Tragédia

2023.05.27. 20:11

Az Everest extra magassága „megeszi az embert”, Kollár Lajos már az eltűnés napján tudta, nagy a baj

Szinte napra pontosan tíz évvel azután, hogy minden idők legjobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt és fiatal társa, a gyöngyösi Kiss Péter meghaltak valahol a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának közelében, Suhajda Szilárd egy még magasabb hegyen vesztette életét.

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

– A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza ezt a döntést: visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni – mondta a heol.hu-nak Suhajda Szilárd halálhírének estéjén Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója. 

A Mezőszemerén élő hegymászó felidézte a régi mondást is, mely szerint az öreg hegymászó a jó hegymászó. Ebben összegződik, amit Suhajda Szilárdnak tanácsolt októberben Mátraházán, amikor találkoztak: az erős és jó mászó az aki vissza tud fordulni.  Mint azt a heol.hu is megírta Suhajda Szilárd szerdán tűnt el, miközben csúcstámadásra indult a Mount Everesten. 

– Nem rajongtam az ötletért, hogy oxigénpalack nélkül, egyedül nekiinduljon Szilárd. Meg is mondtam neki októberben, hozzátéve, hogy bár ő egy felkészült hegymászó, jó állóképességgel, az Everest exta magassága, a rengeteg mászó jelenléte és a lassúság „megeszi az embert”. A halálzónában nem lehet még egy kicsit menni előre. Ha idő van, vissza kell fordulni!

Kollár Lajos felidézte azt a korábbi nyilatkozatát, melyben arról beszélt: a halálzónában töltött három nap túlélése fizikailag lehetetlen.

– A keresők elindítását meg kell tenni, én is megtettem volna, noha reális esély már akkor sem nagyon volt, hogy élve megtalálják. A Mont Everest nem olyan, mintha az Astorián lenne rosszul valaki és hívna egy mentőt. Oda, ahol neki nyoma veszett nem könnyű, de legalábbis hosszadalmas feljutni. A sherpák ismerik a hegyet, tudják, a saját életüket is menteniük kell ilyenkor. Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben - nepáli idő szerin - sőt, még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Amikor az idő lejár, vissza kell fordulni és pont – tette hozzá.

Csaknem napra pontosan 10 évvel ezelőtt 2013. május 21-én, Kollár Lajos átélt már ilyen tragédiát. Két barátját, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert veszítette el a Kancsendzöngán. Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013. május 20-án érték el a Kancsendzönga csúcsát, amely a magyar hegymászás 12. nyolcezer méteres csúcsa volt. Május második fele a legjobb időpont a Himalájának ezen a részén a hegymászáshoz, így nem véletlen, hogy a Kancsendzöngán és a Mount Everesten is ekkor történt tragédia. 

– Everesten extra hideg időjárás volt ebben az évben, voltak csúcsmászások, de tizenvalahány haláleset is volt. Még egyszer mondom, megértem Szilárdot, mert elképesztő munkát tett bele, hogy elérje a célját, nem tudott visszafordulni. Mit lehet mondani most? Semmit – zárta szomorúan Kollár Lajos.

Suhajda Szilárd októberre, Egerbe volt hivatalos. Az Egri Világjáró Klub így búcsúzott tőle:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában