eric Bortels érdemei közé tartozik a Dream Cup World megszervezése. Ezen kívül zajlanak az egyeztetések, hogy Eger az egyetemisták gyakorlati helyszíneként szolgáljon, továbbá tavaszra terveznek egy konferenciát is Eric Bortels részvételével. – Végtelenül hálás vagyok a belga szakembernek azért a munkáért, amit már eddig is megtett – emelte ki Fehérvári Csilla.

– Két éve Egerben alakult egy olyan klub, ahol fogyatékossággal élők esélyt kapnak a fejlődésre és sportolhatnak is egyben – emlékeztetett Mákos Milán édesanyja, Fehérvári Csilla. – Később egy kereszteződésnél az utak elváltak. Milánnal ketten maradtunk, de mentünk tovább és segítségre találtunk. 

Befogadtak bennünket Ostoroson. Szervezetet és stílust váltott, így immár shotokan karatés. 

Mesterekként a Vanyó házaspár nem azt nézte honnan jövünk, hanem azt, ami előttünk áll. Így jutottunk el közösen a budapesti versenyre, ahol nem a helyezés számított ismét, hanem a részvétel. A legnagyobb dolog hazafelé az autóban történt, amikor Milán azt mondta: „Akkor versenyezhetek az épek között is december 17-én? Mert azt mondtátok, hogy ott is megállom a helyemet a katában.” A remény újra ott van Milán szemében! Ezzel egy másik álmom ismét valóra válik azzal, hogy Egerben lesz I-Karate verseny.

Az még nyitott, hogy a paraversenyzők milyen formában jelennek meg az év utolsó karatés rendezvényén.

– A legjobb megtörtént: Milán újra hisz magában annyira, hogy szeretné magát az épek között is megméretetni, mert bíznak benne az edzői – tette hozzá az édesanya.

 

 

Címkék#Parasport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában