heves megye

2017.12.06. 17:23

Életeket mentettek már az inkubátorok

Gondoskodó kezekbe kerülnek a gyermekek.

Berecz Renáta

Hatvanban tavaly májusban találtak csecsemőt a babamentő inkubátorban Fotó: Albert Péter

Megyénk három kórházában is elérhetőek a krízisinkubátorok, melyek olyan kisbabák életét mentik meg, akikről édesanyjuk lemondott. A nemrég történt nyíregyházi tragédia nyomán utánajártunk, megyénkben mióta és hogyan segítettek eddig e készülékek. Mi történik az ide elhelyezett kisbabákkal?

A ­gyöngyösi Bugát Pál Kórházban idén ­március óta működik babamentő inkubátor az Erzsébet királyné úti főbejárat közelében. Ez volt megyénk harmadik ilyen életmentő berendezése. A beruházás összköltsége közel hárommillió forint volt. A kórház sajtóreferense arról tájékoztatott, a különálló, e célra kialakított épület megfelelő körülményeket biztosít a kisbabáknak, s kellő anonimitást annak, aki úgy dönt, lemond a kicsiről. Azok, akik nem tudnak gondoskodni a gyermekükről, névtelenségüket megőrizve tudják itt elhelyezni a csecsemőt. T. Bokros Mária arról is szólt, az átadás óta eltelt nyolc hónapban még nem volt lakója az inkubátornak.

Hatvanban tavaly májusban találtak csecsemőt a babamentő inkubátorban Fotó: Albert Péter

Tavaly májusban találtak utoljára újszülöttet az Albert Schweitzer Kórház krízisinkubátorában, amely az épület kerítése mellett, a portától csaknem száz méterre lévő kis faházban található. A gyógyintézet kommuni­kációs munkatársa elmondta, a hatvani kórházban több mint négy éve működik már a létesítmény, mely ugyan kamerával megfigyelt, ez azonban a csecsemőt elhelyező személyt nem „látja”, csak a mentőkészüléket. A mellé elhelyezett csengő közvetlenül a portán, valamint a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon riasztja a kórház dolgozóit arról, újszülöttet helyeztek el ott. Zelnik Krisz­tina a tapasztalataikról közölte, eddig három alkalommal találtak gyermeket az inkubátorban, akik mindegyike egészséges volt.

Az egri Markhot Ferenc kórházba tíz esztendővel ezelőtt helyezték el az életmentő inkubátort, s legutóbb 2014-ben találtak benne egy egészséges kisfiút.

A kórház felújítási munkálatai miatt azonban jelenleg nem üzemel a készülék, annak korábbi helyén rekonstrukciókat végeznek. A kórház sajtóreferense arról beszélt a Hírlapnak, hogy az inkubátor helyét is érinti a beruházás, melyben a város önkormányzata is segítséget nyújt. Szegedi Erzsébet kifejtette, a korábbihoz hasonlóan, ezután is biztosítják majd az anonimitást, s a kis épületrészt elkülönítik majd a főépülettől, továbbá szintén csengőszó értesíti az intézmény dolgozóit az inkubátor új lakójáról. Hozzátette, reményeik szerint hamarosan átadhatják, amiről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

Szakértő kezekbe kerülnek a picik

Annak, hogy éppen ki, milyen indíttatásból dönt úgy, lemond a gyermekéről, a legkülönbözőbb okai lehetnek. Egy azonban biztos, ilyen esetben a legjobb, amit az anya tehet, hogy egy krízisinkubátorba teszi gyermekét. A törvény vonatkozó passzusa szerint ugyanis nem követ el bűncselekményt az az édesanya, aki a kórház által működtetett ilyen készülékbe helyezi el csecsemőjét. Jogában áll benne hagyni, ezzel pedig kifejezi az örökbefogadáshoz való végleges hozzájárulását is. A gyermek az egészségügyi intézményben szakértő kezekbe kerül, akik gondoskodnak róla. Orvosi vizsgálaton esik át, s értesítik az illetékes gyámhivatalt, ahol a továbbiakban az elhelyezésével foglalkoznak, ezt követően kerülhet örökbefogadó szülőkhöz.

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában