heves megye

2018.01.02. 10:55

Az unokázós bűnözők mindent vittek tavaly

A tavalyi esztendőben is akadt bőven dolga a rendőröknek bűnügyek terén. Az idei LEG-ekről Nagy Zsolt ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány helyettese adott tájékoztatást lapunk kérdéseire.

Mazurka Zita

Mazurka Zita

– Melyik volt a tavalyi év LEGbrutálisabb esete?

– Szerencsére megyénkben kiemelkedően brutális bűncselekmény nem történt. Szomorú és megdöbbentő eset volt, amikor három testvér egy Nagyfügeden lévő tüzivíztározóban szenvedett halálos balesetet. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomozott.

– Mely bűnelkövetők okozták a LEGnagyobb kárt?

– Az unokázós bűncselekménysorozatot említeném meg. Nem is annyira az anyagi kár miatt, hanem mert ezen elkövetők tette nagyon káros az egész társadalomra. Két nem Heves megyei férfi úgy gondolta, hogy pénzhez kellene jutniuk, ezért felnyitották a eelfonkönyveket, kikeresték az özveny, idős jelzést, hogy rábukkanjanak az egyedül élő, idős emberekre. Beszélgetésbe elegyedtek velük, hogy kiderítsék, van-e unokájuk, majd ha igen, rögtön át is vették a szerepét, s előadták, hogy bajba kerültek, balesetet szenvedtek, pénzre van szükségük. Az idős emberek ilyenkor annyira megijedtek, hogy odaadták a pénzüket. Volt olyan, aki hárommillió forintot és az arany ékszereit. Az elkövetők az országban nagyon sok településen követtek el hasonló bűlcselekményeket. Megyénkben az északkeleti részen főként. Több mint hatvan rendbeli bűncselekménnyel sikerült meggyanúsítani őket. Vádemelési javaslattal befejezte a rendőrség a nyomozát....

– Szakmai szempontól mi volt a LEGnagnagyobb kihívás?

– Az előbb említett unokázós is ide tartozik, de a december 12-i kábítószeres fogást említeném, amikor egy egri áruház parkolójában elfogtunk két fiatal férfit, akiknél továbbértékesítés céljából tartott a zöld növényi származékot találtunk. a férfiak lakásán tartott házkutatáskor lefoglaltak további kábítószergyanús anyagokat, továbbá feltehetőleg bűncselekményből származó készpénzt, nagy értékű műszaki cikkeket és három személyautót. A két férfi előzetes letartóztatásba került.

– Melyik vol a LEGnagyobb drogfogás?

– A 2017-es év elején, januárban bukott le egy bűnszervezet, akik Egerbe szállítottak drogot hat kilogrammnyi kábítószert csempésztek be Hollandiából Egerbe. Az elkövetők korábban is szállítottak már drofgot a megyeszékhelyre, ahol az egyik gyanúsított a családi házában kiadagolta és folyamatosan értékesítette. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak, egyiküket nemzetközi elfogatóparancs alapján keressük. Az ügyészség a vádlottak esetében végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint vagyonelkobzást rendelt el.

– Mely elkövető volt a legviccesebb?

– Természetesen van ilyen is, de ha egyet kellene kiemelni akkor azt említeném, amikor az elkövető házi őrizetbe került, s nem elég, hogy bűncselekményt követett el, de mint utólag kiderült: a lábbilincshez tartozó akkumulátor töltését is lopott árammal oldotta meg.

– Ki volt a LEGrafináltabb elkövető?

– Idén egyértelműen az unokázós csalók, akik végigmentek a telefonkönyvben szereplő neveken, egyesével, áldozatok után kutatva. S mivel már egyre kevesebb helyen lehet papír telefonkönyvet szerezni, ellopták a nyilvános helyekről, sőt még a gyártócéget is felhívták, hogy rendeljenek. Ám ehhez meg kell volna adniuk a címüket, amit azonban a lebukás miatt aztán nem vállaltak. A házkutatás során nagyon sok telefonkönyvet találtunk, különféle jelölésekkel. Az elkövetők mindig azt mondták az áldozatuknak, amit hallani akartak. Ráéreztek arra, mivel lehet még jobban lóvá tenni az időskorúakat. Az egyik fiatalabb férfi tettes a lányunokát is el tudta játszani.

Megelőzhető az áldozattá válás!

A bűnügyi igazgató elmondta, tavaly is számtalan bűnmegelőzési kampányt indítottak. Megpróbálták a korosztályoknak megfelelően eljuttatni ezeket az üzeneteket: közösségi oldalon, médiákon keresztül, plakátokon. Ilyen volt a Házhoz megyünk, a Bike Safe program, s részben ennek is köszönhetően a kerékpárlopások száma nagy mértékben visszaesett a korábbi évekhez képest.

– Több hírlevelet küldtünk a betöréses lopások-, az iskolakezdéssel járó bűncselekmények-, gépkocsifeltörések megelőzése érdekében. A turistaszezonban a nyaralók és a karácsonyi időszakban az ünneplők biztonságáért tettek a rendőrök. Nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét arra, hogy vigyázzanak az értékeikre, ne hagyják magukat becsapni, legyenek óvatosak, ne váljanak áldozattá! – mondta el az ezredes.

Az idei év fókusza

A 2018-as esztendőben az idősek és a fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekményre koncentrálunk, hogy sikerüljön a rablások elkövetőit elfogni. Az idei évben közel száz százalékos a felderítési mutatónk. Ezeken kívül a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítására helyezünk hangsúlyt. A feladat azért jelent nagyobb kihívást, mert a bűntények jelentős hányadát az utazó bűnözők teszik ki, akik az ország különböző részeiről jönnek a nagyobb városokba, ahol úgy gondolják, hogy értékeket tudnak szerezni. Főként készpénzt és ékszert visznek magukkal, elektronikai cikkeket már nem, ugyanis azok méretesek és visszakövethetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában