mezőszemere

2017.12.22. 19:51

Csúcstámadás előtt: újra elindulnak a világ nyolcezresei felé

Úgy tűnik, újra összeáll a „Magyarok a világ nyolcezresein” hegymászócsapata.

Guti Rita

Ezzel a Mezőszemerén élő Kollár Lajos, az expedíció­sorozat létrehozója, szervezője kereste meg szerkesztőségünket. A nyolcezer méter feletti csúcsok megmászására létrejött expedíció 2013-ban, Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájával szakadt félbe. Még két csúcs van hátra. A Sisapangma főcsúcsa és a K2.

A Mezősze­merén élő Kollár Lajos ­2003-ban, Erőss Zsolttal és Mécs Lászlóval hozta létre a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciós sorozatot azzal a céllal, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát mássza meg magyar hegymászó és az ezzel kapcsolatos életmód-sport értékeket népszerűsítse.

– A sorozat Zsolt és Péter halálával 2013-ban szakadt meg, persze a mozgalmunk többi küldetéséről nem mondtunk le. Mécs Lacival folyamatosan jártuk az országot és a határon túli magyarlakta területeket rendhagyó földrajzóráinkkal. Voltunk amerikai, kanadai magyaroknál, Erdélyben, a Partiumban, de Németországban is. Most Ausztrá­liába készülünk. Az aktív életet igyekszünk népszerűsíteni, nemcsak a földrajz iránti érdeklődést szeretnénk felkelteni, hanem a bennünket körülvevő világ iránti kíváncsiságot is – fogalmazott Kollár Lajos.

Az alapító hármas: Kollár Lajos (balra), Erőss Zsolt és a kép előterében Mécs László Fotó: beküldött

A mindig nyughatatlan honfitársunk tehát a 2013-as utolsó expedíció óta sem pihen, s most úgy tűnik újabb feladat előtt áll. Beteljesülhet az eredeti terv.

– Zsolt és Péter tragédiája után úgy gondoltam, elfogyott az utánpótlás, nem lesz akikkel beteljesítsük az eredeti tervet. Akkor visszatérve a Kancsendzöngáról, a repülőtéren ezt meg is fogalmaztam: befejezem. Azóta eltelt négy esztendő, s most egy felkérésre úgy látom, mégis van remény. Neveket még nem mondanék, de nyáron megkeresett két Svájcban élő magyar hegymászó, hogy mi lenne, ha folytatnánk. Némi gondolkodás után igent mondtam, de voltak kitételeim. Az ilyen kihívásokhoz ugyanis nem elég, hogy felkészült mászók összeálljanak. A mi mozgalmunk ennél jóval több! Értenünk kell egymás gondolkodását, rezdüléseit is és a sorozatunk mentalitását. Most ez a folyamat zajlik, hogy kiderüljön, jól működünk-e együtt. A két Svájcban élő hegymászón kívül a Székelyek a magasban csapat két mászójával is számolok, és még további 2 itthoni mászóval. Négy-öt lehetséges ember van most a várható csapatban, akikkel, ha sikerül megfelelő támogatást szereznünk, akkor 2018 tavaszán nekivágnánk a Sisapangma, magyarok által nem mászott főcsúcsának. A 8027 méter magas tibeti hegycsúcs mászása afféle összekovácsoló túra lehetne a végső célunk, a 8611 méter magas K2 előtt, de ez még a jövő gondolata.

A felkészülés mellett egy másik komoly terv is megvalósítás alatt van. Egy kereskedelmi televízió kereste meg Kollár Lajost, hogy Erőss Zsolt halálának ötödik évfordulójára, 2018-ban szeretnének egy dokumentumfilmet forgatni a 2013-as tragédiáról. Ennek az előkészületei zajlanak, támogatókat próbálnak találni, mert mint minden, ennek elkészülte is pénzkérdés.

Több mint negyven éve a hegyek és a sarkvidék világában

Kollár Lajos a hegymászást 1972-ben kezdte. Tátra, Alpok, Kaukázus jött a sorban, majd az 1997-es és a 2001-es sikeres Grönland-expedíció szervezője és résztvevője. Himalája-expedíciók: 2003-as Gasherbrum; a 2005-ös K2 8611 méter, a 2007-es Hidden Peak 8068 m és Broad Peak 8047 m, (Karakorum-Himalája, Pakisztán), a 2006-os Dhaulagiri 8167 m, a ­2008-as Makalu 8463 m, a ­2009-es Manaslu 8156 m, a ­2010-es Cso-Oju 8201 m, a 2011-es Lhoce 8516 m, a 2012-es Annapurna 8091 m, 2013-as Kancsendzönga 8586 m expedíciók vezetője, szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!