EGER

2017.12.06. 16:27

„Semmit nem tett, mégis mindent elvettek tőle”

Az egykori egri diák előtt tisztelegtek.

Süli K.

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek meg Uza Sámuel volt egri asztalosdiák 1956-os tragikus halálról a megyeszékhelyen szerdán. A főhajtást az egykori tanuló tiszteletére elhelyezett emléktáblánál tartották a Bródy Sándor utcában. Az eseményen Habis László, a város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, s beszédében úgy fogalmazott, Uza Sámuel nem tett semmi rosszat, mégis mindent elvettek tőle, az álmait, s az életét is, erről pedig fontos minden évben megemlékezni.

– Uza Sámuel, egykori diáktársai elmondása szerint, jó és becsületes életre készült, kedves ember volt – közölte a polgármester. – Az egerlövői születésű tanuló nagy álmokkal nézett a jövő elé, de mindent elvettek tőle mindössze azért, mert rosszkor volt rossz helyen. Sokakkal megtörtént ugyanez, s fontos, hogy előttük rendszeresen lerójuk tiszteletünket.

Az eseményen elhangzott, hogy az emléktábla környezetének gondozását az Egri Szakképzési Centrum (ESZC) Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma vállalta magára, mint Uza Sámuel egykori iskolájának jogutódja.

Számos középiskolás is fejet hajtott az emléktábla előtt Fotó: Berán Dániel

– Ennek a területnek gondozása azért nagyon fontos intézményünk számára, hogy méltóképpen megemlékezzünk Uza Sámuelről. S azért, hogy a diákjaink is megismerjék az ő személyét, a vele történteket – mondta el Pergéné Mankovics Anikó. Az ESZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziumának általános igazgatóhelyettese aláhúzta, kötelességünk emlékezni az 1956-os eseményekre, és fejet kell hajtanunk az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Pergéné Mankovics Anikó Uza Sámuel életét is felelevenítette a megjelentek előtt. Kifejtette: az egykori egri diák jó tanuló volt, csendes, kedves. A halála napján hazafelé ment az iskolából egy társával, amikor meglátták a nyomda előtti tömeget, és odamentek megnézni, mi történik. Nem maradtak sokáig, már elindultak haza, ám Uza Sámuel nem volt elég gyors, s a karhatalmisták több más egrivel egyetemben agyonlőtték.

A megemlékezésen több egri szervezet és intézmény képviselője is megkoszorúzta az Uza Sámuel tiszteletére elhelyezett emléktáblát, többek között Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet képviseletében, az 1956-os Szövetség Egri Területi Szervezetének képviselői, továbbá az ESZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziumának, valamint a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumnak a tanulói.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában