LABDARÚGÁS

2019.04.11. 14:15

Andornaktályai U17: a félelem órái Hevesen

Tíz perccel a lefújás előtt szakadt félbe az utánpótlás-mérkőzés.

Heol Sport

Nem a labda játszotta a főszerepet Képünk illusztráció Fotó: Czímer Tamás

– Ha vannak napok, órák vagy percek az ember életében, amit törölni lehetne, biztosan megtenném az aznapi délutánnal. Amit láttam, az a labdarúgás meggyalázása volt. Annak a sportnak, ami olyan sok örömet és szépséget adott eddigi életemben és nagyon nem szeretnék ilyet látni és tapasztalni az elkövetkezőkben – közölte a Heollal az andornaktályaiak egyik vezetője a Hevesen rendezett U17-es korosztályú mérkőzés kapcsán.

Nem a labda játszotta a főszerepet Képünk illusztráció Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Arra a kérdésre, hogy 2–1-es hazai vezetésnél a 80. percben miért vonultak le a pályáról a vendégek, ezt a magyarázatot kaptuk.

– Már a 10. percben felugrottam a kispadról, mert azt hittem, megsérül egy játékosunk a szándékos, durva belépő után, de szerencsénk volt. Aztán jött a második és harmadik, ám büntetlenül – tekintett vissza az ASE vezetője. – A negyediknél már nem bírtam szó nélkül, mert nem lehetett nem észrevenni a három embert kicselező középpályásunkat négyen üldöző (!) játékosok egyértelmű szándékosságát.

Az első félidőt megúsztuk – mármint sérülés nélkül, miközben egy gólt kaptunk. A második félidő derekán kezdtek eldurvulni az események. A hazai játékosok mindennel foglalkoztak, csak a labdarúgással nem. Az alattomos belépőket már büntette a játékvezető, de ez csak jobban hergelte a hazaiakat. A pálya mindkét oldalán a játékosok ismerősei és hozzátartozói tették ugyanezt azzal a különbséggel, hogy a kapusunkat kövekkel dobálták. Ezeket a köveket a kollégám összeszedte és lefotózta.

A gólunk csak olaj volt a tűzre. A házigazdák a játékvezetőnek ugrottak, majd a mérkőzés ezen szakaszában szinte egymás után hangzottak el nyomdafestéket nem tűrő megjegyzések mind a játékvezetőre, mind pedig a vendég játékosokra vonatkozóan. Ezeket most nem idézném, mert futballpályán, no meg az életben is ritkán hall ilyet az ember. Mindezt a játékvezető néhány sárga és egy piros lappal honorálta. Utóbbit követően a kiállított játékos félmeztelenre vetkőzve, őrjöngve ment le a pályáról, majd visszafordult és az állított labdába tiszta erejéből belebikázott... Még szerencse, hogy senkit nem talált el. A mérkőzés a 80. perc tájékán azért szakadt félbe, mert kollégám, – féltve a gyerekek testi épségét – bevezényelte a csapatot az öltözőbe.

A sportvezető tisztában van azzal, hogy ezt nem tehették volna meg, de azt a légkört és veszélyt, főleg a sportsérülésekre vonatkozóan, nem lehetett vállalni. Úgy véli, messzemenőkig nem erről kellene szólnia a 17 évesek mérkőzésének.

– A legszomorúbb, hogyan a hazai csapat edzője (úgy hallottam, testnevelő tanár) a kispadon hátradőlve szemlélte csapata viselkedését... – folytatta az andornaki csapatvezető. – A mérkőzést követően nem múlt el a veszély. Az átöltözés után az utcán 15–20 emberből álló csoport várt bennünket. Totális lincshangulat uralkodott, azt néztem, mikor kap elő valamelyik 15 éves egy kést. Még szerencse hogy „csak” kólával locsolták le egyik játékosunkat és az édesapja autóját. Gyorsan beültünk az autóba és irány haza! A játékosainkat is jó érzés, illetve megkönnyebbülés töltötte el, amikor elhagytuk a Heves táblát. Az igazsághoz tartozik – mert e mellett sem mehetünk el szó nélkül –, hogy a játékvezető a mi csapatunkból is kiállított játékost (hozzáteszem: talán a legszerényebbet), azért, mert odaszólt a bírónak a meg nem adott gól miatt. Labdarúgónk azonban a meccset követően elnézést a sporttárstól.

Az MLSZ Heves Megyei Versenybizottságának elnöke versenyügyi tárgyalást rendelt el a félbeszakadt mérkőzés ügyében, április 16-ra beidézték a játékvezetőt és a két klub képviselőit. A piros lapot kapott játékosok közül a 14 éves hevesi Burai Martin három hónapra szóló eltiltásban részesült, míg az andornaktályai Várkonyi Sándor Dávid (16) két soron következő mérkőzésen nem állhat csapata rendelkezésére.

Az e heti fegyelmi határozatok megtekinthetők ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában