autósport

2017.10.18. 20:06

Eger-rali: Herczig és Hadik nélkül

Ahogy azt egy hónapja bejelentették: az Országos Ralibajnokság (ORB) idei küzdelemsorozata a Credobus Eger-ralival zárul. A bajnok és az ezüstérmes azonban nem lesz jelen november 3. és 5. közötti viadalon.

Surányi Géza

Herczig Norbert (jobbra) Igor Bacigál számára már véget a rali ob, így a bajnokduót nem láthatja a közönség Fotó: Lénárt Márton

Az elmúlt hétvégén lebonyolított Mecsek-rali előtt még lehetett reménykedni, hogy nem dől el idő előtt a bajnoki cím sorsa, és Egerben parázs csatát láthatnak a nézők Herczig Norbert és Hadik András között. A címvédő Herczig azonban megnyerte a baranyai összecsapást, és ezzel akkora előnyre tett szert a pontversenyben, hogy az idényzáró futam végeredményétől függetlenül megszerezte a 2017-es abszolút magyar bajnoki címet. Így sajnos Hevesben nem üdvözölheti a ralit szerető közönség az immár háromszoros bajnokot.

– Az idei évben sokszor teszteltünk, ami jelentős anyagi ráfordítással járt. Egy verseny sajnos nagyon sokba kerül, így nem indulunk Egerben – adta tudtunkra Herczig Norbert. – Jövőre nagy fába vágjuk a fejszénket, a Rali Európa-bajnokságon szeretnénk indulni, így erre a célra próbáljuk átcsoportosítani az erőforrásainkat.

Herczig Norbert (jobbra) Igor Bacigál számára már véget a rali ob, így a bajnokduót nem láthatja a közönség Fotó: Lénárt Márton

Nem sok esély van a bajnoki küzdelemben alulmaradó Hadik András indulására sem.

– Norbi megnyerte a bajnoki címet, nekünk pedig már biztos a második hely az összetettben – közölte a miskolci versenyző. – Emiatt pedig szinte biztos, hogy nem veszek részt az Eger-ralin.

A két éllovas távolmaradásával egyértelműen a Vincze Ferenc, Bazsó Attila kettős lépett első a hevesi összecsapás első számú esélyesévé. A páros nem örül két fő riválisa nemleges döntésének.

– Egy jó eredmény akkor ér sokat, ha ezt erős mezőnyben érjük el – vélekedett Vincze, akinek így is a győzelem a célja. – A Mecsek-ralin nem mentünk jól, amiben az első napon én voltam a ludas, a másodikon a technika. A sebességváltónkat azóta elküldtük javításra, most pedig várjuk, hogy hibátlan állapotban kapjuk vissza. Néhány héttel ezelőtt teszteltünk, és sikerült egy jó beállítást találni. Az Eger-ralira történő felkészülésünk egy újabb, 30 kilométeres teszttel zárul – tájékoztatta a heol.hu-t a Skoda Fabia R5-ös autóval versenyző Vincze.

Tizenöt gyorsasági szakasz vár a versenyzőkre, amelyek össztávja 151 kilométer

Az Eger-ralira október 27-ig lehet nevezni a párosoknak, melynek nevezési listáját október 30-én adják ki. Noha a versenykiírás még nem végleges, de ha minden a ralit rendező Adamovits Márk tervei szerint alakul, akkor izgalmas hétvégi programra van kilátás. A rajtceremóniára november 3-án, pénteken kerül sor délután négy órától az Dobó téren. A másodpercekért folyó küzdelem másnap kezdődik, s a szombati programban három gyorsasági szakasz szerepel. Az Egerbakta–Sirok, a Terpes–Bátori elágazás és az Egerbocs–Szarvaskő szakaszt három alkalommal teljesítik a párosok. Ezen a napon az Országos Ralibajnokság és a régi autókat felvonultató Historic kategória mezőnyét láthatja a közönség. Az utolsó kör fél ötkor kezdődik, azaz akkor sötétben kell bizonyítani a versenyzőknek tudásukat. Vasárnap az Egerbakta–Terpesi elágazás és a Verpelét–Egerszalók gyorsasági szakasz szerepel a programban, amelyeket szintén három-három alkalommal kell megtenni a talpon maradt mezőnynek. A küzdelmekbe azon a napon a Rally2-ben versenyző párosok is bekapcsolódnak. Mindez azt jelenti, hogy a Credobus Eger-ralin összesen tizenöt gyorsasági szakasz vár a versenyzőkre, amelyek össztávja 151 kilométer. A célceremóniát délután háromnegyed négykor kerül a Dobó téren tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában