heves megye

2017.08.18. 12:50

Tűzijáték, koncertek, kultúra: íme az augusztus 20-i programok

A rendezvények sokszínűek, a programelemek száma szinte feltérképezhetetlen. Alábbiakban a megyei rendezvényekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

Juhász Henrietta, [email protected]

Az államalapítást, s államalapító Szent István királyunkat ünnepeljük augusztus 20-án, igaz, sok településen augusztus 19-ére szerveznek programokat. Államalapításunk ünnepére a hétvégén sok település készül programokkal, melyek remek alkalmat szolgáltatnak arra, hogy kicsit kizökkentse a hétköznapokból a városok, falvak lakóit.

EGERBEN a hagyományok szerint idén is augusztus 19-én elkezdődik az ünnep a Fáklyás Királyköszöntővel 18.30-tól. A Dobó térről indulnak a programok zenével és tánccal, majd 19.10-től a fertálymesterek és a Szent György Lovagrend tagjainak felvonulásával folytatódnak. Ezt követően az ünneplők fáklyákkal sétálnak a várba, ahol folytatódik a rendezvény, melynek részeként megkoszorúzzák Imre király emléktábláját.

A városban augusztus 20-án 17 órától szentmisére invitálják az ünneplőket a bazilikába, 18.15-től szobrot avatnak az Érseki Palota díszkertjében. A Dobó téren 18.45-től térzenével indul a program, a városi díszünnepség 19.15-től kezdődik, melyen kitüntetéseket, díjakat adnak át. Az egyórás díszünnepséget követően Szimfonik lájk koncert lesz a téren, melynek csúcspontjaként zenés tűzijátékkal zárják a megyeszékhelyen az augusztus 20-ai rendezvényt.

FELSŐTÁRKÁNYBAN is a hétvége mindkét napján ünnepelnek: augusztus 19-én 16 órától a tóparton lesz kemencés kenyérsütés, íjászat is. Beszédet mond 18.30-tól dr. Juhász Attila Simon polgármester. Este kilenctől tűzijátékkal zárják a napot. Másnap 9.30-tól ünnepi szentmisével és a Felsőtárkányért kitüntető díj átadásával zárják a programokat.

FÜZESABONYBAN augusztus 19-én Legyen tánc! Fesztiválra várják a vendégeket a közparkba. A Neoton Família nagykoncertje 19 órától, B. Tóth László fellépése 21 órától, a tűzijáték 22 órától lesz számos kísérőprogram mellett. Szentmise augusztus 20-án 11 órától lesz a templomban, majd Nagy Csaba polgármester köszöntőjével, koszorúzással ér véget az ünnep.

GYÖNGYÖSÖN augusztus 20-án 9 órától a Szent Bertalan-­templomban tartják az ünnepi szentmisét. A Szent István-­szobornál 10 órától köszöntőt mond Hiesz György polgármester, az új kenyeret megáldja Juhász Ferenc plébános. A program 13 órától a Fő téren folytatódik a Gyöngyösi Játékszín bemutatójával, gyermekkoncerttel és interaktív műsorral. A Vidróczki Néptáncegyüttes 17 órától lesz látható a színpadon, majd a For You Acapella Vocal Group koncertjét követően 19.30-tól a Mystery Gang lép fel. A zenés tűzijáték 21 órától lesz.

HATVANBAN augusztus 20-án a Szent István király plébániatemplomban celebrálnak misét és szentelnek kenyeret, majd innen indul a körmenet. Délután szórakoztató programokra várják a vendégeket, fellép 14.15-től Sipos F. Tamás, majd Sub Bass Monster, a Compact Disco, Demjén Ferenc a Népkertben. A tűzijáték 20 órakor kezdődik.

HEVESEN vasárnap 9 órától Szent István szobrának koszorúzásával kezdődik a nap, a szentmise 9.30-tól, a díszünnepség 10.30-tól lesz a művelődési központban, majd 14 órától kulturális programokra várják az érdeklődőket a Központi Parkba. Lesznek gyermekprogramok, bemutatkoznak helyi tánccsoportok, a Hevesi Fúvós Zenekar is. Kaczor Feri 18 órától, az Irigy Hónaljmirigy 19 órától, a Hooligans 20 órától szórakoztatja az ünneplőket a 22 órai tűzijáték előtt.

KÉKESTETŐN augusztus 19–20-án tartják a II. Mátrai Borpikniket még több borásszal, mint az első évben: jó zenével, mesés környezetben.

MARKAZON augusztus 20-án falunapot tartanak 8.30-tól. A polgármesteri köszöntőt követően lesz egyebek között főzőverseny, habparty és vízicsata, zsonglőrbemutató. Az ünnep fénypontjaként 15 órakor átadják a Markaz Községért emlékérmeket.

OSTOROSON augusztus 19-én az iskolai sportpályán 18 órakor kezdődik a 24. Falunap. A programok sorát az Agria mazsorett csoport, a Sárosi Balett előadása, Kisari Zalán zenés műsora és az Aba Sámuel népdalkör fellépése színesíti. Napközben a gyerekek ingyenes ugrálóvárban mozoghatnak, este kilenckor tűzijáték várja az érdeklődőket, majd utcabál kezdődik, ahol Mustos Gábor gondoskodik a zenéről.

(Fotó: Korsós Viktor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában