Gyöngyös

2017.09.04. 16:26

A leghűségesebb nép ünnepelt

Koszorúzással, kiállítással és kitüntetéssel emlékeztek immár tizenegyedik alkalommal a ruszinok a mátraaljai településen

H. É.

A hétvégén tartotta meg a hagyományos szeptemberi Ruszin Kulturális Napot a gyöngyösi nemzetiségi önkormányzat. Ez alkalommal is a kisebbség történelme, hagyományai, kultúrájára, népszokásai kerültek a fókuszba.

– Kárpátaljai, vajdasági és helyi vendégek részvételével megkoronáztuk II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrát, hisz a fejedelem leghűségesebb népe a ruszinok voltak, így emlékezünk meg erről minden éveben – tudatta Farkas János, a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Csaknem háromszázan látogattak ki a rendezvényünkre a művelődési központba, ahol kulturális műsorokkal léptek fel a meghívottak és lehetőség volt jellegzetes, a ruszinok által kedvelt ételeket, borscsot és görhét is kóstolni – tette hozzá.

 

E napon a Ruszinokért emlékplakettet Popovics László, a komlóskai ruszin önkormányzat elnöke és a gyöngyösi Kosztya István, aktivista a kisebbséget segítő munkájuk elismeréseként vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában