Labdarúgás

2023.03.30. 18:45

45 év múltán találkoztak az Eger SE bajnok serdülői

Nem állítják magukról, hogy nagy generáció tagja lennének. Az elért eredmények és a felnőtt szinten történt bizonyítás azonban 45 év távlatából több mint tekintélyes és példaértékkel bíró az Eger SE hajdani korosztályos bajnokaitól.

Bódi Csaba

A '78-ban aranyérmes csapat tagjai és a '81-ben kupát nyert szilágyis futballisták örömmel üdvözölték egymást

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Első alkalommal írták ki a megyei serdülő labdarúgó-bajnokságot, ami lényegesen nagyobb erőpróbát jelent, mint a korábbi városi bajnokság – magyarázta 1977. decemberében a Népújság hasábjain Szász Sándor.

Az Eger SE I. serdülő gárdájának edzője büszkén említette, hogy ősszel 13 mérkőzésükből tizenkettőt megnyertek és csak Petőfibányán értek el döntetlent. Legnagyobb riválisukat, a Gyöngyösi Spartacust egy ponttal előzték meg. A mezőnyben ők szerezték a legtöbb gólt, szám szerint 80-at. Mivel a tavasz is hasonlóan eredményesen alakult, összességében 26 bajnoki mérkőzésen elért 25 győzelemmel és egy döntetlennel, 150–6-os gólkülönbséggel ünnepelhettek bajnoki címet az egriek. A legjobb gólszerzők közé Csizmadia (45 gól), Bollók (25), Márton (25), Mata (21), Nagy T. (20) és Szász (19) tartozott, míg a legjobb átlagteljesítményt Póta, Jakab, Smuczer és Nagylaki nyújtotta. Az országos kupában 42–3-as gólkülönbséggel nyolc mérkőzésen hétszer győztek a megyeszékhelyiek és csupán egyszer kaptak ki, méghozzá a Détári Lajos vezette, későbbi győztes Honvédtól.

 

Az ESE I. 1977/78-as serdülőgárdája – Póta László, Smuczer István, Domoszlai János, Nagylaki János, Csizmadia Tamás, Pongrácz József, dr. Márton Tibor, Mata József, Nagy Tibor, Békési Zsolt, Balogh László, Bollók Csaba, Jakab Lajos, György Tibor, Szász Péter, Tamasi Sándor. Edző: Szász Sándor. Technikai vezető: Szabó László. 

Erre a serdülő alakulatra alapozta keretét a Szilágyi Erzsébet Gimnázium csapata, noha elsőre még nem sikerült kiaknázni a csapatban rejlő lehetőségeket. Az intézmény társulata aztán 1981-ben elhódította az országos középiskolás kupát – 31 együttest maga mögé utasítva. A korabeli beszámoló szerint „A fiúk szerénységükkel, fegyelmezettségükkel a pályán és a pályán kívül is többet mutattak ellenfeleiknél. Talán éppen ezzel érdemelték ki méltán az első helyet”. A játékosok többsége testnevelés tagozatos osztályban tanult és az Eger SE igazolt sportolójának számított.

Nem véletlen, hogy mind a gimnáziumban, mind az Eger Sportegyesületben elsősorban a jó partneri kapcsolat, a jó együttműködés eredményeként könyvelik el a sikert.

Az 1977/78-as bajnok serdülőcsapat tagjai 
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Szuper Szilágyi – Az 1981-ben országos középiskolás kupát nyert Szilágyi Erzsébet Gimnázium tagjai: Póta László, György Tibor, Kozma József, Csizmadia Tamás, Kovács Barnabás. Szász Péter, Berecz Zsolt, Mata József, Heller Péter, Fenyves Péter, Borbély László, Szilágyi András, Riczkó István, Kántor József, Bordáts István, Boros József, Mógor Tamás, Zavarkó Zsolt. Testnevelő-edző: Fodor Béla.

Mindkét fent említett siker részeseként Csizmadia Tamás idén megszervezte, hogy a hajdani aranyérmes ESE-ifjak több mint négy évtized után együtt idézhessék fel fiatal éveik meghatározó futballélményeit. A ma már szenior korú urak a Mélyvíz Étteremben nosztalgiáztak. Nem győzve hálát adva a rendezőnek, akinek a fejéből kipattant a találkozó ötlete, és azt meg is valósította.

– Azt tudni kell, hogy az újonnan megalakult Eger Sportegyesületnek, amit ESE-nek rövidítünk, annak talán mi voltunk az első bajnokcsapata – felelte Csizmadia Tamás arra a kérdésre, mit jelentett számukra az aranyérem. 

– Igazi baráti társaság jött össze, amely később bővült, kiegészült, 10–12 személy – köztük Horváth Tamás, Fodor Tibor, Barta Ervin, Szalai István, Utasi József, Karanyicz József – csatlakozott hozzánk, vagyis összesen 31 játékos fordult meg ebben a korosztályban.

Az újbóli viszontlátásról ezt mondta a házigazda.

– Nekem igazi energiabombát jelentett. A fiúk hozzáállása, az a szeretet, ahogy örültek annak, hogy egy ilyen eszébe jutott valakinek, továbbá azok az arcok is nagyon árulkodóak voltak, amit  csak a találkozás öröme képes felszínre hozni. Néha elgondolkozok azon, hogy a mai Ferencvárosnak, amely csodálatosan szerepelt, vajon milyen öregfiúk találkozót lehetne szervezni húsz év múlva. Vagyis lesznek olyan játékosai, akik hasonló öregfiúk találkozón majd megjelennek. Mi, 45 év elteltével szinte hiánytalanul megtettük ezt.
 

Címkék#nosztalgia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában