hatvan térsége

2017.08.03. 09:52

Orvhalászok a Zagyván

Orvhalászok lopják a halat a Zagyvából. A jelenségről sokan tudnak, ám tehetetlenek.

Tari Ottó

Szemérmetlenül lehalásszák az uszonyosokat a folyóból, egyelőre büntetlenül tehetik Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Tarthatatlan állapot – állít meg egy fia­talember. – Kifizetjük az engedélyt, ám mire belógatnánk a horgot, nem találunk halat a vízben. Ugyanis nagy tételben ellopják: egyesek parttól partig hálóval rendszeresen lehalásszák a folyót Apctól lefelé egészen a jászsági megyehatárig, és nem tehetünk ellene semmit. Igaz, nem drága az engedély, de ezért a pénzért talán tehetne is valamit az ellenőr, csakhogy én évek óta nem láttam egyet sem…

A lehalászás tényéről szinte mindenki tud – vagy saját tapasztalatai alapján, vagy mert hallott már a horgászkörökben terjengő rémhírekről –, ám kicsi az esély arra, hogy elkapják az orvhalászokat, akik állítólag képesek megfélemlíteni is azokat, akik tetten érik őket.

Gálik Tamás, a Hatvani Horgász Egyesület elnöke szerint a felvetés jogos, ám ő sem tud egyértelmű javaslatot megfogalmazni arról, hogy adott esetben mit lehetne tenni. Számos feljelentést tettek – mondja –, de ha ­bizonyítható volt is a cselekmény, az elkövetők megúszták 15–30 ezres pénzbírsággal, ami behajthatatlan, vagy pedig – ha horgász volt a szabálysértő – bevonták az engedélyét. Mindez azonban nem tántorítja el a kihágókat.

Szemérmetlenül lehalásszák az uszonyosokat a folyóból, egyelőre büntetlenül tehetik Fotó: Shutterstock (illusztráció)

– Ami a halőröket illeti, több személy is ellátja ezt a feladatot a Zagyva megyénkbeli szakaszán – jelenti ki. – Ám ők ingyen, társadalmi munkában végzik teendőiket, így senki nem várhatja el tőlük, hogy napi 24 órában a gáton legyenek. Sajnos, tudják ezt az orvhalászok is.

képalá : Szemérmetlenül lehalásszák az uszonyosokat a folyóból, egyelőre büntetlenül tehetik Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ismét népszerű a folyóvíz

– Az utóbbi pár évben a folyóvízi horgászat ismét népszerű lett, főleg a fiatalok körében – tájékoztat Gálik Tamás. – Főként a Zagyva jellegzetes halát, a domolykót fogják ki előszeretettel, hogy aztán zsákmányukról beszámoljanak a közösségi portálokon.

A Hatvani Horgász Egyesület elnöke szerint a sekély folyó azért vált közkedveltté, mert a felső része mentén működő ipari üzemek megszűnésével a víz tisztábbá vált, s rendszeresen ellenőrzik a minőségét. Emellett a környezet is nyugalmat áraszt a közelben húzódó mátraaljai dombokkal. És hát az sem utolsó szempont, hogy az engedély viszonylag olcsó, így a kevésbé tehetősek és a fiatalabb korosztály tagjai is hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

Megfizethető lenne az engedély

A zagyvai horgászat megfizethető, a területi jegy ára nem éri el az ezer forintot ­havonta. Az összeget igyekeztek úgy megállapítani, hogy a fenntarthatóság biztosított legyen, de többletbevétel nem képződik. Ha valaki kiváltja az engedélyt, a forrástól a szolnoki torkolatig horgászhat vele, nemcsak a Zagyván, hanem a Tarnán és a többi mellékfolyón is. Naponta három nemes halat hazavihet. A horgászati törvényben rögzítettekhez képest pluszkorlátozásokat nem vezettek be. A folyóra nemcsak Hatvanban állítanak ki engedélyt, hanem – mint a jászárokszállási egyesületnél tájékoztattak – még lega­lább húsz másik helyen. Ám az orvhalászokat a jelek szerint a kényelmi szempontok sem érdeklik.

 

Tari Ottó

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában