besenyőtelek

2017.12.13. 14:02

Csodát vittek oda, ahol már úgy hitték, nem létezik

A csoda Besenyőtelken krampusznak öltöztetett lovak húzta hintón érkezett a rászoruló gyermekekhez a hétvégén.

Juhász Henrietta

Hátrányos helyzetű gyermekeknek vittek csomagokat Fotó: Berán Dániel

A tél visszavonulhatatlanul megérkezett, s hozta magával a hideget, bekopogtatott minden házba, s sok helyen tüzelő híján ott is maradt.

A település járdái nedvesek, az időjárás szürke, a templom előtti kút hallgat, s eközben vidám fiatalok igyekeznek az általános iskola nagytermébe. Egy hölgy érdeklődik: mi is oda várakozunk-e, mi nem, válaszoljuk, s visszakérdezünk, hogy milyen rendezvényre készülnek. Mazsorett Ki mit tud? lesz, jött a válasz, s ekkor mi is elárultuk: egy hintóra várunk, rajta a Mikulásra. A hölgy meglepődése alátámasztja számukra, hogy kevesen tudják, ­mire, milyen nagy dologra is készül ismét a Kis Bocs Közhasznú Egyesület csapata.

Kis várakozás után megpillantjuk a hintót, amit két krampusznak öltözött ló húz, rajta két úriember, akikkel hamar konstatáljuk, hogy most már négyen várjuk a Mikulás érkezését. Végül megérkezik a fehér szakállú, szaloncukrot nyújt át nekünk, s megjön utána a Kis Bocs krampuszokból, manókból álló csapata is. Megtudjuk, hogy minél több hátrányos helyzetű családhoz szeretnének eljutni ajándékcsomagjaikkal a délután, hogy a szürke, hideg hétköznapokba egy kis színt, melegséget és boldogságot csempésszenek. Hiszen ez az ő küldetésük, s már sok száz ember életén igyekeztek segíteni eddig is különféle programjaikon.

Csapatuk vezetője, Galyasné Dósa Katalin könnyeivel küszködve meséli, hogy délelőtt Füzesabonyban jártak házról házra, s vittek egy csipetnyi csodát olyan helyekre, ahol már úgy hitték, nem létezik.

 

Az iskolában mazsorett­botok repültek, az épület elől pedig lassan elindult a hintó, rajta a Mikulással és a jótevőkkel.

– Szívszorító, megdöbbentő, ugyanakkor boldog pillanatok ezek. Az egyik helyen egy egyedülálló apuka várt minket hat gyermekével. Könnyeivel küszködve köszönte meg, hogy gondoltunk rájuk – emlékezett vissza Katalin.

Szívszorító, megdöbbentő pillanatok

Örömet vittek

– Innovatív akció volt ez, mert a füzesabonyi járásban ilyen még nem volt. A szülőknek és a gyermekeknek sikerült vinnünk egy kis boldogságot. Láttuk az anyákon és az apákon a hálát és a szeretetet, a gyerekeken pedig az örömöt. Úgy vélem, ez volt a legfontosabb a mai napon – árulta el a szombati akciójukról kérdésünkre Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs vezetője.

Három fát díszítettek, ajándékba

Idén a Kis Bocs kétnapos Mikulás­-programot szervezett a gyermekeknek. Az elmúlt héten, pénteken a szihalmi Magyar-Tár-Házban várták az óvodásokat és a bölcsődéseket.

A komplex rendezvényre elhívták a Babszem Jankó Gyermekszínházat is, akik csodálatos előadással lepték meg a legkisebbeket. Kakaóval, teával és meleg kaláccsal kínálták a gyermekeket, akik a kreatív sarokban különféle karácsonyi díszeket is készítettek.

Három karácsonyfát együtt fel is díszítettek, mely három fa olyan hátrányos helyzetű családok otthonát díszíti majd karácsonykor, akik valószínűleg közbenjárásuk nélkül kimaradtak volna ebből az élményből.

A Dottika karácsonyi vasút a faluban körözött aznap a gyermekekkel, életre szóló élményt szerezve ezzel mindannyiuknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!