Gyöngyös

2018.06.19. 13:39

Alázattal, könnyekkel emlékeztek

A Gyöngyösről 74 éve elhurcolt zsidók példája is üzen a ma emberének.

G. R.

– Tizennégy ­évesen álltam Auschwitzban dr. Mengele előtt, aki a kezében ­lévő gumibottal hol jobbra, hol meg balra hadonászva döntötte el a sorsunkat. Krematórium vagy munka, de a végső cél a megsemmisítés volt – emlékezett Bognár Pálné Éva néni a gyöngyösi zsidó temetőben vasárnap megtartott mártír megemlékezésen. A holokauszt túlélő arra figyelmeztetett: ne felejtsék az ártatlan milliók életét követelő borzalmakat, hogy soha, sehol ne fordulhasson elő hasonló szörnyűség.

Bognár Pálné (középen ül) túlélte a holokausztot. Arra figyelmeztetett: soha ne feledjük a borzalmakat Fotó: Czímer Tamás

A szervező Weisz Péter hitközségi elnök felkérésére a város vezetője, Hiesz György polgármester is úgy fogalmazott:

– Életben kell tartani az emlékezetünket, őrizve azon gyöngyösi tanárok, iparosok, orvosok, ügyvédek, gyermekek, nők és férfiak emlékezetét, akiket 1944. június 12-én – az újtelepi és a bányászkolóniánál kialakított gettókból indítva – Hatvanban bevagoníroztak és Auschwitzba szállítottak. Ahol a hatalom ­kijelöli az ellenséget, ott nincs esély megállítani a gyűlölet vezérelte, kiszámíthatatlan reakciókat.

Magyar Hadviselt Zsidók Albumával a kezében szólt a temetői megemlékezésen Horváth László, a térség országgyűlési képviselője azokról a magyar emberekről, akik vallásukat illetően zsidók voltak, de 1848-ban, majd az első világháborúban vérrel írt tanúbizonyosságot tettek hazafiasságukról.

Dr. Assani Omar, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház orvosigazgatója is arra kérte a jelenlévőket: soha ne engedjenek a gonosznak.

– Hittel, alázattal és könnyekkel emlékezzünk: ember a másik embert ne bántsa! – figyelmeztetett Radnóti Zoltán főrabbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában