Atlétika

2024.07.01. 14:11

Műtét vár a bajnoki ezüstöt szerzett hevesi gerelyhajítója

A tavalyihoz képest egyet előrébb lépve, magyar bajnoki ezüstérmet szerzett a 129. atlétikai ob-n az A-Plast Ikarus BSE Kertvárosi Atlétika színeiben indult hevesi gerelyhajító. Kovács Noel azt érzi, egy nagy dobás benne maradt.

Bódi Csaba

Kovács Gyula édesapa/edző és Kovács Noel gyerek/tanítvány. Megmutatták, mire képesek

Forrás: Hevesi Atlétika

– Felhőtlen a második hely feletti öröme?
– Kettős érzések kavarognak bennem – felelte Kovács Noel. – Egyrészt örülök, mert négy éve folyamatosan érmet tudok hazaszállítani a felnőtt országos bajnokságról, másfelől úgy érzem, a bajnoki cím sorsa a kezemben volt.

– Hosszú kálvária előzte meg ezt a helyezést. Mennyire egészséges, ismert könyöksérülése mennyire tudott csak és kizárólag az ob-ra összpontosítani?
– Sajnos az elmúlt hetekben újra fájdalmak jelentkeztek a jobb könyökömben, ami nagyon megnehezítette az edzésmunkámat. Mentálisan talán az a legnehezebb, hogy hiába vagyok jó formában a konditeremben, ha gerellyel csak heti egy alkalommal, minimális dobást vagyok képes végrehajtani.

Ezúton is köszönöm sportpszichológusom, Bíró Zsolt segítségét. 

Az elmúlt évben a gyógyulásom érdekében volt egy három hónapos kihagyásom (október, november, december), azután először idén áprilisban fogtam gerelyt a kezembe. Most július 1-je van és második lettem a országos bajnokságon. Egy ilyen felkészülés után ezzel semmiképp sem lehetek elégedetlen.

129. Atlétikai Országos Bajnokság, férfi gerelyhajítás:

1. Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki SC-SI) 70.02 méter
2. KOVÁCS NOEL (A-Plast Ikarus BSE) 68.99
3. Herczeg György (FTC) 68.16
4. Járvás Máté Tamás (MTK Budapest) 64.85
5. Földesi Gergő Dávid (MTK Budapest) 62.86
6. Jancsik Martin (MTK Budapest) 61.05
7. Adame Máté (Reménység Vác) 59.15
8. Bényi Dániel (MTK Budapest) 59.11

– Mi hiányzott leginkább a bajnoki címhez: technika, összpontosítás, vagy egyéb?
– Úgy éreztem, hogy egy nagy dobás maradt bennem. Az első hajításomnál a gerely nem a megfelelő tengelyben haladt a levegőben, emiatt abban a dobásban benne hagytam több métert. Sajnos ezen a technikai hibán a verseny további szakaszában nem tudtam változtatni. Mivel iszonyatosan kis dobásszámmal dolgozok az edzéseken, így ezen nem is lehet meglepődni. 
Az olimpiára nem utazik, de ezzel még nincs itt az év vége. Mi jelenti a következő megméretést?
– Július 10-én utazok Angliába egy challenger versenyre, utána augusztusban jön a 2. Heves-kupa. Ez utóbbitól azt remélem, hogy ugyanolyan nagyszerű hangulatú verseny lesz, sok nézővel, mint tavaly. Szeptemberen aztán a csapatbajnoksággal zárul a szezon.

– Ilyen könyökkel ezt nem lesz egyszerű végig vinni...
– Ha a szezonnak vége, mihamarabb szeretnénk megműtetni, hogy végre normális edzésmunkát végezhessek és tudjunk haladni azok a célok felé, amelyeket édesapámmal évekkel ezelőtt kitűztünk. Amennyiben ismét teljesen egészséges leszek, őszintén hiszem, hogy a 80 méteres álomhatárt átlépem, és komolyabb fejtörést okozok sokak számára. 

Addig megyünk és addig küzdünk, amíg ezt az akadályt meg nem oldjuk, mert nekem a sport és a gerelyhajítás az életem. 

Ezúton is nagyon köszönöm édesapám támogatását és segítségét, nélküle nem tudnám ezeket a sikereket elérni. Augusztus 10-én pedig várunk mindenkit szeretettel a 2. Heves-kupára. Csináljunk újra egy nagyszerű hangulatú versenyt!

A rendezvény plakátja

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában