Verseny

2023.06.03. 15:25

A Tour de Mátra nemcsak a kerékpározásról szól + fotók

Túrázás, futás és bulizás is a program része, hogy a szabadidő aktív kihasználásával élettel töltse meg a Mátrát.

Szabó István

Kerékpárverseny a Mátrában (Archív fotó)

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Immár harmadik alkalommal kezdődött meg szombaton a gyöngyösi Mátra Biker Sport Club által szervezett Tour de Mátra országúti kerékpárverseny és gyalogtúra fesztivál a Mátrában. A vasárnap is folytatódó programot a klub hagyományosan június első hétvégéjén rendezi meg. Dr. Záray László klubelnök, a Tour de Mátra főszervezője korábban már elmondta portálunknak, hogy a klub küldetésének tekintik a biciklisport megszerettetését Gyöngyösön és a Mátrában. Olyan aktív, egészségtudatos, példaértékű közösségi életformát kívánnak mutatni, amely pozitív hatással van tagjaikra, követőikre, a felnövekvő generációra. Egyesületük célkitűzése a mátrai és mátraaljai kerékpáros élet szervezése és segítése. Baráti környezetben hirdetik az egészség, a kerékpársport és a Mátra szeretetét 2009 óta. Többgenerációs egyesületük az élet minden területére tartogat példaképeket az ifjú generációk számára. Fontos feladatuknak tekintik a fiatalok utánpótlás-nevelését és oktatását. A szenior korosztály számára a kerékpározás, mint az egészségmegőrzés lehetőségének a megismertetése szintén kiemelt felelősségük, tette hozzá korábban dr. Záray László.

A klubelnök a szombati rajt előtt arról beszélt portálunknak, hogy az esemény több mint verseny, egy sportfesztiválról beszélhetünk. 

– Nemcsak kerékpározásról, hanem egy egész hétvégéről, és annak az aktív eltöltéséről van szó családok számára – kerékpározás, túrázás, futás és bulizás, hogy érezzük jól magunkat, és hogy élettel töltsük meg a Mátrát. Ezt tűztük ki a legfontosabb célként akkor, amikor kitaláltuk és elkezdtük szervezni a programot. Profi versenyzők, amatőrök és utánpótlás korúak is indulhatnak. Elsősorban az utánpótlás próbálhatja ki magát. A nagycsapatok utánpótlás versenyzői tavaly is itt voltak, profi versenykörülmények között mérhették fel a tudásukat. Az útvonalbiztosítástól kezdve az időmérésig a rendezés ugyanúgy történt szombaton és történik vasárnap is, mint egy nagy profi kerékpárversenyen: 30 motoros, 40 polgárőr, mentők, szervízautók biztosítják egész hétvégén a zavartalan lebonyolítást – részletezte dr. Záray László.

Az elnök arra is kitért, hogy amikor elkezdett szárnyalni Magyarországon a kerékpársport, akkor döntöttek úgy Kazsuba Judittal, aki társa a szervezésben, hogy   megvalósítják ezt az elképzelésüket. Mint megtudtuk, ők maguk is a Mátrában élnek, így a programok helyszíne természetesen adta magát. Dr. Záray László kiemelte, hogy a verseny létrejöttéhez a Mátra Biker tagsága szintén odatette magát. Kellett persze az is, hogy jelentős útfelújítások is voltak a közelmúltban a térségben. Több száz előzetes nevezés érkezett, ebből húsz-harminc a Kárpát-medence országhatárainkon túli területeiről.

– Természetesen jóval nagyobb tömeg az, akik nem versenyezni jöttek a hétvégére. Számukra mindkét napon különböző nehézségi fokozatú túrák szerepelnek a programban profi túravezetőkkel. Ez egy nagyon jó időtöltés gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt. Ha például amíg az egyik családtag teker a mezőnyben, addig a többiek a Mátrát járhatják és ismerhetik meg. Külön öröm számunkra, hogy a Budapesten sorra kerülő augusztusi atlétikai világbajnokság szervezői megkerestek bennünket, hogy a vébé népszerűsítő programjainak egyik állomása legyünk. A vébé szervezői sok érdekességgel készültek. Például Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is részt vesz a vasárnapi Extreme Run terepfutásunkon Mátrafüredtől Kékestetőig – összegezte dr. Záray László.

A főszervező azt is elmondta, hogy aki az utolsó pillanatban dönt úgy, hogy vasárnap indulni szeretne, az is jelentkezhet. Mint említette, tavaly a rajt előtti utolsó öt percen belül is jelentkezett valaki. Ez szerencsére nem gyakori , de azért megoldható az indulás, tette hozzá. 

Szombaton zajlott le a 83 kilométeres hosszú távú kerékpárverseny. Az résztvevők a gyöngyösi rajt után Mátraháza, Parád, Recsk, Verpelét, Domoszló, Abasár s újra Mátraháza érintésével Kékestetőn értek célba. Vasárnap a 16 kilométeres rövid távú futam indul Gyöngyöstől Kékestetőig. Azok között, akik mindkét távot teljesítik, összetett győztest is avatnak. Mindkét napon koncertek hallgathatók meg Kékestetőn, a tévétoronynál. Egyaránt fellépett szombaton, és zenél vasárnap is a CandyMen Duo és az Erős Pista RHCP Tribute Band is. Az ország legmagasabb pontjára látogatókat a nyitva tartó éttermek is várják.

 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában