gyöngyöshalász

2017.08.16. 16:27

Könyvbe kötve az elmúlt 750 év

Dr. Harmat Mária Gyöngyöshalász című könyvének keddi bemutatóján megtelt a település művelődési házának nagyterme.

H.É.

A falu jubileumi ünnepére megjelenő könyv régi álma volt a halásziaknak – árulta el köszöntőjében Pásztor János, polgármester.

- Szerettünk volna egy könyvet, amely összegzi az elmúlt 750 évet és bemutatja a település értékeit. Az Új Utakon Gyöngyöshalászért Egyesület közreműködésével valósulhatott meg ez a régi tervünk és nagy öröm az is, hogy a könyv teljes mértékben gyöngyöshalászi lett, hisz a szerzők és a segítők is helyiek – közölte a település vezetője.

Dr. Harmat Mária, főiskolai docens beszédében kiemelte a falu szülöttjeként érdekelte és fontosnak tartotta a település történetét, hagyományait bemutatni.

- Elsőként saját emlékeimből dolgoztam, majd rengeteg kutatómunkával napról napra több információt tudtam meg a faluról, aztán lelkes segítők, önkéntesek adtak régi fotókat, meséltek életükről, ami szintén sokat segített – tudatta az író.

Sokan részt vettek a bemutatón Fotó: Czímer Tamás

A könyvbemutatón, a szerző nagy vonalakban ismertette a mű tematikáját, beszélt a település első írásos emlékéről is és a közönség megtudhatta többek között azt is, hogy királyi halászok lehettek a település első lakói. A társszerző Magos Gábor, biológus, szintén a falu szülöttje a terület földrajzáról és élővilágáról írt egy fejezetet a könyvbe.

A kiadványt az önkormányzat finanszírozta, ezer példányban jelent meg. Megtudtuk azt is, kétezer forintért a hivatalban bárki megvásárolhatja, de jut egy példány az Országos Széchenyi Könyvtárba is.

H. É.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában