LABDARÚGÁS

2019.07.22. 14:33

Gyász: búcsú Csőke Lajostól

Életének 79. évében elhunyt dr. Csőke Lajos, egykori egri labdarúgó, megyei szövetségi főtitkár, az Egri Vasas elnöke, az ESE hajdani szakosztályvezetője, Csőke Gergely korábbi NB I.-es labdarúgó édesapja.

Heol Sport

Dr. Csőke Lajos Archív fotó: Pilisy Elemér

A sportember portréját a Heves Megyei Hírlapban 2006. március 1-jén közöltük Fesztbaum Béla jóvoltából. Az azóta ugyancsak elhunyt kollégánk így írt Csőke doktorról.

„Az egri Dobó István Gimnázium egyik legendás együttesében Csőke Lajos focizott a balfedezet posztján. Társaival együtt az akkor Eger SC ifjúsági csapatában, sőt néhányukkal a megyei ifjúsági válogatottban is kitűnően teljesített, majd következtek az egyetemi évek Debrecenben. Játszott a DEAC színeiben is, de mivel a térde „kikészült”, fiatalon kényszerült búcsút inteni a zöld gyepnek.

Pedagógusként a Gárdonyi Géza Gimnáziumban kezdett, majd az Egri Tanárképző Főiskolán folytatta civil foglalkozását. A számítástechnika és a gazdasági élet közelítésekor került a Finomszerelvénygyárba.

Dr. Csőke Lajos Archív fotó: Pilisy Elemér

– Életem legtanulságosabb időszaka a Bervában eltöltött három esztendő. A termelőmunka embereivel találkozni egy életre szóló tapasztalattal szolgált – tekint így vissza az 1970-es évek közepére, amikor az erőteljes fejlődésnek indult és csúcsközeli Egri (Bervai) Vasas SK elnökének is megválasztották. Irányításával ért arra a szintre a bervai sport, ami méltó volt a gyár gazdálkodási hírnevéhez. – Már a Közgazdasági Technikumban tanítottam az egri minőségi sport összevonásakor.

A Keri igazgatóhelyettese társadalmi munkásként a megyei labdarúgó-szövetség főtitkáraként maradt a sportban, egy mostanitól eltérő szerkezetben.

A foci vonzáskörében az Eger SE szakosztályvezetői tisztét is vállalta később, de nem hosszú időre.

– Sokat elvett a feladat a főfoglalkozásomból, bele is fáradtam, sőt az erkölcsi válság jelei is mutatkoztak a bundázásokkal a futballunkban – indokolja ezzel végső távozását a sportvezetésből. Az Eszterházy Károly Főiskola informatikai tanszékének alapító vezetője, még manapság is oktatója, magáról úgy gondolja, hogy sportszeretete változatlan, de már nem közvetlen nyomkövetője az eseményeknek” – zárta szavait a hajdani vezető 2006-ban.

Dr. Csőke Lajost július 26-án, pénteken 10 órakor kísérik utolsó útjára az egri Hatvani temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!