Emlékhelyek

2019.12.11. 16:26

A Tetemvár városrészben eltemetett hősök kaptak emlékoszlopot Egerben

Emlékhelyet avattak szerdán a magyar és török elesettek tiszteletére az egri Tetemvár városrészben.

M. H.

Az ötlet az egri Cifra-Sánc fertálymestereitől származik. Az avatón Mandák Attila fertálymester, a negyed díszelnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Murat Tekden török főkonzult. Dr. Petercsák Tivadar fertálymester a Tetemvár történelmébe avatta be a hallgatóságot. Elmondta, a Tetemvár nevét egy volt temetkezési helyről kapta, melyet már 1888 óta jegyeznek.

 

A helyszínen több száz magyar és török katona esett el. Harmati Judit, a Török Köztársaság tiszteletbeli konzulja beszédében hangsúlyozta, történelmünk meghatározza jelenünket, és ez a nap az emlékezésé. Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is részt vett az avatón, szavai szerint e hely szépsége az egyszerűségében rejlik. Úgy fogalmazott, kötelességünk a hősök tisztelete. A köszöntők után leleplezték a szobrot, majd dr. Csizmadia István pápai prelátus, kanonok, főesperes, a Bazilika plébánosa megáldotta az emlékhelyet. Az ünnepség koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában