BÚVÁRSPORT

2017.08.18. 17:22

Víz alatti hoki Eb Egerben

Éremre esélyes magyar csapatot is láthat a közönség.

Augusztus 21. és 27. között az egri Bitskey Aladár Uszoda ad otthont 15. CMAS vízalatti hoki Európa-bajnokság mérkőzéseinek. A kontinenstornán éremre esélyes magyar csapatot is láthat a közönség.

Kilenc ország – Anglia, Franciaország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Németország, Törökország, Szerbia és Magyarország – tizennyolc csapata alkotja a 15. CMAS vízalatti hoki Európa-bajnokság mezőnyét. A kontinenstornán három magyar együttes ugrik medencébe, közülük egy a saját kategóriájában akár a dobogós helyekre is esélyes lehet.

– A háromszázat is megközelíti azoknak a száma, akik az esemény kapcsán érkeznek a Bitskey Aladár Uszodába – tájékoztatta a Hírlapot Miklós Adrienn, a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) főtitkára. – A magyar színeket a női és a férfi elit, illetve a férfi masters korcsoportban képviselik a résztvevők. Az elit mezőny a felnőtt versenyzőket tömöríti, míg a masters kategóriában a 35 év felettiek szerepelhetnek. A sportág nagyhatalmainak számító britek tudásukkal vélhetően kiemelkednek majd, de a franciák, hollandok, spanyolok is a közvetlen élmezőnyhöz tartoznak. A hétfői edzésnapot követően keddtől indul a nagyüzem, a döntőkre szombaton kerül sor.

Négy évvel ezelőtt világbajnokság helyszínéül szolgált az egri uszoda Fotó: Lénárt Márton

A búvársportok világszervezete (CMAS) 2016 tavaszán ítélte Magyarországnak a 2017-es víz alatti hoki Európa-bajnokság rendezési jogát. A sportág nem számít ismeretlennek a hevesi megyeszékhelyen, ugyanis a hazai szövetség 2013-ban Egerben rendezte meg a világbajnokságot, amelyen akkor tizenhét ország hatvannyolc csapata vett részt.

Cserkúthy András, a Magyar Búvár Szakszövetség víz alatti hoki szakbizottságának elnöke korábban úgy fogalmazott: remek lehetőség a kontinensviadal, amelynek rendezését azért is nyerhették el, mert külföldön is látják a magyar víz alatti hoki töretlen fejlődését.

Edzésként szolgált a téli hónapokban

A víz alatti hokit eredetileg 1954-ben találták ki azzal a céllal, hogy a búvárokat a téli hónapokban is edzésben tartsák, amikor a tenger vize túl hideg a merüléshez. A sportágat ma 25x15 méteres, legalább két méter mély medence alján játsszák. A tízfős csapatok – hat aktív játékos, négy csere – kétszer 15 perces meccseken mérik össze tudásukat. A játékosok uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel vannak felszerelve, és céljuk, hogy a másfél kilós, műanyaggal bevont ólomkorongot ütőjükkel az ellenfél kapujába juttassák.

Sike Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában