LABDARÚGÁS

2017.07.27. 12:55

Recsken a hajdani klubelnököt gyászolják

Védekezve kezdte, vezetőként végezte a Bányásznál.

B. Cs.

Életének 75. évében elhunyt Maruzs András a recski labdarúgás eddigi legsikeresebb korszakának elnöke, akit ma 18 órakor kísérnek utolsó útjára a helyi temetőben.

A korábbi futballista emléke előtt a Heves Megyei Hírlap 2009. február 19-i számában megjelent portréval tisztelgünk, amelyet Fesztbaum Béla írt.

A recski általános iskola 1955-ös úttörőcsapatának fényképét tette elém Maruzs András, amikor pályafutásáról beszélgettünk. Egyenként elemezve a személyeket, futballistaként kétségtelenül ő vitte legtöbbre, bár igazából – korai sérülése miatt – nem lehet feltétlen elégedett.

A Heves Megyei Hírlap 2009. február 19-i számában megjelent portré

– Budapesten tanulva az autószerelő szakmát, testnevelőnk a Fradihoz akart irányítani, de én inkább elmentem az NB II-es Csepel Autóhoz pingpongozni – mondja váratlanul Maruzs. – A szakmunkásképzőt azonban feloszlatták, ezért visszakerülve Recskre, a focival folytattam a sportot. Tizenöt évesen a balhátvéd posztján – mégpedig a bányásznapon – mutatkozhattam be a megyei I. osztályú felnőttek között, balfedezetként lettem aztán állandó csapattag. Meghívtak a megyei ifjúsági válogatott edzéseire is, ám csak akkor vett igazán komolyan a kapitány, Jávori József, amikor az Egri Honvéd ellen látott futballozni. Annak köszönhetem, hogy én is tagja voltam annak az ifjúsági együttesnek, amelyik 1961-ben ezüstérmet nyert az országos tornán.

Az Egri Honvéd vezetői is szemet vetettek Maruzs Andrásra, aki így az NB III-ban, egy legendás együttesben töltötte a katonaidőt. Leszerelése után Ózdra ment, de családi okok miatt hazakényszerült, és a feltörekvő Siroki Vasasban lett játékos. Nem sokáig, mert porcleválás miatt 1966-ban megműtötték. A gyógyulást csak hátráltatta, hogy kerékpározással és lépcsőzéssel megerőltette a lábát, ami a focira már soha nem lett tökéletes. Ezért 27 évesen felhagyott a játékkal. Bőven maradt ideje arra, hogy tevékeny részese legyen a recski labdarúgás eddigi legsikeresebb korszakának.

A recski klub 75 éves jubileumi rendezvényén megjelentek. Sokan emlékeznek jó szívvel Maruzs Andrásra Fotó: Sidló Tamás

– Az 1970-es évek elején választottak szakosztályvezetőnek, egyben elnökhelyettesnek. Az elnöki tisztséget 1978 és 1992 között töltöttem be a Recski Bányásznál. Az NB II. küszöbét ugyan nem sikerült átlépni, de az NB III-ban kitűnően szerepeltünk. A sportlétesítmény fejlesztésében elért eredményeink aligha vitathatók.

 B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában