eger

2018.01.23. 16:51

Duális képzés: nagy kitartás kell hozzá, de megéri

A környékbeli vállalatok is vadásznak a hallgatókra és az egyetemek is egyre több képzést indítanak gyakorlatorientált formában.

Tóth Balázs

A következő tanévben már tizenkét szakon lehet duális képzést választani az Eszterházy Károly Egyetemen, de más környékbeli felsőoktatási intézmények és a Heves megyei cégek is várják a hallgatókat a gyakorlatiasabb képzési formára. A már néhány éve jelen lévő képzési formáról kedden tartottak fórumot Egerben, csütörtökön pedig Gyöngyös lesz a helyszín.

File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara köszöntőjében arra biztatta a diákokat, tájékozódjanak az egri és környékbeli vállalatok, egyetemek kínálatából. Bűdi Boglárka, a kamara szakképzési tanácsadója pedig felhívta a figyelmet a szervezet új tájékoztató honlapjára, amely a dualisdiploma.hkik.hu címen érhető el. Itt folyamatosan frissítik a tudnivalókat a duális képzésben résztvevő Heves megyei és környékbeli cégekről.

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere szerint a középiskolások figyelmét fel kell hívni arra, milyen lehetőségeik vannak a környéken. Az önkormányzaton is múlik, hogy ők itt maradjanak, vagy, ha tanulni el is mennek, dolgozni és élni visszatérjenek a városba. Úgy vélte, régebben lineárisabb volt az élet, a családi hagyományok meghatározták a pályaválasztást. Ma már bárkiből bármi lehet, s később is nagy kanyarokat vehet az ember élete. A piaci szereplők a választást szeretnék megkönnyíteni a diákok számára a lehetőségek bemutatásával.

Négy egyetem és hat vállalat kereste a hallgató-jelölteket Fotó: Berán Dániel

A duális felsőoktatási képzésekről és a jelentkezésekről dr. Csáfor Hajnalka, az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja adott általános képet. Mint mondta, bár a képzés nagy kitartást kíván, a hallgatók elméleti képzése évente 26, gyakorlati oktatása 22 hetet vesz igénybe, de minden hónapban fizetést kapnak a céggel munkaszerződést kötött fiatalok. Az esetleges sikertelen céges felvételi nem befolyásolja a diák egyetemi bejutását. Viszont szabad helyek esetén még augusztusban is válthatnak duálisra a „sima” szakra felvettek.

– Két éve indult a duális képzés az egyetemen, a programtervező informatikus és a turizmus-vendéglátás szakokon összesen tucatnyian tanulnak ebben a formában. A mostani felvételi időszakban már tizenkét szakra lehet jelentkezni, s reméljük, ősszel számottevően bővül majd a duális formában tanulók létszáma – mondta dr. Csáfor Hajnalka.

Az egyetemnek közel száz céges partnere van. Bár a duális képzést eredetileg az államilag finanszírozott helyekre bejutott hallgatóknak találták ki, mert a munkáltatók csak az ő munkabérüket tudják leírni a szakképzési hozzájárulásból, a tapasztalat azt mutatja, hogy költségtérítéses képzésben résztvevőket is szívesen veszik föl a cégek, mert így is megéri őket alkalmazni.

Somogyi Réka még nem döntött, milyen irányban szeretne továbbtanulni, érdeklődik a műszaki pálya, a gazdaság és a jog iránt is.

– Azért jöttem el erre a fórumra, mert tudni szeretném, mihez kezdhetek az egyetem után. Érdekelt, hogyan szerezhetek fizetést és gyakorlatot. Több rendezvényen voltam már, de a család és a barátok is igyekeznek segíteni a döntésemben – mondta Réka, aki gondolt már arra, hogy tanulás mellett munkát vállaljon, de a gimnázium utolsó évfolyama nagyon sűrű. Továbbtanulni a lakóhelyéhez minél közelebb szeretne, de még Budapest is szóba jöhet.

– Azért szeretnék duális képzésben tanulni, mert ezzel anyagilag nem terhelném az otthoniakat. A legfontosabb azonban a munkatapasztalat, anélkül nagy hátrányt jelent nekivágni az életnek. A duális képzés szerintem hatalmas lehetőség – magyarázta Burics Alex, aki a Szent István Egyetem mezőgazdasági mérnök szakát célozza meg.

A fiatalok hasznos információkat gyűjthettek a helyszínen Fotó: Berán Dániel

Mint mondta, itthon képzeli el a jövőjét és ebben az ágazatban látja a jövőt. Ha ügyesen használja ki a lehetőségeket, akár saját vállalkozást is indíthat. Előbb azonban kisebb cégnél szeretne tapasztalatot szerezni.

Az SBS Kft. a Miskolci Egyetemmel áll kapcsolatban, gépészmérnököket képezhetnek két szakirányon. Szeretnék bővíteni kapcsolatukat a debreceni és a gödöllői felsőoktatási intézményekkel.

– Két hallgatóra rendelkezünk engedéllyel, s várjuk a jelentkezőket. A tanulóképzésbe már évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, jelenleg is 19 középiskolás tanulónk van. Jók a benyomásaink, sokan maradtak ott dolgozni, s szeretnénk mérnököket is kinevelni – mondta Kovácsné Ózsvári Szilvia HR-vezető. A felsőoktatás terén is van már tapasztalatuk, hiszen voltak gyakornokaik, és évente többen is náluk teljesítik a kötelező szakmai gyakorlatot, írják náluk szakdolgozatukat.

Csontos Sándor, az MKB Bank egri fiókjának vezetője elmondta, a rendezvényen a fiatalokat szerették volna megszólítani. Az egri fióknál jelenleg nincs duális képzés (de a bank partnere a kecskeméti egyetemnek), gyakorlati hely, s több korábbi hallgatójuk később náluk helyezkedett el. Bár több éve mindenki bankban szeretett volna dolgozni, ma már keresniük kell a jó szakembereket. A jó alap megszerzése után maguknak kell megtanítaniuk a szakmai ismerteket a fiatalok számára.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!