Füzesabony és környéke

2018.02.08. 11:19

Félmilliárd forint mozdít időst, fiatalt

Füzesabony és hat környező település, illetve a Tisza-tavi Sarud, Poroszló, Újlőrincfalva részese annak a projektnek, amelyre félmilliárd forintot nyert el egy kilenc­tagú konzorcium. A korosztályokon átívelő program célja egyfajta szemléletformálás és a helyi közösség építése.

Sike Sándor

Az elmúlt héten a város polgármesteri hivatalában tettek bejelentést arról a sikeres EFOP-os pályázatról, amely alapvető célja a helyi közösségek építése. Nagy Csaba, ­Füzesabony polgármestere a Heol kérdésére elmondta­, hogy Mezőszemere, Eger­farmos, Szihalom, Mezőtárkány, Besenyőtelek, Dormánd mellett két további konzorciumi partner részese a félmilliárd­ forintos programnak. Így a Tisza menti települések, Poroszló, Sarud, ­Újlőrincfalva, illetve a szociális központ.

– A projekt nem csak rendezvényekről szól, igen széles körű a program, aminek mindenki részese lehet a gyerekektől az idősekig. Számunkra pedig külön öröm, hogy a régi mozi épületét, ami több tíz éve használaton kívül van, felújíthatjuk – mondta a városvezető.

Bozsik Csaba is azt hang­súlyozta, hogy az egész projekt a közösség összetartását szolgálja. A besenyőtelki polgármester szerint a közösség erősítése most nemcsak elszigetelten, hanem a konzorciumnak hála sokkal szélesebb összefogással történhet.

– A társadalmi szerepvállalást is erősítve tevékenykedhetünk a projekt előttünk álló három évében – tette hozzá, majd elmondta azt is, hogy falujukban egy ifjúsági és egy közösségszervező referens segíti majd alkalmazottként a munkát. A program részeként öt-öt középiskolában és felsőoktatásban tanuló fiatalnak ösztöndíjpályázatot is hirdetnek.

A szihalmi Magyar Tárházban is számos programon vennének részt Fotó: Berán Dániel

A szomszéd település, Dormánd polgármestere két fontos rendezvényüket említette­, a sportnapot és a közösségi napot, amit a projekt mindhárom évében finanszíroz.

– Egy közösségszervező munkatársat három évig tudunk alkalmazni. Ő egyfajta kulturális és sport „mindenes” lesz. A költségvetésünkhöz jelentősen hozzájárul a pályázat, hiszen ilyen típusú rendezvényeket csak akkor tudunk szervezni, ha van forrás­ – mondta Rajna Kálmán, aki szerint ennek a projektnek hála­ megtehetik itt, Dormándon, a Tisza-tó kapujában, hogy színvonalas rendezvényeket szervezzenek.

Mezőtárkány több tízmillió forintot fordíthat közösségfejlesztésre – tudtuk meg Tóthné Szabó Anitától. A polgármester szerint korosztályokon átívelő, igen széles körű projektről van szó, ami egyfajta szemléletformálást is jelent.

– A célok megvalósítása valóban közös gondolkozást feltételez és közös színterei is lesznek, amennyiben a családi­ életre felkészítő workshopokat Füzesabonyban rendezik és minden településről visszük be a családokat. Az előadások egészségfejlesztő, betegségmegelőző, családi életre felkészítő típusúak, de sok más ­téma is terítékre kerül. A projektet közös szervezés kíséri végig a három év alatt. Mindezzel a térségi kapcsolatok kialakulása és erősödése is nagyot lép előre. Olyan szolgáltatások is elérhetővé válnak a kistelepülések számára, amelyek eddig nem voltak azok – mondta a mezőtárkányi faluvezető.

A polgármester ezt követően sorolta azt a gazdag programkínálatot, amit megvalósítani szándékoznak. Közöttük szólt arról az új kezdeményezésről, amelynek időpontja is van már, június 9. Ekkor rendezik meg, a családi napjuk részeként, az első fogathajtó versenyüket.

– Terveinkben az is szerepel, hogy kimozdítsuk a gyerekeinket, hogy el tudjuk vinni­ őket például a Harlekin Bábszínházba vagy a szihalmi Tárházba – tette hozzá Tóthné Szabó Anita.

Programok farsangtól adventig

Ami a pályázatba „beleférő”­ konkrét programjaikat illeti­, széles a skála – tudtuk­ meg a besenyőtelki polgármestertől. Bozsik Csaba elmondta­, hogy a hagyományokat ­figyelembe véve saját terveiket a pályázatban úgy jelölték meg, hogy szerepel benne­ a disznótorosuk, amit a farsangi időszakban rendeznek. Ez ugyan az éppen most szombaton esedékes 2018-as rendezvényt még nem érinti, de a jövő évit igen. ­További négy nagy programjuk viszont már a pályázat segítségével lesz gazda­gabb. Ezek egyike a május­ ­elsejei tájházi retró majális. A Péter-Pál utáni első hét végén tartják az aratónapot, ­augusztus legvégén pedig a rétesfesztivált, ami mára nemzet­közivé nőtte ki magát. A szeptember közepi lovas­fogathajtó versenyre, illetve a karácsony előtti halászléfőző verseny és pálinkamustrára is gondoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában