Jégkorong

2023.01.24. 21:20

A hatvani klub szakembere menedzserként is segíti a tehetségeket

Orbán Attila 62-szeres válogatott jégkorongozó, korábbi fehérvári és dunaújvárosi hátvéd 2019-ben, mindössze 28 évesen, karrierje csúcsán akasztotta szögre végérvényesen a hokibotot, és kezdte el civil életét, amelyben jelentős részben szeretett sportágát ­szolgálja, ­illetve dolgozik benne. Az egykori kőkemény bekk most ismét nagy fába vágta a fejszéjét, fiatal jégkorongozóknak egyengeti scout-menedzserként az útját.

Káldor András/Fejér Megyei Hírlap

Orbán Attila minden fiatal számára igyekszik megmutatni a helyes irányt

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az osztrák jégkorongligában – korábbi nevén EBEL – 325 mérkőzésen lépett jégre, amely igen tekintélyes meccsszámnak felel meg még ebben a sorozatban is, főleg egy magyar csapat tagjától, ráadásul a Fehérvár AV19 csapatával háromszor lett magyar bajnok (2010, 2011, 2012).

– A jégkorong mindig az életem része lesz, minden ember életében meghatározó az első szerelem, nekem pedig a jégkorong volt az első. Nagyon sokat kaptam a sportágtól, mert megtanultam harcolni, másokért küzdeni, kitűzött célokat elérni. Megismertem önmagam, megtanultam alázatosan kezelni a győzelmet, és emelt fővel elszenvedni a vereségeket – ez az élet többi területén, a jövőben is segítséget jelent – vallotta nem sokkal visszavonulását követően.

Mára szinte a sportág teljes palettáját felöleli munkája, dolgozik edzőként – közel négyszáz ifjú hokis pályafutását követi Hatvanban, Gödöllőn –, egyéni képzéseket végez, több ígéretes projekt kidolgozója, illetve aktív részese. Ezenfelül pedig az EasyGo to USA Ltd. globális toborzó cégnél játékosmegfigyelői, menedzseri feladatokat is ellát.

Az EasyGo célja, hogy az amerikai partner klubcsapatokból, középiskolákról és egyetemekről toborozzon sportolókat, akik Magyarországon szeretnének tanulni és sportolni. Az elért sporteredmények függvényében kapjanak a kluboktól vagy/és az egyetemektől támogatást arra, hogy folytathassák tanulmányaikat, miközben tehetségükkel segítsék sportklubjukat. Számukra ez a lehetőség egy sokkal járhatóbb út arra, hogy „belekóstoljanak” a profi sportolásba, és költséghatékonyabban szerezzenek mesterképzéses diplomát.

Orbán Attila az íróasztal mögött is otthonosan mozog 
Forrás: Beküldött fotó

– Orbán Attila professzionális és szakmaisport-múltja biztosíték nekünk arra, hogy megfelelő iránymutatást kapjanak a fiatal tehetséges jégkorongozók sportkarrierjük kiválasztásában. Attila többszörös felnőtt válogatott játékosként nemzetközi tapasztalatokra is szert tett, mely tudást magas minőségben kamatoztatja a toborzásban és a legtehetségesebb játékosok kiválasztásában Magyarországon és Európa-szerte. Fő feladata a játékostoborzás, jégkorong-statisztikák elemzése és értelmezése, legújabb toborzótrendek követése, hazai és nemzetközi jégkorongtornák szervezése és szakmai felügyelete, hazai és európai jégkorongklubokkal való kapcsolattartás és partnerkapcsolati háló bővítése a megfelelő szakmai stábbal – tájékoztatott Molnár Balázs, az Easy Go Sportügynökség ügyvezető igazgatója.

A cég képviselőjeként széles körű programot kínál a középiskolás vagy már egyetemen tanuló sportolóknak, akik szeretnék tanulmányaikat az amerikai felsőoktatásban folytatni. A szolgáltatás része pedig a sportolók esélyeinek kiértékelése, sportprofiljuk létrehozása, a játékosok külföldre közvetítése.

– Tehetséges fiatal játékosokat közvetítünk ki külföldre, egyetemi és profi ligákba. Az érdeklődő sportolók középiskolai vagy egyetemi tanulmányi programban is részt tudnak venni, így egy teljes életpályamodellen keresztül, a sportkarrieren kívül a diploma megszerzése is biztosított. A jelentkezők tehetségükhöz és eredményeikhez mérten tudnak sport- és tanulmányi ösztöndíj támogatásra is pályázni. Az U18-as korosztályú jelentkezők számára az AAA, vagy AA csapatoknál középiskolai tanulmányi lehetőséggel együtt lehet pályázni. Az U21-es korosztály számára a középiskolai tanulmányok után amerikai juniorjégkorong-ligákba való bejutási lehetőséget biztosítunk. 

A legjobbak számára a sikeres juniorligában való szereplés eredményeképpen megnyílik a lehetőség az amerikai egyetemi jégkorongliga egyik csapatához való csatlakozásra.

 A játékos bevonásával készítjük el az illető PPRP-jét (Professional Performance Review Plan), profilját, amellyel a fontosabb ligák, több száz csapat felé ki tudjuk őket közvetíteni. Emellett sport- és tanulmányi egyetemi, teljes és rész ösztöndíj lehetőségét is megteremtjük az alábbi amerikai egyetemi ligákba (NCAA Division I., NCAA Division III). Az amerikai egyetemi liga (NCAA) érdeklődve várja a tehetséges női jégkorongozókat, akik számára szintén elérhető akár százszázalékos sport- és tanulmányi ösztöndíj is – tudtuk meg Orbán Attilától.

Természetesen magyar jégkorongozók is kerültek, kerülnek az Egyesült Államokba, és Európába is. Így Erőss Zoltán (NCAA D3), Medgyes Dorottya (NCAA D1), Mesterházy Bálint (NCAA D3), Barna Dávid (USPHL). Karsai Ferenc a finn élcsapat Jokerit próbajátékán vett részt, ahol megfelelt, és várják vissza. Vele Orbán immár három éve foglalkozik. 

– Tervünk, hogy minél több játékost behozzunk Magyarországra, ez folyamatban van – tette hozzá Orbán. 
Büszke arra is, hogy a Hydro Fehérvár AV19-ben játszó, a jelen nagy reménységével, Vértes Nátánnal szintén együtt dolgozott. Nevelőedzőjével, Kercsó Árpáddal megmaradt a jó viszonya a mai napig, most is megbeszélnek szakmai kérdéseket, a legendás tréner jó barátként segíti munkáját.

Kamatozik a játékosbeli múlt 
Forrás: Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában