LABDARÚGÁS

2017.08.16. 10:13

Helyi közösségek építése négyévszakos futballal

A megyei II. osztály is rendelkezik érvényes versenykiírással.

Egész éven át tartó programok az amatőr futball szereplői számára, ezzel is ösztönözve a helyi klubélet megerősödését – ezt tűzte zászlajára a Vojtekovszki Csaba irányította megyei igazgatóság. A helyi szervezetet tavaly november óta vezénylő szakember a részletekre kitérve létszám-emelkedéséről, régiós szerepvállalásról és TAO-s tapasztalatokról is beszélt a heol.hu-nak.

– Hosszú távon a fenntarthatóságot és a növekedést tartjuk a legfontosabb célkitűzésnek az amatőr futball szempontjából, amelyhez a négyévszakos labdarúgás mellett a helyi futballközösségek építése jelentheti az alapot. Ennek az egységnek alkotóeleme az úgynevezett alapbajnokság, a Téli-kupa, a futsal-bajnokság, és a strandfoci, mindezekkel együtt pedig a női labdarúgás fejlesztése is a célkeresztben szerepel – fejtette ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megyei igazgatója.

– A Téli-kupa nagypályás műfüves sorozat kapcsán idén azt kellett megállapítani, hogy a csapatok nem használták ki eléggé ezt a lehetőségeket, amit mutat, hogy csak 24 klub vett részt a küzdelmekben. A továbbiakban feltétlenül szeretnénk növekedést, és erre jó esély is mutatkozik például azzal, hogy hamarosan Recsken is rendelkezésre áll majd nagy méretű műfüves játéktér, így az észak-hevesi terület sportszervezetei is jobban kihasználhatják ezt a költséghatékony felkészülési formát. A futsal párhuzamosan is művelhető a nagypályás futballal, és ebben a szakágban ugyanúgy önmagukért beszélnek a számok, mint az ugrásszerű fejlődésen átment strandlabdarúgásban. A tavalyi 35 helyett idén már 86 csapat futsalozott összesen 322 mérkőzésen, ami pontosan százzal több, mint 2016-ban. Strandfociban 11 helyett 66 gárda lépett homokra, és játszott nyolc korosztályban 176 meccset – a 2015/16-os idényben rögzített 16 helyett. Ebben a szakágban az eredményes szereplés is kiemelendő, ugyanis az Energia SC Gyöngyös felnőtt és U14-es csapata egyaránt magyar bajnoki címet szerzett.

A Magyar Kupa után szombaton beindul a focinagyüzem a megyei I. és III. osztályban is Képünk illusztráció Fotó: Lénárt Márton

Versenyengedélyből 7886

További beszédes adat, hogy míg a 2015/16-os szezonban szűkebb hazánk 11 bajnoki mezőnyében 221 csapattal 2165 mérkőzésen lépett pályára, addig 2016/17-ben kilenc sorozatban 373 gárda 2396 meccsen szerepelt, vagyis 152-vel több együttes vett részt a versenyrendszerünkben, és az összecsapások száma is 231-gyel nőtt. Versenyengedélyből az előző évadban 6280-at adtak ki, míg idén 7886 okmányt rögzítettek az igazgatóság munkatársai.

– Örömmel mondhatom, hogy hat területet illetően régióra kiterjedően szervezünk eseményeket – folytatta Vojtekovszki Csaba. – A Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves hármast illetően a futsal, a strandlabdarúgás, a női futball, a Téli műfüves kupa, valamint az NB III-ra vonatkozóan az U14–15-ös, és az U17–19-es korosztály pontvadászatainak lebonyolítását is vállaljuk.

Jelentős előrelépés mutatkozik a fejlesztésre vonatkozó TAO-s pályázatokat illetően is.

– A megyei keret 664 millió forintra emelkedett, miközben 40 sportszervezet 527 beruházásra adott be igényt 2 milliárd 296 millió forint értékben – részletezte az igazgató. – Bízunk benne, hogy a keretfeltöltések sikeresek lesznek és az önrész is rendelkezésre áll majd, így jelentős fejlesztések valósulhatnak meg. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az amatőrök számára elérhetővé tegyük a létesítményeinket, amelynek lényeges szempontja az esti órák kihasználása. Pályavilágítás kiépítésére 16 klub adott be pályázatot, közülük a hevesiek és a felsőtárkányiak olyat, amelynek megvalósításával esti mérkőzések rendezésére is alkalmassá válnának az említett klubok pályái. Esetükben is 350 lux az a fényerő, amely minimálisan szükséges a meccsek lebonyolításához. Ugyanakkor tapasztalat, hogy a TAO ügyintézés terén továbbra is bonyolult az adminisztráció, nem hatékony a pénzek felhasználása, kevésbé szolgálja a hosszú távú fenntarthatóságot; az igények túlpozícionáltak, és számos kis egyesület továbbra sem fér hozzá, vagy az önrész nem áll rendelkezésre.

Vojtekovszki Csaba megyei igazgató Fotó: Lénárt Márton

Regisztrációs kártyával

A szakmaiság szerepét és jelentőségét hangsúlyos módon kezelő szervezetnél idén már nemcsak törekvés, de követelmény is, hogy a megyei I. osztályban szereplő csapatokat képesítéssel (minimum Amatőr C vagy UEFA B végzettség) rendelkező edzők irányítsák.

– Azok a trénerek, akik nem rendelkeznek regisztrációs kártyával, azok nem is ülhetnek a kispadra – egyértelműsítette az igazgató. – A csapatokra kitérve ezt az jelenti, hogy Besenyőtelken Tóth László, Gyöngyöshalászon Czéh Márton, Felsőtárkányban pedig Hegyi Sándor felel a csapatért, míg Vígh Ferenc (Eger SE), Majzik Zoltán (Heréd) és Besenyei Ferenc (Heves) esetében folyamatban van az licencérvényesítés, így nekik idén december 31-ig engedélyezett a működés. Értelemszerűen a többieknél az előírt végzettségű edzők vezénylik a csapatokat. Az utánpótlás csapatoknál tevékenykedő edzők esetében nagyobb a probléma, jelenleg a megyei versenyekre nevezett 90 utánpótlás korú csapatból 38-nál nincs edző megjelölve... Vagyis majd' 500 gyerek tréner és vélhetően edzés nélkül „készül”. Ezen (is) mindenképpen változtatni szükséges. Szeretnénk évente legalább két megyei szakmai napot tartani a trénereknek, valamint a klubvezetők képzésére szolgáló tanfolyamra is nagy szükség mutatkozik. A ligaértekezleteket is célirányosan tartanánk figyelembe véve, hogy az egyes osztályokban mi tekinthető kiemelt kérdésnek.

Egy csoportban 2018/19-ben

Apropó, osztályok! Nem kis visszhangot váltott ki, hogy a megyei második vonal küzdelmeit idén is két csoportban bonyolítják le, noha előzetesen arról volt szó, hogy ez szabályellenes.

– Több fordulós egyeztetést követően a csapatok kétharmada azt nyilvánította ki, hogy két csoport legyen. Ezt követően állásfoglalást kértünk az MLSZ versenybizottságától, amely támogatta és elfogadta ezt a javaslatot, vagyis immár a II. osztály rendelkezik érvényes versenykiírással amely tartalmazza a 2018/2019-es küzdelemsorozat egy csoportra történő szűkítését.

A megyei igazgató úgy véli, az előttünk álló megyei I. osztályú bajnokság rendkívül izgalmasnak ígérkezik, ugyanis több csapat is pályázik a bajnoki címre és szinte minden együttes okozhat meglepetést a szezon során.

– A II. és III. osztály számára minden feltétel biztosított a színvonal emelkedéséhez. Bajnokságaink sikeres lebonyolítását az MLSZ elvárásai és a Fair Play szellemisége mentén szervezzük, amihez a társadalmi aktíváink és a megyei szövetség munkatársai biztosítják a háttér támogatást. Köszönet a munkájukért! – zárta szavait Vojtekovszki Csaba.

A regisztrációs kártya megléte alapkövetelmény Fotó: Huszár Márk

Bódi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában