Eltűnt

2023.04.07. 19:03

Feladták a hegymászó keresését, a Kancsendzögára már nem kisérheti Kiss Péter családját

Sajnos a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait.

Nem keresik tovább Győrffy Ákost

Forrás: Kalifa Alpin Csapat/Facebook

Ákos családja a szakemberekkel együtt azt a döntést hozta a mai napon, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. A hatóságok tehát hivatalosan is befejezték a kutatásokat, írta a Kalifa Alpin Csapat péntek este Facebook oldalán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Győrffy Ákost keresték az olasz hatóságok, a magyar hegymászó egy hétvégi mászásra indult múlt pénteken az olaszországi Monte Rosa-masszívumon, azonban a megbeszélt időpontra nem ért vissza.

Győrffy Ákos szombaton utazott volna Nepálba a Kalifa - Kiss Péter Emléktúrára, ahol elkísérte volna Kiss Péter édesapját és testvérét a Kancsendzönga alaptáborába, majd kezdetét vette volna a Kalifa Kancsendzönga Expedíció, amely során megkísérelte volna megmászni a 8586 méter magas hegyóriást. Hónapokkal ezelőtt megkezdte a felkészülést, amely jól sikerült. Múlt pénteken egy hétvégi mászásra indult a Monte Rosa – masszívumra, amelyen már többször is járt. Az előre megbeszélt időpontra azonban nem ért vissza, nem jelentkezett be.
A mentés megkezdését szerda délelőtt  Győrffy Ákos édesapjával egy időben Héjja Bálint, a Kalifa Alpin Csapat tagja indította el az olasz hatóságok felé, aki egyben nemzetközi szakvizsgával rendelkező hegyivezető is.


A híradás szerint, a keresést a piemonti és a Valle D’aostai hegyi mentőszolgálat, a Soccorso Alpino Valdostano és a Soccorso Alpino Alagna, a Soccorso alpino guarda di finanza Cervina és a Soccorso alpino guarda di finanza Alagna szakemberi végezték 3 helikopterrel és 20 szárazföldi hegyi mentő szakember közreműködésével. Bekapcsolódtak a keresésbe a svájci Wallis kanton rendőri egységei is.  
Rendkívül nagy erőkkel folyt a kutatás megállás nélkül, folyamatosan. Amikor kedvezőek voltak a viszonyok a repülésre, 3 helikopterről is keresték Ákos nyomait.
Három lehetséges útvonal vetődött fel a nyilvánosságra hozott beszámoló szerint.  Első körben a Gnifetti menedékház környékére koncentrálódott a kutatás, ahol az utolsó GPS koordináták jelezték Ákos tartózkodási helyét. A mentési szakemberek benéztek, beereszkedtek a nyitott hasadékokba, kinyitották a jég és hó által bezárt hasadékokat is, eredménytelenül.
Vizsgálták Ákos további lehetséges útvonalait is a Margherita menedékház felé, amely Európa legmagasabban fekvő menedékháza 4556 méteren. Feltehetőleg ez volt Ákos eredeti úti célja. Az útvonalak mentén is keresték a síalpinista nyomait. Mivel Ákosnál feltetelezhetően síklóernyő is volt, a szakemberek által valószínűsített, lehetséges siklóernyőzési útvonalak mentén is folyt a keresés.
A helyszínre érkezett tegnap Ákos testvére, Örs és a Kalifa Alpin Csapat hegymászója Lengyel Ferenc is, akik próbáltak hatékony támogatást nyújtani a mentőcsapatoknak. A mentőegység vezetőjének elmondása alapján úgy keresték Ákost, mintha az ő “társuk, testvérük lenne” - írták.

A mentési munkálatokat segítette, hogy rengeteg barát és munkatárs igyekezett minél részletesebb információval szolgálni a hatóságokanak Ákos olaszországi hétvégi mászásával kapcsolatosan. A kutatást Magyarország Milánói Főkonzulátusa is a lehető legmagasabb szinten támogatta.
“ Köszönjük a család nevében Ákos barátainak, a Kalifa Csapatnak, Magyarország Milánói Főkonzulátusának a segítséget, a mentésben résztvevőknek az erőfeszítéseiket, kitartásukat, lelkiismeretességüket, kiemelten Paolo Comune-nak.” -A Győrffy család
Győrffy Ákos örökre beírta magát a magyar síalpinizmus történelmébe azzal a tettével, amikor tavaly 7134 méterről síelt le az Ibn Szína csúcsáról. Gyors, nem mély akklimatizációval a háta mögött 2022. augusztus 7-én, vasárnap reggel 5 körül indult fel az Ibn Szína csúcsára, hogy első magyarként síeljen le onnan. Ezt a célkitűzését nehézségeket leküzdve, sok kitartással sikeresen teljesítette!
A mentési munkálatokat  tehát hivatalosan is befejezték a hatóságok, zárul a Kalifa Alpin Csapat szomorú bejegyzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában