Labdarúgás

2024.06.24. 20:52

Eger SE: Simon Antal a fiatalok fejlődésére fókuszál

Simon Antal 13 év múltán irányítja újra vezetőedzőként az első számú egri labdarúgó-csapatot. A 2011-es Egri FC és a 2024-es Eger SE között azonban óriási a különbség. Az 58 éves szakemberrel a Szentmarjay-stadionban tartott hétfő esti edzés előtt beszélgettünk.

Bódi Csaba

Hegedűs Dávid (kékben) inkább már az edzőség felé tekintget, balján a visszatérő Valkay Richárd kocog

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Mintha tegnap lett volna, de már eltelt 13 év... Az elszántság a régi?
– Teljesen más minden – válaszolta Simon Antal. – Akkor NB II.-es csapat volt, szponzorral, stábbal és olyan célokkal érkeztünk, hogy az NB II.-ben minél előkelőbb helyen végezzük. Ez elég jól sikerült, hiszen az NB I.-be jutottunk. Most NB III.-as a csapat, főleg fiatalokból áll a társaság, és a cél teljesen más. Ezúttal arra törekszünk, hogy minél több egri fiatalt tudjunk beépíteni. Számomra is meglehetősen hosszú volt a kihagyás, ugyanis négy évig nem edzősködtem, így aztán nekem is vissza kell egy kicsit zökkennem.

– Látva a kivonuló játékosokat, a fentiek visszaköszönnek, valóban sok az ifjú. Ők mindannyian a saját utánpótlásból érkeztek?
– Természetesen, csak helyi fiatalok vannak a keretben. Az U17-es csapatunk Pápai Zoltán vezetésével ezüstérmesként végzett a regionális bajnokságban, és az U19-esek közül is akad néhány fiatal. 

A vezetőség kérése egybeesett az elképzeléseimmel, vagyis, hogy ezeket a játékosokat próbáljuk ki az első csapatnál, adjunk nekik edzéslehetőséget, mutassák meg magukat az edzőmeccseken. 

Mivel az Eger SE II. csapata megszűnt, a 17 évesekre dupla ugrás vár. Sajnos a vármegye I.-es lépcső kiesett, de próbáljuk őket a felnőtt futball felé vinni. Most tudnak az NB III.-as kerettel edzeni és játszani, aztán majd meglátjuk, hogyan fejlődnek, miként reagálnak erre a helyzetre.

Simon Antal és segítői a jövő csapatát építik 
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap


– Az előző idényben szerepelt csapatból Bukrán Erik, Zvara Dávid és Debreczeni Dávid mellett Valkay Richárd is feltűnt az edzésre érkezett játékosok között. Miként alakul a keret, mennyire fix a jelenlegi állomány?
– A tavalyi elég jó keret volt, és törekedtünk arra, hogy a gerinc ne változzon. Minden játékosnak felajánlottuk a maradás lehetőségét. Az is fontos szempontot jelentett, hogy egri kötődésű labdarúgókat megtartsuk. Közülük sikerült megegyezni Debreczenivel, Bukránnal, Zvarával, Balázs Patrikkal, Sós Mátéval és Gíber Attilával is. Hozzájuk csatlakozott Valkay Ricsi, aki Tiszaújvárosból tért vissza. 

Az is szempont volt, ha már hozunk játékost, akkor lehetőleg olyan jöjjön, akinek nem ismeretlen a környezet. 

Valkay így került vissza, meg aztán belső védő pozícióban is volt hiányérzet, és, ha már itt tartunk, szintén sikerült megtartani az egri Juhász Gergőt is. Azt gondolom, hogy a meghatározó mag együtt maradt. Hozzájuk szeretnénk még két-három játékost igazolni, velük erősíteni a keretet.

– Helyezésben gondolkodnak vagy csak azután, ha kialakult az állomány?
– A célt az jelenti, hogy ez a fiatal csapat két-három év alatt annyit fejlődjön, hogy megalapozzuk az egri labdarúgás olyan magját, ami eddig nem nagyon sikerült. Eddig mindig az történt, hogy vagy jött egy csapat és hirtelen olyan sikereket ért el, amit nem tudott követni az infrastruktúra, meg a város. Aztán egy év után becsukták az ablakot, meg az ajtót, meg kiestek, meg ellehetetlenítették a csapatot. Most ez inkább egy hosszabb távú elképzelés, konkrét helyezési célok nélkül. A legfontosabb, hogy ezek a fiatalok fejlődjenek.

Barócsi Bence (középen) is a 17 évesektől érkezett
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap


– Hogy néz ki a szakmai stáb? Kivel dolgozik együtt?
– A stábot illetően szintén próbáltunk az állandóságra törekedni. Maradt Szabó László, aki a kapusokkal foglalkozik. Az én munkám szélesedett. Az ügyvezető igazgató Farkas Balázzsal úgy egyeztünk meg, hogy az U17-es, az U19-es és a felnőtt csapat tartozik hozzám. Team-ben gondolkodom. Az U19-nek a Pápai Zoltán az edzője, aki segít fölfelé. 

Hegedűs Dávid idén már erőteljesebben kacsingat az edzői szakma felé. 

Tavaly az U16-ot vezényelte, ahol jó érzékkel dolgozott, most pedig az U15-nél is dolgozik, és közben segít az első csapatnál. Tagja a stábnak egy régi-új arc, Jakab Sándor, aki speciális feladattal csatlakozott hozzánk. Így fogjuk az edzéseket vezetni, oda-vissza segítve egymást. 

23 fős keret gyakorolt

Húsz mezőnyjátékos – közte az edzősködő Hegedűs Dáviddal – és három kapus végezte a gyakorlatokat az edzésen. A 2023/24-es keretből nem volt jelen többek között Nagy-Kolozsvári Dávid, Gyurkó Máté, Géringer László, Kispál Tamás, Oláh Balázs és Nagy Ákos sem.

– Az edzések helyszíne jellemzően a Felsővárosi Sporttelep lesz, vagy visszatérnek a stadionba?
– Élő szerződés értelmében heti két alkalommal tudunk a stadionban edzeni, a többi tréninget pedig a Felsővárosban végezzük.
– Edzőmeccsek tekintetében sűrű a program?
– Nyolc mérkőzés vár ránk a július végi bajnoki rajtig. Szerda-szombat ritmusban játszunk, mindjárt elsőként Diósgyőrben, majd pedig Kazincbarcikán. Akárcsak 13 évvel ezelőtt...

Az Eger SE nyári felkészülési mérkőzései

JÚNIUS 
26., szerda, 18.00: DVTK (NB I.)–Eger SE /DVTK Edzőközpont
29., szombat, 10.30: Kazincbarcika SC (NB II.)–Eger SE /Kolorcity Aréna

JÚLIUS
3., szerda, 18.00: Eger SE–Martfűi LSE (NB III.) /Szentmarjay stadion
6., szombat, 11.00: Eger SE–DVSC II. (NB III.) /Szentmarjay stadion
10., szerda, 17.00: Vasas FC II. (NB III.)–Eger SE /Bp., Fáy u.
13., szombat, 11.00: Eger SE–Szolnoki MÁV FC (NB III.) /Szentmarjay stadion
17., szerda, 18.00: Gyöngyösi AK (Heves vármegyei I. o.)–Eger SE /Kömlei Károly Spt.
20., szombat, 11.00: Eger SE–Monor SE (NB III.) /Szentmarjay stadion

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában